Fusilli cu sos puttanesca
Fusilli cu sos puttanesca. Paste alla puttanesca. Reteta de paste a la putanesca cu rosii, usturoi, masline si capere. Reteta din bucataria italiana de paste cu sos puttanesca.
Paste alla puttanesca. Reteta de paste a la putanesca cu rosii, usturoi, masline si capere. Reteta din bucataria italiana de paste cu sos puttanesca.
Reteta foarte rapida si gustoasa de paste cu sos de rosii cu masline, capere si ansoa.
Desi numele sosului este neobisnuit si are in spate povesti picante in ceea ce priveste originile sale, reteta este delicioasa, simpla si usor de pregatit.
Despre numele sosului: cuvantul „puttana” inseamna in italiana curva (imi cer scuze pentru aceasta denumire intr-un blog culinar, dar este traducerea exacta a cuvantului).
In concluzie, denumirea ar fi „paste in stilul curvei”, iar cele mai multe dintre povesti se invart in jurul bordelurilor din Napoli, fiind create de catre cele care lucrau acolo si gateau rapid pentru a se incadra in program.
O alta poveste spune ca properietarul unui restaurant a primit la ora inchiderii noste oameni foarte flamanzi si le-a facut un sos din rosii, ansoa si capere pentru spaghetti.
Oricare ar fi originile, aceasta este considerata in zilele noastre o reteta clasica din bucataria italiana.
Reteta originala este „spaghetti alla puttanesca”, dar sosul acesta merge perfect si cu fussili, ce merita acompaniate de sosuri cu consistenta mai groasa.
Imi place cum raman bucati de rosii, masline sau capere intre spiralele acesteia.
Sosul nu trebuie sa fie unul complicat pentru ca sa fie savuros. Cred ca secretul retetelor bune este sa le faci cu ingrediente simple, dar bune, de calitate.
Acesta ar putea fi sosul care iti va salva cina cand vei fi in criza de timp.
Dar ar putea fi si reteta la care apelezi cand ti se face dor de niste paste ce te vor duce cu gandul la mare, la vara.
Am folosit fusilli din grau dur de la Paste Baneasa, cu valori nutritive excelente si o calitate ridicata.
Contin multe fibre, vitamine si proteine, aducand o multime de beneficii pentru organism.
Isi pastreaza perfect forma dupa gatire si merg perfect cu acest sos cu rosii, ansoa, masline si usturoi.
Iata cateva sfaturi pentru ca reteta de fusilli cu sos puttanesca sa iasa delicioasa:
- 1. paste
- 2. In reteta originala se folosesc masline negre, dar la fel de bune sunt si kalamata, caci sunt naturale, fara coloranti
- Poti sa folosesti rosii proaspete, decojite, taiate in cuburi.
- Daca folosesti rosii din conserva, alege unele de calitate buna. Daca ai rosii acrisoare poti adauga putin zahar in sos.
- Usturoiul il poti toca in cuburi, dar daca ai la masa persoane care nu se impaca cu acesta il poti lasa intreg sau in jumatati ce pot fi scoase la final din sos. Aroma ramane, dar este mai subtila.
- Daca nu esti fan ansoa poti renunta, insa sosul nu va fi nici pe departe la fel de gustos. Aceasta se topeste pur si simplu si nu o vei mai vedea in sosul final, iar mirosul de peste dispare pana termini de gatit sosul.
- Poti inlocui patrunjelul cu busuioc sau oregano (proaspete). Daca nu ai verdeturi proaspete poti adauga 1 lingura de oregano uscat. Busuiocul uscat nu da aceslasi gust final.
Reteta este foarte simpla si usor de facut, prietenoasa chiar si cu bugetul familiei.
Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare explicat atat in format video, cat si in scris, pentru reteta de fusilli cu sos puttanesca:
INGREDIENTE:
(pentru 3 portii)
240 g paste tip Fusilli din grau dur Paste Baneasa
Pentru sos puttanesca:
25 g ulei masline extravirgin
10 g capere sarate
1 ardei iute uscat
20 g ansoa in ulei
600 g cuburi de rosii sau rosii decojite
80 g masline fara samburi
1/4 legatura patrunjel verde
2 catei mari usturoi
MOD DE PREPARARE:
Modul de preparare in format video il gasesti mai jos. Daca vrei sa il vezi te tot ecranul apasa pe butonul „vizioneaza pe YouTube”.
Mai jos gasesti explicatiile scrise pentru reteta de fusilli cu sos puttanesca, cu poze, pas cu pas:
Am tocat caperele, apoi ardeiul iute.
Intr-o tigaie larga si adanca am incins uleiul de masline. Am adaugat caperele, ardeiul iute si 2 catei de usturoi.
Ii puteti pune intregi sau taiati in jumatate pentru o aroma mai putenica.
Am adaugat ansoa, am amestecat si am lasat foarte focul mic. Aroma sosului deja se simte in bucatarie.
Am tocat maslinele si patrunjelul verde.
Am turnat sosul de rosii in tigaie, am adaugat maslinele si am lasat la foc mic in jur de 8 minute.
In acest timp am fiert pastele conform instructiunilor de pe pachet.
Cand sosul a fost gata am oprit focul, am scos usturoiul si am adaugat patrunjelul verde.
Am pus pastele scurse direct peste sos, dar nu am aruncat apa in care au fiert.
Sosul nu a scazut foarte mult, asa ca nu am avut de lichid suplimentar, dar este posibil ca voi sa mai adaugati 1 polonic.
Nu pot descrie cat de bine miros pastele mele!
Trebuie sa le incerci si tu!
Iti recomand sa incerci reteta folosind fusilli de la Paste Baneasa.
Mi s-au parut mai bune decat cu spaghetti, caci sosul a ramas intre spiralele pastelor.
Sper ca vei aprecia aceasta reteta si te invit sa te abonati la canalul meu de YouTube – gasesti canalul daca apesi aici.