Clatite marocane 1000 de gauri- clatite de post
Clatite marocane 1000 de gauri- clatite de post. Clatite marocane de post. Baghrir. Clatite „1000 de gauri”. Clatite cu gris. Clatite cu aspect de fagure. Crepe marocane.
Clatite marocane de post. Baghrir. Clatite „1000 de gauri”. Clatite cu gris. Clatite cu aspect de fagure. Crepe marocane.
Clatite pufoase cu gauri. Clatite de post. Clatite pentru mic dejun.
Baghrir sunt perfecte la micul dejun, dar pot fi servite si la brunch sau pe post de desert. Sunt moi, pufoase, umede, cu multe gauri pe suprafata de sus.
Sunt delicioase atat caldute, imediat dupa ce au fost pregatite, cat si reci. Raman proaspete si a doua zi.
Sunt consumate in mod special in Maroc, Algeria si Tunisia.
Daca la reteta de pancakes folosesti fie bicarbonat, fie praf de copt, la reteta clatitelor marocane (baghrir) se folosesc doua tipuri de agenti de dospire: drojdie uscata si praf de copt.
Aluatul va fi lasat sa creasca, apoi se pot praji clatitele „cu 1000 de gauri”.
O mare diferenta fata de clatitele clasice sau cele cu agent de dospire (pancakes sau cele rusesti sirniki sau oladi), este ca acestea nu se coc pe ambele parti.
Prima clatita am realizat-o prea gros, adaugand prea mult aluat in tigaie.
Un aluat prea gros va impiedica formarea bulelor in timpul gatirii.
Asa ca, de la a doua deja mi-au iesit perfecte. Am pus doar un polonic foarte mare (sau 2 medii) de aluat si am rotit ca la o clatita clasica.
La final am obtinut clatite marocane suficient de groase (caci drojdia si praful de copt vor umfla aluatul, asa ca nu este nevoie sa fie pus strat inalt din prima), dar in acelasi timp cu multe, foarte multe gauri.
Am urmarit mai multe videoclipuri pe canale arabesti pentru a fi sigura ca voi face „clatite cu 1000 de gauri” cat mai perfecte.
In cateva dintre acestea am gasit ca indicatie pretioasa ca dupa 2 clatite sa clatesc tigaia cu apa rece, astfel incat sa nu fie incinsa si sa nu se arda pe fund.
Daca vor fi rulate vor avea o culoare aurie foarte deschisa, nu vor fi rumenite intens.
NU se foloseste ulei pentru a le praji. Uleiul va face ca acestea sa prinda culoarea ruginie, adica se vor praji prea tare.
Trebuie folosita insa o tigaie buna antiaderenta (teflonata).
Vei iubi aceste clatite marocane pentru ca se fac usor si rapid.
Nu ai nevoie de dexteritate pentru a le rasuci, caci se prajesc doar pe o singura parte!
Sunt economice, delicioase, pufoase si moi.
Daca iti plac aceste clatite marocane, poti sa incerci si alte retete din colectia de dulciuri de post.
Se servesc in mod obisnuit cu un sirop din unt si miere, dar pentru ca o recomand ca reteta de post iti sugerez sa folosesti doar miere.
Daca ai la indemana sirop de artar nu ezita sa-l torni peste aceste „clatite cu 1000 de gauri„.
La fel de bine poti sa le servesti cu dulceata, sosuri de fructe sau crema de ciocolata facuta in casa (in varianta de post).
Alte retete de clatite de post pregatite de mine gasesti mai jos (apasa pe titlul retetei pentru a fi rederictionati).
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de clatite marocane (baghrir) – „clatite cu 1000 de gauri”:
Ingrediente clatite marocane 1000 de gauri:
(pentru 15 buc diam. 12 cm)
280 g gris
140 g faina
1/4 lingurita sare
700 ml apa calduta
7 g praf de copt
10 g drojdie uscata
25 g zahar tos
Optional:
10 g zahar vanilat bourbon
1/2 lingurita pudra de portocala/lamaie
Pentru servit:
Miere de albine
Cum sa faci clatite marocane 1000 de gauri:
Pentru a pregati clatite marocane (baghrir) cunoscute sub denumirea de „clatite cu 1000 de gauri”, mi-am pregatit ingredientele la indemana.
Le-am lasat 15 minute la temperatura camerei, cu exceptia apei ce a fost incalzita cand am avut nevoie de ea.
Intr-un bol maricel am pus drojdia uscata si jumatate din cantitatea de zahar tos, apoi am turnat in jur de 100 ml din apa calduta.
Nu folosi indulcitori artificiali langa drojdie, caci nu vei obtine acelasi rezultat!
Am amestecat si am lasat sa dospeasca in jur de 10 minute.
Am folosit un blender, dar daca nu ai un astfel de aparat, poti pregati aluatul cu ajutorul unui mixer vertical, intr-un vas adanc, ce va permite aluatului sa creasca.
Este important sa nu ai cocoloase la final, iar aluatuls a fie foarte fin.
Am pus in blender ingredientele solide (faina, gris, sare, praf de copt, zahar vanilat si pudra de portocale, restul de zahar tos).
Am amestecat putin pentru ca sarea sa nu intalneasca drojdia, apoi am turnat restul de apa calduta.
Am adaugat si drojdia ce crescuse in volum foarte mult.
Am pasat pana cand compozitia a devenit omogena si fina.
L-am lasat sa dospeasca in jur de 20 minute, timp in care si-a dublat volumul.
Consistenta finala nu trebuie sa fie foarte groasa. Doar o idee mai consistenta decat a clatitelor clasice.
Daca ai folosit un mixer vertical ar fi indicat sa strecori aluatul prin sita, pentru a te asigura ca este foarte fin.
Am incalzit o tigaie la foc mediu, apoi am turnat aluatul. Se intinde singur, fara sa fie rasucit in tigaie.
Eu am gresit si am rasucit tigaia, asa ca au marginile subtiri.
Am prajit clatita pana cand partea alba de la suprafata a disparut.
Dupa prajire acestea se pun pe un prosop de bucatarie (din bumbac) foarte curat, fara sa fie suprapuse unele peste altele.
NU SE PUN in farfurii, sub forma de turn, pana nu se racesc complet pe prosop.
Iata cat de aerate au iesit!
Servire clatite marocane
Clatitele marocane sunt minunate cu miere de albine sau dulceata!
Sunt de post/ vegane, pregatite cu ingrediente simple, pe care le ai cu siguranta in casa.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.