fbpx

RETETE RECENTE

PILAF DE BULGUR CU VINETE

October 28, 2022 | CATEGORIA

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie v

 

Pilaf de bulgur cu vinete – reteta turceasca. Pilaf de bulgur cu legume. Reteta simpla si rapida de garnitura pentru fripturi. 

Pilaful de bulgur se face usor, este gustos si sanatos. Este o reteta simpla, de post, perfecta si pentru cei la dieta.

 

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie o

Daca mergi la un restaurant cu specific turcesc ai sanse foarte mari sa primesti pilaf de bulgur langa orice tip de carne.

Orezul si bulgurul sunt cele mai intalnite garnituri in Turcia si in tot Orientul Mijlociu.

Daca nu esti familiarizat cu aceasta cereala, atunci trebuie sa stii ca este grau integral spart, pre-gatit si uscat.

Are un continut nutritiv mai bun decat graul, mai putine calorii si este la fel de satios.

Contine multe fibre si proteine, vitamine si minerale si are un indice glicemic mic.

Exista mai multe tipuri de bulgur, ele fiind clasificate dupa culoare si grosimea bobului.

Nu ai cum sa dai gres daca cumperi o punga pe care scrie “pilavlik”, dar daca nu gasesti trebuie sa cauti un bob mai mare pentru o reteta de pilaf.

Bulgurul foarte fin se foloseste pentru chiftelute, pe cel fin il folosesc pentru celebra salata tabouleh.

Din bulgurul grosier se face pilaf sau il poti pregati si cu taitei/fidea (dupa modelul retetei de orez libanez cu fidea – o poti citi aici).

Poti  sa il cumperi din supermarketurile mari sau din magazinele turcesti/arabesti/ grecesti.

Mai exista un tip numit “esmer, ce are culoare maro si are gust de nuci. Nu poti face pilaf cu acesta.

 

bulgur in punga bulgur pentru pilaf

Am gandit reteta pentru perioada postului, asa ca am folosit supa concentrata de legume. Poti citi reteta aici.

Poti folosi apa daca nu ai timp sa pregatesti supa , dar gustul nu va fi la fel de bun.

Daca vrei sa vezi ce am mai pregatit cu bulgur iti las mai jos cateva retete:

 

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie a

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de pilaf de bulgur cu vinete:

 

INGREDIENTE:

200 g bulgur

100-120 ml ulei

1 ceapa mare

1 ardei kapia mic

250 g pulpa de rosii (1 rosie foarte mare fara samburi si pielite)

1-2 catei mari de usturoi dati prin presa

2 vinete mici

600 -700 ml supa legume/ apa

sare

boabe de piper

patrunjel proaspat

menta proaspata

menta uscata

 

PREPARARE:

Pentru inceput am curatat vinetele de pielite lasand doar cateva dungulite, apoi le-am taiat cuburi de marime medie spre mica.

Le-am pus intr-un bol , am presarat o lingurita de sare si am turnat apa rece. Le-am lasat 20 minute. In acest mod se elimina lichidul amar.

In acest timp am clatit bulgurul, apoi l-am pus intr-un bol si am turnat 500 ml supa de legume (poti folosi si apa).

Poti sa sari peste aceasta etapa dar vei adauga 2-3 minute in plus de gatire.

Acesta se va hidrata si va fierbe mai repede. In acest timp am curatat o rosie mare de pielite, apoi am tocat cuburi mici indeparatand pe cat posibil semintele.

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 1 pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 2

Dupa 20 minute de asteptare am scurs vinetele si le-am clatit cu apa curata, apoi le-am tapetat cu un prosop de bucatarie si le-am calit in aproximativ 100 ml ulei.

Le-am calit in 2 transe pentru a nu le inghesui, apoi le-am scos pe un prosop de hartie ce va absorbi surplusul de ulei.

In restul de ulei am calit separat ceapa, apoi am adaugat ardeiul kapia.

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 3 pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 4

Am pus cuburile de rosii peste ceapa cu ardei, apoi usturoiul dat prin presa si boabele de piper.

Am adaugat bulgurul si 100 ml supa de legume fierbinte. Am fiert la foc mediu timp de 5 minute, apoi inca 7-8 minute la mic, cu capac.

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 5 pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 6

Cu 5 minute inainte sa opresc focul  am adaugat sare si am pus 3/4 din cantitatea de vinete prajite. Am amestecat, am pus capacul si am lasat inca 5 minute.

Pilaful de bulgur cu vinete este  gata in momentul in care se formeaza mici gaurele prin care iese aburul.

Am oprit focul, am adaugat patrunjel verde tocat, menta proaspata si menta uscata. Am amestecat pana s-a omogenizat si am lasat cu capac inca 5 minute.

Daca clatirea bulgurului inainte de gatire eset optionala, atunci “odihna” acestuia dupa gatire este un pas obligatoriu!

Acesta va absorbi tot lichidul si cerealele vor fi extrem de gustoase.

In plus, pilaful de bulgur se mananca cald, nu fierbinte!

pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 7 pilaf de bulgur cu vinete divainbucatarie 8

Am aranjat pilaful pe un platou, dar poti sa il pui intr-un castron.

Am decorat cu restul de vinete prajite si patrunjel verde.

Daca spun ca este foarte bun poate suna banal, dar dupa ce incerci reteta aceasta sigur vei dori sa o refaci de cate ori vei avea ocazia.

Poti sa il mananci simplu cu salata verde, dar in perioada in care nu tii post il poti transforma in garnitura langa frigarui, kebab, chiftele, peste la gratar.

 

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Iti las mai jos reteta de salata de couscous cu legume.

Ma gasesti si pe Instagram – daca apesi aici.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *