Ciocolata de casa in foi de napolitana
Ciocolata de casa in foi de napolitana.
Ciocolata de casa in foi de napolitana este o reteta simpla, rapida, foarte usor de facut, un desert indragit de toata familia, de la mic la mare.
Este un desert simplu ce poate fi pregatit pentru simplul rasfat, dar este potrivita chiar si pentru sarbatori sau evenimente.
Batoanele de ciocolata de casa ca in copilarie sunt irezistibile, iar cele facute de tine sunt cele mai bune, caci ai control asupra ingredientelor folosite si temenul de garantie al acestora.
Probabil ai pregatit adesea ciocolata de casa simpla sau cu diverse tipuri de nuci/ fructe confiate, dar merita sa incerci si varianta aceasta.
Foile mele de napolitana erau putin mai mari decat tava in care urma sa asamblez desertul, asa ca le-am taiat cu o foarfeca de bucatarie pe marimea dorita.
Poti sa nu asamblezi desertul in tava/forma, dar mi se pare mai usor de manevrat la final si nu risc ca prin apasare sa imi iasa ciocolata in exterior.
Pe blog mai gasesti si alte retete de desert cu foi de napolitana:
- 1. prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca
- 2. prajitura rapida in foi de napolitana– cu crema de biscuiti
Retetele mele de ciocolata de casa pregatite atat cu lapte praf, cat si cu lapte condensat (reteta americana de fudge), le las aici:
- 1. ciocolata de casa – batonul copilariei
- 2. ciocolata de casa cu lapte condensat – Fudge
- 3. ciocolata alba de casa
In reteta de ciocolata de casa in foi de napolitana am pus nuci si alune de padure pe care le-am prajit in prealabil cateva minute.
Am adaugat aroma cu ajutorul pudrei de coaja de portocala si cu putin rom (alcool – dar poti folosi si esenta).
Dar, cel mai important lucru pe care trebuie sa il mentionez este ca ciocolata de casa NU se face cu lapte praf pentru bebelusi!
Laptele praf pentru prajituri poate fi cumparat din orice supermarket la un pret rezonabil.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciocolata de casa in foi de napolitane:
Ingrediente ciocolata de casa in foi de napolitane:
(foaie de 20*28 cm)
300 g zahar
200 ml apa
200 g unt 80 % grasime
1 lingura rom (sau 1 lingurita esenta rom)
1/2 lingurita pudra de portocale
550 g lapte praf
50 g pudra de cacaco neagra
150 g nuci si alune
2 foi napolitana
Cum se face ciocolata de casa in foi de napolitane:
Am tocat nucile si alunele mai mare si le -am prajit cateva minute la foc mediu. Le-am tinut pe foc pana am simtit miros de nuca, fara sa le las sa se rumeneasca.
Este bine ca dupa prajire sa fie puse in alt vas, caci tigaia va continua sa emane caldura iar procesul de gatire nu se opreste.
In acest timp am amestecat laptele praf cu pudra de cacao. Pentru ca acestea sa fie cat mai fine pot fi cernute.
Am pus si o foaie de napolitana in tava.
Am pus apa cu zaharul pe foc. Am lasat fix 5 minute, la foc mediu, din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca.
Am pus untul, am amestecat rapid, apoi am luat de pe foc. Am adaugat pudra de coaja de portocala si romul.
Am turnat siropul peste compozitia de lapte praf cu cacao si am amestecat energic si rapid.
Am turnat putin mai mult de jumatate din compozitie peste foaia de napolitana, am presarat nucile si alunele si le-am apasat ca sa intre in ciocolata, apoi am turnat restul de ciocolata.
Foaia de napolitana nu se lipeste de nuci, asa ca acestea trebuie sa fie acoperite.
Am aranjat a doua foaie de napolitana peste ciocolata de casa, am apasat usor, ca sa fiu sigura ca se lipeste peste tot si am pus o greutate peste aceasta.
Am lasat ciocolata de casa in foi de napolitana sa se raceasca cateva ore, apoi am taiat-o.
Tare buna este!
Pana a doua zi nu a mai ramas nimic!
Daca vreti sa o pastrati mai multe zile, atunci o puteti tine timp de 5/7 zile in frigider, in cutie ce se se inchide etans.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.