fbpx

RETETE RECENTE

DESERT TURCESC CU FOI CROCANTE GÜLLAÇ – GULAC

October 6, 2022 | CATEGORIA

Güllaç desert turcesc diva

 

Güllaç, desert tradional turcesc. Güllaç desert pentru Ramadan. Desert fara coacere cu foi güllaç si lapte. Placinta turceasca cu lapte.

Desert turcesc rapid si usor de facut cu foi crocante gullac  (güllaç), un desert demn pentru sultani, este consumat in Turcia in mod special in perioada Ramadanului.

Cu siguranta in restaurante il poti gasi si in restul anului.

Daca veti gasi aceste foi nu ezitati sa le cumparati, dar puteti sa-l incercati si cu foi de orez.

 

Güllaç desert turcesc diva

 

Este probabil unul din cele mai consumate deserturi in perioada Ramadamului, caci nu este foarte dulce si nu creste glicemia dupa consumul mare de alimente dupa apusul soarelui.

Bucataria turceasca este renumita pentru deserturile sale cu lapte, iar Güllaç este unul dintre acestea.

Güllaç deriva din combinatia cuvintelor „Güllü” si „Aș”, care in turca inseamna trandafir si mancare.

Nu floarea in sine are legatura cu desertul acesta, ci apa de trandafir. Aceasta ocupa un loc special in toata bucataria Orientului Mijlociu. 

Güllaç arata ca o placinta, bine insiropata, iar pregatirea nu necesita decat cateva ingrediente si un timp scurt.

Are nevoie insa de timp pentru ca foile sa se inmoaie.

 

Desertul are o istorie lunga, ce ajunge pana la imperiul otomon. Pe la 1400 foile se faceau din apa cu amidon, iar foile ieseau subtiri ca o foaie de hartie se uscau la soare.

In zilele noastre nu prea se incumeta nimeni sa le faca acasa, dar daca vrei sa experimenezi poti amesteca apa cu putina faina si amidon pana obtii un aluat subtire, ca de clatite.

Incingi o tigaie la 120°C si acoperi tigaia in strat subtire. Trebuie sa ai grija sa nu arzi foaia sau sa nu ai temperatura prea mica, caci compozitia se poate lipi de tigaie.

Nu este un desert cunoscut la noi in tara. Cei care au ajuns in Turcia in perioada Ramadanului probabil l-au mancat si isi doresc reteta.

Foile pot fi achizitionate din magazine turcesti sau arabesti. Eu am primit foile de la prietenii mei din Constanta, in oras fiind mai multe magazine cu produse turcesti originale.

Pentru realizarea dertului cu foi gullac  (güllaç) gata cumparate, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • 1. partea lucioasa a foilor trebuie sa fie in sus
  • 2. laptele trebuie sa fie foarte cald (dar nu fierbinte) – la 38-41 grade.
  • 3. foile se umezesc una cate una,
  • 4. la final se torna lapte cat sa fie foile acoperite cu acesta.
  • 5. se poate pune un strat de nuca intre foile de güllaç, daca desertul este consumat in ziua respectiva, altfel nuca se va inmuia si se poate acri.
  • 6. desertul va sta acoperit in frigider in perioada de inmuire, dar si daca nu il consumi pe tot la o singura masa.

 

Güllaç desert turcesc diva

 

Pentru decor poti folosi la alegere: nuci, fistic, fulgi de migdale, rodie, visine, cirese confiate, frunze de menta (unul sau mai multe din ingredientele indicate), in functie de gusturi, imaginatie sau ce ai prin casa.

Daca vrei sa ii surprinzi pe cei dragi cu un desert turcesc extraordinar de simplus si spectaculos, iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:

 

INGREDIENTE:

400 g foi güllaç (puteti inlocui cu foi de orez)

1.8 l lapte

450 g zahar

1 lingura apa de trandafir

 

Pentru decor:

fistic

fulgi de migdale

visine

 

PREPARARE:

Pentru inceput iti las reteta in format video. Te invit sa te abonei la canalul meu.

Pentru a pregati desertul am pus la fiert laptele si am adaugat zaharul. Cand acesta a devenit fierbinte si s-a topit zaharul am oprit focul.

Am adaugat 1 lingura apa de trandafiri, am amestecat, apoi am pus cam 1 l de lapte intr-o tava mare si adanca.

Am turnat lapte fierbinte si pe fundul vasului in care urmeaza sa asamblez desertul.

Am luat pe rand foile si le-am inmuiat in laptele cald spre fierbinte. Daca acesta se raceste foile nu se inmoaie la fel de simplu.

Am pus pe rand foile in vas, cu partea lucioasa a foilor in sus.

Am continuat operatiunea pana am terminat foile, turnand putin lapte intre starturi. Straturile se unesc in timp ce absorb laptele.

La final am avut grija ca foile sa fie acoperite cu acesta.

Ca sa fiu sigura ca si marginile se vor inmuia am indeparat cu cutitul marginile lipite de vas.

Am acoperit vasul cu o folie alimentara si l-am pus in frigider cand laptele s-a racit. L-am lasat la rece 4-5 ore.

Am portionat desertul, apoi l-am decorat.

Este un desert simplu, dar spectaculos prin gust si prezentare.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *