Cataif turcesc cu nuca. Kadayif cu nuca si fistic. Desert turcesc cu taitei kadaif. Taiteti sau fidea Kadayif. Cataif insiropat.
Un desert tradional din bucataria turceasca, foarte dulce, aromat, usor de facut, cu aspect frumos.
Este unul din cele mai populare deserturi din bucataria turceasca, realizat foarte simplu si usor, cu doar cateva ingrediente.
Taiteii (poti folosi si fidea) imbracati in unt si aranjati in starturi, cu umplutura de nuca si fistic, sunt la final insiropati, pentru ca deliciul sa te cucereasca.
Daca iubesti baklavaua sau faimoasele gogosele insiropate tulumba, cu siguranta te vei indragosti si de acest cataif turcesc cu nuca.
Mai cunoscut la noi desertul acesta este umplutura de frisca naturala. Am observat ca foarte multe persoane il fac cu fidea uscata.
Cred ca toate cofetariile inainte si imediat dupa revolutie il aveau in vitrina. Inainte de revolutie se folosea doar frisca naturala, nu existau produse vegetale.
Cataiful turcesc seamana cu kanafeh, ambele deserturi fiind realizate cu taitei, dar kanafeh este umplut cu branza.
In concluzie, nu le confundati! Cataiful nu are branza!
Kanafeh este cunoscut in lumea araba si sub alte denumiri: kunafeh, kunafa, kanafa, kunefe.
Aceasta reteta poate fi prezentata foarte frumos si in ceasca de cafea. Poti urmari reteta daca apesi aici.
Poti sa asamblezi desertul si sub forma de rulouri, caci taiteii proaspeti, speciali pentru cataif, sunt foarte lungi si pot fi rulati.
Este recomandat sa folositi taitei proaspeti. Ii gasesti in magazinele cu produse turcesti sau grecesti sau on line.
Eu am avut noroc cu prietena mea Monica, caci mi-a cumparat o multime de produse (cu ajutorul carora sa pregatesc retete turcesti) de la un magazin din Constanta. Acum cateva luni am fost impreuna in Istanbul si am ramas cu nostalgia preparatelor mancate in acea vacanta.
Daca ai rabdare poti face in casa taitei/ fidea pe care ii tai mai lungi.
Daca forma de asamblare a cataifului turcesc cu nuca poate fi diferita, in functie de inspiratia de moment, umplutura si siropul sunt obligatorii.
Pentru umplutura am folosit miez de nuca macinat sau tocat astfel incat sa nu fie nici foarte mare, dar nici prea marunt.
Am adaugat si fistic, pe care aveam de gand initial sa il folosesc doar pentru decor.
Siropul trebuie sa fie aromat, fiert suficient de mult (cam 15 minute), astfel incat sa aiba o consistenta groasa ce aduce cu mierea de albine.
Pentru aroma am folosit coaja de lamaie, suc de lamaie si apa de flori de portocal.
Reteta originala este foarte, foarte dulce.
Eu am folosit mai putin zahar si tot a iesit foarte dulce. Sau il simt eu prea dulce pentru ca am renuntat la zahar cateva saptamani.
Dar, fiind un desert turcesc, la care pofteam de ceva vreme, nu avea cum sa nu iasa mai dulce decat un desert obisnuit.
Inainte sa trec la prezentarea retetei iti las cateva sfaturi:
Acestea fiind spuse iti las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru reteta de cataif turcesc cu nuca.
INGREDIENTE:
(Tava 25*34cm – 12 bucati mari sau 24 medii)
400 g taitei proaspeti (fidea) pentru cataif
200 g unt
20 ml ulei
Pentru umplutura:
250 g nuca tocata/macinata mai mare
50 g fistic tocat/ macinat
Pentru sirop:
500 ml apa
400 g zahar
1-2 fasii coaja de lamaie (fara partea alba)
sucul de la 1/2 lamaie
1 lingura apa de portocale (1 lingurita esenta portocale)
PREPARARE:
Am pregatit siropul. Am pus la fiert apa cu zaharul si cateva fasii de coaja de lamaie (fara partea alba).
Am amestecat de cateva ori pana cand s-a topit zaharul.
Reteta turceasca pe acre am primit-o are 600 g zahar la 450 ml apa.
Siropul facut de mine iese oricum dulce spre foarte dulce.
Am lasat sa fiarba, la foc mic, timp de 15 minute din momentul in care a ajuns la punctul de fierbere.
Cand siropul s-a ingrosat am luat oala de pe foc, am indepartat cojile de lamaie, apoi am adaugat sucul de lamaie si apa de flori de portocal.
Puteti adauga 1 lingurita extract de portocale (sau esenta) daca nu aveti apa de flori de portocal.
Am preincalzit cuptorul la 180°C, cu ventilatie.
Am topit untul si l-am amestecat cu foarte putin ulei. Am desfacut taiteii in fire/siruri cat mai subtiri si am turnat untul peste acestia.
Am amestecat cu mainile pentru a ma asugura ca toti sunt umeziti de unt.
Am cantarit taiteii si am impartit cantitatea in jumatate. Am pus un strat de taieti cu unt in tava.
I-am apasat bine cu un pahar cu partea de jos plata.
Am aranjat un strat de nuca tocata si fistic nivelandu-l uniform, apoi am acoperit cu taitei pastrati.
Am apasat iar taiteii pentru ca acestia sa se lipeasca bine atat intre ei, dar sa creeze si o legatura cu umplutura.
Am pus tava in cuptor si am lasat-o pana cand cataiful turcesc cu nuca s-a rumenit frumos la suprafata.
Timpul de coacere poate fi diferit de la un cuptor la altul, dar se va incadra intre 25 si 35 minute.
Cand a fost rumenit am scos tava din cuptor si am taiat-o in 12 cuburi mari. Poti sa le tai mai mici, obtinand 24 bucati.
Imediat dupa ce am taiat cataiful l-am insiropat. Am turnat sirop in asa fel incat sa fie distribuit peste tot.
Cataiful turcesc cu nuca trebuie sa stea minim 4 ore pentru ca siropul sa fie bine absorbit.
Daca nu ai mancat pana acum acest desert si te intrebi cum se serveste cataiful turcesc cu nuca, atunci poti afla ca il poti decora cu fistic sau nuca.
Poti sa il lasi simplu sau pui alaturi o cupa de frisca, kaymac (un fel de crema de branza) sau inghetata.
In Turcia nu lipseste ceaiul de langa desert, dar poti sa il savurezi si langa cafea.
Sper ca o sa incerci reteta caci desrtul acesta este tare bun si se face foarte usor.
Eu am renuntat la dieta pentru 3 portii, desi initial am spus ca mananc doar o bucata. 🙂
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Comentarii
Este bestial .o sa fac taitei în casa
Super! Abia astept sa imi spui cat de mult iti place reteta!