Samosa aperitiv cald indian
Samosa
Samosa, un fel de aperitiv cald din bucataria indiana si pakistaneza, niste placintele/pateuri cu umpluturi in general vegetariene, s-au raspandit pe tot mapamondul.
Au ajuns chiar in Africa (mai exact in Zanzibar).
Samosa sunt triungiuri de aluat, cu umpluturi aromate de legume, prajite in ulei sau gatite la cuptor.
Acestea au fost propunerea lui Robert Diaconeasa, cunoscut drept Daddy Cool pentru proiectul „Gatesc cu prietenii”.
Dupa ce le-am pregatit impreuna am inteles perfect alegerea lui, caci gustarile acestea sunt genul acela de aperitive calde de care te indragostesti la prima degustare.
Robert le-a mancat prima oara in vacanta petrecuta alaturi de sotia si fiica lui in Zanzibar, asa ca va invit sa ii cititi povestea si sa vedeti pozele din vacanta lor aici.
Pe Robert l-am cunoscut in februarie, cand am plecat impreuna intr-un training alaturi de Franke Romania.
Impreuna cu Georgiana, am facut un trio simpatic si ne-am bucurat de aceasta experienta.
Ne-am propus ca imediat ce timpul ne va permite sa gatim si sa ne distram impreuna, asa ca ce vedeti mai jos este cea mai simpatica experienta din proiectul meu.
Desi ne-am propus sa gatim in 20-30 minute, ne-am intins la o ora,.
Nu ne-am dat seama cat de repede a trecut timpul si cat de tare l-am chinuit pe Matei sa filmeze cu telefonul (dupa o perioada de timp incepe sa oboseasca mana, dar pana la urma a reusit sa duca misiunea la final).
Robert este singurul vlogger 100% caritabil, iar despre acesta ne-a tot povestit in Italia, despre planurile si realizarile lui, ce s-au concretizat reusind sa ofere unor copii sansa unei vieti mai bune.
De curand a fost recompensat cu trofeul „Blogger/Vlogger responsabil”pentru proiectul „Amintiri din copilarie” la gala Romanian CSR Awards, iar eu m-am bucurat pentru el, pentru ca am crezut in povestea lui, in visul lui.
Revenind la „placintelele” pregatite impreuna as vrea sa va spun ca aluatul folosit aici ele este unul clasic de placinte, dar nu recomand folosirea celor din comert si nici aluatul de foietaj.
Aluatul se intinde cat de subtire se poate, in fasii lungi, pentru a putea fi pliate usor, astfel incat sa obtinem un con ce va fi umplut cu legume.
Pentru a intelege cum se face acest con m-am documentat pe you tube, iar voi veti putea vedea acest lucru in filmarea de pe facebook .
Aceasta operatiune ar putea fi complicata, dar imediat cum ne dam seama cum manevram aluatul totul devine joaca de copil.
Pentru umplutura am ales legume colorate, caci vrem sa avem parte nu doar de un gust bun, ci si de o umplutura frumoasa si mega-gustoasa.
In plus, se spune ca atunci cand mancam legume in cat mai multe culori, avem parte de o portie de sanatate. Condimentele de inspiratie indiana completeza perfect umplutura noastra si ii dau o aroma placuta.
Putem scoate legumele care nu ne plac (dar nu si cartofii) si putem pune mazare, varza sau fasole verde tinand cont de faptul ca trebuie sa patram partea moale a umpluturii data de cartofi si o parte crocanta data de resul legumelor.
In ceea ce priveste aromele putem sa ne jucam adaugand scortisoara, nucsoara, fulgi de ardei iute, seminte de mustar, schinduf – orice va place si va duce cu gandul la mancarea indiana.
Daca vreti sa pregatiti si alte retete vegetariene/ vegane va las cateva sugestii:
Acum va las sa vedeti cat de usor se pregatesc si va invit sa pregatiti si voi Samosa.
Pentru aluat foi:
500 g faina
1/4 lingurita sare
240 ml apa calduta
80 ml ulei
1 lingura otet vin alb
Pentru umplutura:
4-5 cartofi medii-mari copti sau fierti in coaja
4 ciuperci champignon
1 bucatica dovlecel/zucchini (cam 8 cm)
1 morcov foarte mic ras
1/2 ardei kapia
2-3 fire ceapa verde
cateva fire coriandru verde/patrunjel
1 ceapa mica tocata marunt
2 catei mici usturoi
1/4 lingurita boia de ardei iute
1/4 lingurita turmeric
1/4 lingurita ghimbir -pudra
1/4 lingurita chimion pudra
sare
piper proaspat macinat
Cum se face reteta de samosa:
Pregatim aluatul amestecand toate ingredientele. Framantam putin, pana cand aceste devine neted si elastic.
In primul rand pregatim cartofii: putem sa ii fierbem in coaja sau putem sa ii coacem pana devin moi, apoi vor fi curatati de coaja si pasati cu o furculita, fara sa fie nevoie sa ii facem o pasta fina.
Cat timp de fierb / coc cartofii (noi am ales varianta cartofilor copti) pregatim aluatul amestecand toate ingredientele.
Framantam putin, pana cand aceste devine neted si elastic, il lasam 10 minute sa se odihneasca, apoi il intindem in foi subtiri ce vor fi taiate in fasii.
CUM SE FACE UMPLUTURA:
Tocam ceapa, ceapa verde, ardeiul, ciupercile si zucchini in cuburi mici, iar morcovul va fi ras.
Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se caleste ceapa taiata marunt pana devine moale, apoi adaugam condimentele: boia, turmeric, chimion si ghimbir.
In tigaie vom pune apoi ciupercile si morcovul, iar dupa 2 minute adaugam cubuletele de ardei, morcovul si ceapa verde. La final vom pune zucchini.
Legumele se imprietenesc in tigaie un minut, apoi le aromam cu usturoi pisat.
Nu lasam legumele sa se gateasca foarte tare, trebuie sa ramana al-dente avand in vedere ca vor fi gatite si ulterior, cand ajung in tigaie pe post de umplutura.
Punem cartofii pasati cu furculita peste legume, asezonam cu sare si piper, mai lasam putin pe foc apoi luam tigaia de pe foc, adaugam coriandru sau patrunjelul si lasam umplutura sa se raceasca putin.
CUM REALIZAM CONURILE DIN ALUAT:
La minutul 35 din film se va putea urmari cum am realizat conurile din aluat: intoarcem un capat si il punem peste restul fasiei astfel incat sa obtinem un triunghi.
Aranjam restul de aluat din fasia intinsa peste buzunarul creat.
Punem conul format intre degetul intre mare si aratator, cu varful in jos si dechiderea conica in sus, apoi il umplem cu legume.
Conul format seamana cu un cornet si va fi astupat, dupa ce il umplem, suprapunand marginea superioara peste cea de jos.
Lipirea acestora se face usor daca aluatul este umezit in zona respectiva cu o pensula cu apa sau doar un deget bagat in apa.
Prin apasare intre degete se face lipirea finala. Vom continua sa realizam aceste conuri pana terminam aluatul si umplutura.
CUM SE GATESTE SAMOSA:
Le prajim in baie de ulei incalzit bine, la foc mediu, pana se rumenesc usor pe ambele parti.
Cand s-au prajit uniform le scoatem cu o paleta cu gauri, apoi le lasam pe un prosop de hartie pentru ca surplusul de ulei sa fie absorbit.
Pot fi pregatite si la cuptor, dar umplutura isi schimba culoarea prin aceasta metoda de gatire. Gustul este aproape la fel de bun, dar mult mai bune au fost cele prajite in ulei.
CUM SE SERVESTE SAMOSA:
Le mancam imediat cu un sos picant dulce acrisor sau sos de soia.
Reteta pregatita in live-ul de pe facebook o veti putea urmari aici
Ma poti urmari si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.