Friptura de porc inabusita la cuptor
Friptura de porc inabusita la cuptor
Friptura de porc inabusita la cuptor
Friptura de porc inabusita este delicioasa, cu carne frageda si suculenta in sos delicios, o reteta ce se face foarte usor.
Este una din cele mai indragite preparate din bucataria romaneasca, iar reteta aceasta o sa te cucereasca cu siguranta.
Este gatita lent la cuptor, asa ca ai nevoie doar de rabdare pentru ca aceasta sa se gateasca. Etapele de pregatire nu dureaza mult si nu sunt complicate.
Friptura de porc poate fi pregatita din muschi, cotlet, ceafa, spata sau pulpa, dar pentru ca reteta de friptura inabusita sa iasa perfecta ai nevoie de carne cu putina grasime.
Am ales ceafa de porc nu doar pentru ca este cel mai indragit tip de carne de porc, ci si pentru faptul ca firele de grasime din carne sunt cele care aduc fragezime si gust bun.
Timpul de gatire este influentat de greutatea si grosimea bucatii de carne. In plus, carnea este mult mai savuroasa daca este prajita in prealabil.
Imi place sa am carnea usor crocanta la exterior inainte de a o coace.
Poti pune si un cub mic de unt spre final, caci va da gust foarte bun.
Alte retete de friptura de porc la cuptor, gatite la temperatura mica:
- 1. friptura de porc in sos de rosii si usturoi
- 2. piept de porc cu sorici crocant
- 3. coaste de porc fragede si lipicioase
Friptura de porc inabusita la cuptor este foarte gustoasa si poti sa o insotesti cu orice garnitura iti place: piure de cartofi, cartofi natur sau prajiti la cuptor, mazare sau fasole verde sotate, ratatouille, pilaf de orez cu legume, ciuperci prajite in tigaie.
Poti pune friptura pe un platou mare si fiecare isi taie cat doreste. Este atat de frageda, ca se poate rupe doar cu furculita.
Sosul este delicios si placut chiar si cu bucatele de legume ce sunt aproape topite, dar poate fi si pasat.
Daca alegi sa il pasezi poti adauga 1 lingurita rasa de zahar si 1 lingura smantana de gatit si il fierbi 2-3 clocote.
Acestea fiind spuse iti las lista de ingrediente si modul de preparare pentru friptura de porc inabusita la cuptor:
Ingrediente:
1 kg ceafa de porc
4 linguri ulei pentru prajit
4 cepe medii/mari (alba si rosie)
1 morcov mic
2 ardei grasi (colorati diferit)
sare
piper proaspat macinat
boia dulce
1 lingurita cimbru uscat
3-4 catei usturoi
200 ml apa fierbinte
Mod de preparare friptura de porc inabusita la cuptor:
Las pentru inceput modul de preparare in format video. Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube.
Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Am folosit o cratita inalta ce poate fi introdusa la cuptor. Daca ai una din fonta, atunci ar fi bine sa o folosesti.
O alegi in asa fel incat sa fie cat mai apropiata de dimensiunea fripturii.
Am rumenit bucata de carne pe toate partile in uleiul incins. Daca vrei sa infuzezi uleiul poti pune 2 catei de usturoi taiati pe jumatate si o crenguta de rozmarin.
Le lasi 30 secunde sa dea aroma, apoi le scoti si prajesti carnea.
Eu am ales varianta simpla de ulei, fara infuzare, pe gustul majoritatii.
Este important sa nu intepi friptura cand o intorci de pe o parte pe alta, caci isi va pierde lichidul si nu va mai fi frageda.
Am taiat ceapa julien. Am taiat si ardeii in fasii de marime medie si am ras un morcov mic (am avut nevoie de 2 linguri de morcov ras prin razatoarea mare).
In uleiul in care am prajit carnea am calit ceapa cu putina sare pana s-a inmuiat, fara sa se arda.
Am adaugat morcovul ras, am sotat 1 minut apoi am adaugat ardeii si am continuat sa sotez inca 3 minute, amestecand destul de des.
Am scos jumatate din cantitatea de legume din cratita. Am pus carnea peste legumele ramase, apoi am asezonat cu sare, piper, boia dulce si cimbru uscat.
Am turnat apa fierbinte, apoi am acoperit carnea cu legumele scoase.
Am acoperit cratita cu un capac si am pus-o in cuptorul in preincalzit la 180°C pentru 75 minute.
Dupa acest interval de timp am intors carnea si acoperit-o iar cu legume.
Am acoperit cratita si am pus-o iar pentru 75 minute in cuptor. Daca lichidul scade prea mult poti completa cu 100 ml apa fierbinte.
Am indepartat legumele de pe carne, am adaugat usturoiul dat prin presa si am amestecat. Am pus carnea in cuptor, fara capac, ca sa se rumeneasca.
Am mancat friptura de porc inabusita la cuptor cu piure de cartofi peste care am pus un strat generos de sos, urmand ca fiecare sa isi taie din bucata de carne si sa isi puna in farfurie cat doreste.
Carnea este foarte frageda si suculenta, are o culoare frumoasa si gust foarte bun.
Iata si o sectiune.
Sper ca veti incerca si voi aceasta reteta de friptura de porc inabusita la cuptor, asa ca nu-mi ramane decat sa iti doresc „pofta buna”!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook o gasiti daca apasati aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.
Ce bine arata,iar gustul pe măsură!… Multumim pentru rețetă! Trebuie încercată cât mai repede!
Multumesc!
Cred ca se topește în gura
Cam asa de buna iese!