fbpx

RETETE RECENTE

LAVA CAKE (VULCAN DE CIOCOLATA sau MOELLEUX AU CHOCOLAT)

February 12, 2020 | CATEGORIA

Lava Cake / Vulcan de Ciocolata / Moelleux au Chocolat – trei denumiri pentru acelasi desert divin cu ciocolata din bucataria franceza. Desertul are interiorul moale, lichid, care se scurge doar cand este taiat. Exista mai multe retete pentru lava cake, cantitatile de ciocolata difera, tipurile de ciocolata influenteaza foarte mult gustul final, ceea ce face ca unele sa aiba miezul moale, fluid, altele abia curgator.

Recomandarea mea este sa incercati 2-3 retete pana ajungeti la cea care o sa va placa cel mai mult. Exersati si timpii de coacere, dar si temperaturile, pentru ca nu toate cuptarele coc la fel. In aceasta reteta chiar si 1 minut pot schimba textura interiorului.

Lava cake sau vulcan de ciocolata este un desert decadent frantuzesc nascut se pare dintr-o greseala a unui bucatar francez, care trebuia sa serveasca o prajitura de ciocolata, inspirandu-se dupa reteta mamei sale, la un eveniment cu cateva sute de invitati. Din cauza lipsei de timp a marit temperatura de coacere scazand in acelasi timpul alocat pentru acest lucru. Rezultatul nu a fost cel pe care si-l dorea, asa ca a iesit din bucatarie ca sa isi ceara scuze in fata invitatilor. Partea frumoasa este ca invitatii l-au primit cu aplauze cand l-au vazut. Si, iata cum dintr-o greseala, s-a nascut unul in cele mai iubite deserturi de ciocolata: Moelleux au Chocolat cunoscut mai mult sub denumirea de Lava Cake sau Vulcan de Ciocolata.

Pentru a pregati Lava Cake / Vulcan de ciocolata/ Moelleux au Chocolat aveti nevoie de ciocolata de calitate. Prefer ciocolata cu 50% cacao. Ciocolata cu lapte nu este potrivita unui astfel de desert (chiar daca veti gasi pe net si aceasta varianta), asa cum nu am asteptari de la ciocolata alba. Lava cake cu ciocolata alba va fi o experienta si atat, caci nu cred ca o sa va incante foarte tare.

Gustul intens de ciocolata este esential pentru o Lava Cake buna.

Veti observa ca pe parcursul pregatirii acestui desert veti avea rezistenta pusa la incercare. Pe masura ce ingredientele se aduna in bol mirosul de ciocolata si vanilie te face sa iti bagi degetul in compozitie, apoi iei o lingurita si te bucuri de resturile ramase pe castron la final. Iar timpul de coacere poate parea o tortura daca esti un mare fan al acestui desert.

Nu aveti nevoie de multe ingrediente. Dar, folositi unt gras, ciocolata buna, extract natural de vanilie, esenta naturala de vanilie sau pasta de vanilie. Nu aveti nevoie de praf de copt!

Puteti pregati compozitia cu cateva zile inainte (1-2 zile), o pastrati in stare cruda in congelator sau in frigider, urmand sa va uimiti prietenii si musafirii cu acest desert simplu si delicios pregatit cand ati terminat masa.

Parerea mea eset ca oricine poate pregati Lava Cake / Vulcan de ciocolata / Moelleux au chocolat, dar are nevoie de putina atentie la detaliile care fac diferenta. Daca stati cu ochii pe geamul cuptorului veti observa cum coacerea se face incet, de la exterior la interior. Cand toata suprafata desertului devine neteda, lucioasa si pare coapta, acesta trebuie scos din cuptor, indiferent de faptul ca unii au indicat timpi de coacere de 10, 12 sau chiar 15 minute! Stati cu ochii pe prajitura, caci in cuptorul voastru se poate coace mai repede. Eu am avut nevoie de 8 minute. Daca lasam 10 minute nu mai mai aveam interior moale, curgator.

Puteti pregati Lava Cake in forme de muffins de unica folosinta din aluminiu, in forme ceramice sau forme de silicon. Orice forme alegeti aveti grija sa le tapetati cu unt si faina.

Ca prezentare Lava Cake nu are nevoie de decoruri spectaculoase.

Este un desert elegant ce poate fi doar pudrat cu zahar si insotit de o cupa de inghetata, de sosuri de fructe, flori comestibile sau fructe (capsuni, zmeura, coacaze rosii). Se mananca fierbinte, dupa ce l-ati scos din cuptor.

Daca aveti de gand sa pregati curand un desert spectaculos trebuie sa incercati Lava Cake. Este promisunea unui desert de care va veti indragosti. Si va fi o promisiune indeplinita. Un  desert simplu, dar atat de senzual si placut, cum rar intalnesti.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru Lava Cake / Vulcan de ciocolata / Moelleux au chocolat.

 

INGREDIENTE:

(pentru 5 forme de muffins din aluminiu)

150 g ciocolata neagra 50 % cacao

120 g unt cu grasime 80%

70 g zahar tos

1 lingurita extract de vanilie sau pasta de vanilie

2 oua + 2 galbenusuri

1 varf cutit de sare

30 g faina

Mai aveti nevoie de:

unt pentru tapetare forme

faina pentru tapetare forme

MOD DE PREPARARE:

In primul rand am pornit cuptorul la 220° C pentru ca acesta sa ajunga la temperatura dorita pana in momentul in care pun Lava Cake sa se coaca.

Mi-am pregatit toate ingredientele la indemana astfel incat toate etapele sa mearga cursiv. Am uns formele cu unt si faina, apoi am scurs surplusul de faina. Puteti pune formele in frigider sau in congelator pana cand terminate de pregatit desertul, dar etapa nu este obligatorie.

Am pus ciocolata cu untul la topit, la bain-marie.

In acest timp am mixat ouale intregi cu cele doua galbenusuri si un praf de sare in jur de 1 minut. Am adaugat zaharul si am continuat sa mixez la viteza mare, pana cand acesta s-a dizolvat iar compozitia de oua a devenit cremoasa si si-a marit volumul foarte mult.

Am luat ciocolata topita cu unt de pe foc, am amestecat-o bine cu o spatula, am adaugat pasta de vanilie si am mai amestecat-o putin.  Am turnat ciocolata topita in compozitia de oua, in fir subtire, mixand in acest timp.

La final am adaugat faina si am mixat pana s-a omogenizat compozitia. Am impartit compozitia in formele tapetate, le-am asezat intr-o tava si le-am pus apoi in cuptor.

Dupa 8 minute aratau ca in poza de mai jos. La inceput pareau umflate, dar pana se le fac poza mijlocul s-a lasat.

Asta e un semn bun! Mijlocul este moale.

Vedeti cat de usor se fac? Va invit sa le incercati si voi.

Puteti gasi si pe canalul de YouTube retete simple si delicioase.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *