RETETE RECENTE

SYRNIKI – PAPANASI RUSESTI PUFOSI

aprilie 30, 2020 | CATEGORIA

Syrniki – Sirniki – papanasi rusesti pufosi, cu aluat delicios cu branza, prajiti in putin ulei, serviti la micul dejun insotiti de smantana sau iaurt si dulceata.

Se pare ca este cel mai iubit mic dejun in Rusia, fiind preferatul copiilor, dar si al adultilor.

Syrniki / Sirniki sunt intalniti si in Moldova, Ucraina, Belarus. Numele acestora deriva din cuvantul ” syr” care in limba rusa inseamna branza.

Baza acestor papanasi (care arata ca niste pancakes) este tvorog (un tip de branza de vaci), amestecata cu faina, oua si zahar. In mod traditional sunt dulci, dar pot fi si sarati.

Cand am pregatit aceasta reteta gandul mi-a zburat la Oladi – pancakes rusesti.

Asta pentru ca sunt multe retete pe internet unde syrniki sunt catalogati ca si clatite – pancakes.

Se prajesc ca si acelea in foarte putin ulei, de aici probabil si clasificarea acestora in aceasta categorie.

Prima oara am mancat syrniki chiar la mama lor acasa, la Moscova, cand am fost cu Carmen Georgescu (Electrolux), Laura Laurentiu si Oana Igretiu la „Taste of Moscow”.

Tot in acel an, in vacanta de vara, am ajuns la Chisinau cu prietena mea Mihaela si familiile noastre. In ultima zi, la micul dejun, mi-am pus portie dubla de syrniki. Mihaela are si ea reteta publicata pe blogul ei. O gasiti aici. 

Daca vreti sa va lasati inspirati si sa pregatiti si alte retete de pancakes puteti incerca pancakes cu banane, pancakes cu afine, sau unele sarate cu iaurt.

Reteta mea de papanasi pufosi seama foarte mult cu reteta acestor syrniki, asa ca daca vreti sa vedeti cum o fac apasati aici. 

Branza este principalul ingredient al acestui preparat. Ouale si faina ajuta putin componentele sa se lege, dar trebuie sa se obtina o consistenta destul de umeda inainte de a fi pusi la prajit, ramand pufosi si moi. Daca se pune multa faina rezultatul nu va fi gustos, obtinand syrniki tari cu consistenta dura. Nici zaharul nu se pune in cantitate mare. Reteta originala nu are praf de copt, asa ca il veti pune doar daca vreti clatite pufoase crescute. Sunt delicioase si bune si fara praf de copt.

Pentru a face Syrniki deliciosi si pufosi nu va trebuie experienta in bucatarie. Trebuie sa amestecati ingredientele, sa formati papansii ca niste clatite, apoi le tavaliti prin faina. Daca folositi branza de vaci uscata veti zdrobi foarte bine branza cu o furculita, dar daca folositi ricotta sau o branza de vaci cremoasa, o scurgeti bine, astfel incat sa nu fie nevoie sa suplimentati cantitatea de faina.

Eu am folosit ricotta si am avut nevoie de o cantitate de faina mai mare, branza fiind moale, dar daca folositi branza de vaci uscata veti pune doar 40-50 g faina.

 

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru syrniki – papanasi pufosi rusesti.

INGREDIENTE:

(pentru 10-12 buc)

250 g ricotta foarte bine scursa

2 lingurite miere de albine groasa

1 lingurita zahar

1 ou

100-120 g faina

5 g praf de copt – optional

4 linguri ulei

20 g unt

100 g faina pentru tapetare

PREPARARE:

(pentru 10-12 buc)

Am pus intr-un bol ricotta, zaharul si mierea de albine, am mixat putin, apoi am adaugat oul si am continuat sa mixez.

Am incorporat faina amestecata cu praf de copt (in mod traditional nu se foloseste praf de copt), am amestecat, apoi am luat cate o lingura varfuita de aluat, l-am modelat in palmele umezite, apoi am tavalit syrniki prin faina pe ambele parti.

Am incins un cub mic de unt cu ulei. Partea de grasime in care se vor praji trebuie sa fie doar pe fundul tigaii. Daca uleiul se inegresete dupa prima serie de syrniki, schimbati-l.

Am prajit syrniki in jur de 2 minute pe ambele parti, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc uniform pe ambele parti. Puteti apasa usor cu paleta in timp ce se prajesc, astfel incat caldura sa ajunga pana in mijlocul acestora, dar fara sa insistati prea mult timp.

Syrniki se mananca imediat. Sunt atat de buni!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *