Oua vopsite natural
Oua vopsite natural
Oua vopsite natural – metoda ieftina, simpla si usor de facut, cu ingrediente naturale, fara vopsea chimica.
Veti vedea cum se fac oua vopsite natural cu ingrediente pe care le folositi in bucatarie, o metoda foarte ieftina si sanatoasa.
Colorantii din vopseluri pot colora si albusul, daca coaja este prea subtire sau usor crapata, ducand astfel la un aspect urat al albusului.
Acest lucru nu este tocmai sanatos.
Metoda vopsirii cu legume sau condimente pe care le ai deja in bucatarie este cea mai buna solutie.
Se spune ca ouale se vopsesc in Joia Mare sau sambata, inaintea Pastelui.
Ouale vopsite natural trebuie sa fie albe, ca sa prinda mai bine culoarea. Acestea trebuie fierte inainte, astfel incat sa aiba consistenta tare.
Daca sunteti incepatori in ale gatitutului trebuie sa stiti ca ouale se pun la fiert in apa rece si le fierbeti 8-10 minute, timp cronometrat din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
Exista multe metode de vopsit oua in mod natural, dar eu am experimentat in cazul de fata culorile de baza: rosu, galben si albastru folosind legume si ingrediente obisnuite din bucatarie.
Varza rosie coloreaza cel mai bine si mai frumos, apoi turmericul, dar de sfecla rosie va spun sincer ca nu sunt foarte incantata – am obtinut un roz foarte deschis, ce si-a mai inchis culoarea doar dupa ce am tamponat oul usor cu ulei folosindu-ma de degete.
Ingrediente:
oua albe fierte de consistenta tare
2 buc sfecla rosie
600 g varza rosie
3 linguri turmeric
3 linguri sare
1,5 l apa
9 linguri otet de 9°
Mod de preparare:
Oua vopsite natural cu sfecla rosie, varza rosie, turmeric:
Punem la fiert in 3 oale separate cate 500 ml apa. Intr-o oala punem varza tocata marunt, in alta sfecla curatata de coaja si a treia turmericul. In fiecare oala adaugam cate o lingura de sare. Lasam sa dea in clocot si fierbem la foc mic in jur de 5 minute.
Scurgem apa colorata din fiecare oala in borcane mai mare sau in alte vase mai inalte. In fiecare vas cu apa colorata adaugam cate 3 linguri mari de otet, apoi punem usor ouale fierte. Lasam sa se raceasca lichidul la temperatura camerei, apoi punem borcanele la rece pentru 8-12 ore.
Scoatem ouale si le lasam sa se usuce, apoi le ungem cu ulei tamponandu-le cu o carpa – desi cel mai bine ies ungandu-le usor cu degetul. Daca le frecam cu carpa cu ulei este posibil sa ia culoarea (oul galben era mult mai intens colorat inainte sa experimentez stersul cu o carpa).
Sper sa va inspire si sa vopsiti o parte din oua natural.