Cum se face supa concentrata de legume – stock de legume?
Cum se face supa concentrata de legume – stock de legume?. Puteti folosi supa concentrata de legume/ stock de legume pentru toate retetele de mancare de post, supe si ciorbe de post, retete de supe crema.
Cum se face supa concentrata de legume? Ce este stock-ul de legume? Cum se pregateste supa de legume ca baza pentru mancaruri si tocanite? Ce legume se folosesc pentru supa concentrata de legume?
Iata intrebarile la care va voi raspunde in aceasta postare.
Supa concentrata de legume este cunoscuta si sub denumire de stock de legume, fondue-uri de legume sau o intalniti in diverse retete pe site-uri din alte tari ca „bulion de legume„.
Reteta aceasta este cea pe care o folosesc mereu pentru a pregati si alte retete de supe creme, mancaruri, pilaf, tocanite, sosuri sau alte retete, de fiecare data cand am nevoie sa folosesc lichid pe baza de legume.
Puteti folosi supa concentrata de legume/ stock de legume pentru toate retetele de mancare de post, supe si ciorbe de post, retete de supe crema.
Incerc sa folosesc supa concentrata facuta in casa, nu cuburile pline de chimicale din comert, ceea ce va recomand si voua. In acest mod aveti siguranta ca folositi ingrediente bune, stiti cand ati pregatit-o, se face foarte usor si nu este o reteta scumpa.
Supele concentrate de legume aduc gustul si savoarea de care aveti nevoie in diverse mancaruri.
Sunt doua feluri de supe concentrate de legume/ stock de legume: unele mai deschise la culoare si unele mai inchise.
Cele deschise la culoare sunt mai „blande”, in timp ce cele inchise aduc arome si culori intense obtinute prin prajirea legumelor inainte de a fi fierte in apa. Prin calirea morcovilor se obtine o culoare foarte frumoasa, dar in aceasta reteta voi pastra reteta simpla, cu legume proaspete.
Legumele de baza folosite pentru orice supa concentrata de legume / stock de legume sunt ceapa, morcovul si telina. Puteti adauga si alte legume precum pastarnac sau radacina de patrunjel, dar si alte legume „lemnoase” cum ar fi sparanghelul. Legumele alese pentru supa concentrata trebuie sa aiba arome neutre.
Pentru arome, in functie de gusturi puteti pune boabe de piper si usturoi, frunze de dafin si cimbru.
In supele concentrate de legume nu se pun niciodata broccoli, conopida, dovlecei, varza, cartofi sau dovleac. Prin fierbere pentru o perioada mai lunga de timp acestea devin moi si se descompun, iar supa devine tulbure. Sunt si legume care aduc gust amar daca sunt fierte prea mult timp, asa ca incercati sa evitati dovleceii sau fasolea verde.
Incercati sa folositi legume cat mai proaspete, chiar daca le cumparati din supermarket.
Puteti face o supa concentrata de legume chiar si din resturi. Stiti voi, nimic nu se arunca, totul se refoloseste?
Da, chiar asa! Puteti pastra in frigider sau chiar in congelator timp de cateva zile capete de legume taiate, legume mai vestejite, apoi le puneti si le fierbeti impreuna cu alte legume.
Veti obtine o supa concentrata de legume (stock de legume) gustoasa si foarte ieftina. Sunt bucatari celebri in afara care folosesc ceapa cu rand de coaja pentru a aduce mai multa culoare, dar nu cred ca cineva de la noi ar incerca acest lucru.
Eu nu pun sare in supa concencentrata de legume, pentru ca in acest mod pot asezona corect viitoarea mancare.
Un lucru este important: cantitatea de apa sa fie putin mai mare decat cea a legumelor, iar fierberea acestora sa se faca foarte incet.
Supa concentrata de legume, nu va avea niciodata acelasi gust, caci si legumele sunt influentate de anotimpurile in care sunt culese si de faptul ca reteta nu are nevoie de ingrediente cu cantitati fixe.
Aceasta reteta simpla de supa concentrata de legume/ stock de legume este o reteta pentru incepatori, dar nu doar pentru acestia.
Este una din retetele de baza in orice bucatarie.
Supa concentrata de legume / stock de legume poate fi pastrata doar 2-3 zile in frigider, in borcane sau sticle. Puteti sa o pastrati un timp mai indelungat, pana la maxim 6 luni in congelator in sticle de plastic sau in pungi care se inchid etans.
Aveti grija sa lasati minim 1 cm pana la capac sau locul in care inchideti punga, caci prin congelare acestea tind sa creasca putin in volum.
Puneti eticheta cu data in care ati facut supa concentrata de legume/ stock de legume. Asa veti sti ca este in termenul de valabilitate.
Va las acum o lista de ingrediente ce poate fi modificata dupa gust sau ce aveti in frigider/ congelator sau camara, tinand cont de indicatiile de mai sus, dar si etapele pentru pregatirea acestei supe concentrate de legume:
Ingrediente supa concentrata de legume:
2 cepe maricele
1 bucata praz mediu spre mare
5-6 morcovi mari
1 felie telina cu o grosime de 3 cm
1 radacina pastarnac
1 catel foarte mic usturoi
1/4 lingurita boabe de piper
cateva frunze cimbru
2 frunze dafin
Mod de preparare supa concentrata de legume:
Am curatat legumele si le-am pus in oala. Am pus apa si am lasat la foc mare pana cand a dat in clocot.
Apa trebuie sa acopere legumele, daca se poate sa fie cu doua degete peste ele.
In acest moment am redus focul la minim, am acoperit cu un capac si am lasat sa fiarba timp de 60 minute.
Puteti ridica capacul sa indepartati spuma dupa 10-15 minute. Verificati dupa 60 minute daca s-au fiert morcovii sau telina.
Dupa 60 minute am lasat capacul usor intredeschis si am mai fiert inca 30 minute.
Am scos legume cu o spumiera, apoi am folosit o strecuratoare fina pentru a scurge supa concentrata de legume.
Daca vi se pare ca nu este suficient de clara supa puteti folosi un tifon si o mai strecurati inca o data.
Pastrare supa concentrata de legume:
Lasati supa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o puteti pune in sticle de plastic, pungi cu zip (cele care se sigileaza).
Acestea se pot pune in congelator.
Daca puneti supa in borcan de sticla, atunci trebuie folosita in urmatoarele doua zile.
Va doresc sa mancati sanatos si gustoas, asa ca incercati si voi sa pregatiti supa concentrata de legume/ stock de legume.
Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasiti aici.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
Noutatea este ca a aparut in comert atat stok de legume cat si de vita ? Se numeste SWUP si este produs de o firma din Iasi si distribuit prin reteaua Metro ???Se pare ca este o reteta „CURATA ” ????!!!
Nu am vazut inca. Dar chiar credeti ca este „curata”?