fbpx

RETETE RECENTE

COASTE DE PORC LA CUPTOR – FRAGEDE SI LIPICIOASE

September 14, 2020 | CATEGORIA

Coaste de porc la cuptor fragede, suculente, aromate si lipicioase sunt gatite lent la cuptor astfel incat carnea aproape sa pice de pe os, putand fi mancate chiar fara furculita si cutit, pe nerasuflate. Reteta de coaste la cuptor este o reteta de friptura savuroasa pe placul multor persoane caci arata apetisant si sunt foarte gustoase.

“Coaste de porc la cuptor” este una din cele mai simple retete (promit!), dar aveti nevoie de multa rabdare sa le coaceti sau profitati de acest timp in care aproape ca uitati de ele pentru a face alte lucruri prin casa, pentru job sau va relaxati in fata televizorului.

Acum multi ani cand ajungeam in Brasov mergeam la un restaurant de cartier, intre blocuri. Acolo am mancat cele mai bune coaste intr-un restaurant. Nu stiu daca mai exista localul, dar cu siguranta daca mai exista revin cu link catre acesta.

Avem si in Bucuresti tot felul de restaurante unde poti manca coaste, dar nu as putea spune ca am fost la fel de impresionata. Erau coaste, bine facute, dar fara acel ceva care sa te faca sa spui la sfarsitul mesei “wow” si sa mi vrei sa revii special pentru asta.

Eu am pregatit aici cele mai bune coaste de porc (ribs) cu glazura lipicioasa, cu miere de albine si suc de rosii. Sunt mai bune decat la restaurant si cu siguranta mult mai ieftine!

Din punctul meu de vedere coastele de poc la cuptor sunt mult mai bune decat cele facute la gratar, pentru ca nu sunt fierte in prealabil si nu se pierde nimic din gustul carnii.

Carnea de pe coastele de porc este mai tare, asa ca are nevoie de un timp mai mare de gatire, dar la temperatura mica, pentru a deveni frageda. Cuptorul este ideal pentru aceasta reteta. Marinata uscata poate fi si aceasta usor modificata, daca nu aveti chiar toate ingredientele in casa.

Cand veti alege costele pentru acest tip de reteta aveti in vedere unele cu carne de min 1 cm grosime. Eu am primit in primavara aceste coaste de la o macelarie proaspat deschisa in Bucuresti – Macelaria Ghita. Nu le fac reclama, dar trebuie sa recunosc ca aceste coaste si cotletul cu os au fost foarte bune!

Uitati ce carne grozava au pe ele. Este important sa cumparati coastele din macelarii. Acestia au grija sa aiba carne de calitate, proaspata, pentru ca afacerea lor depinde de cat de multumiti sunt clientii. Daca acestora le place revin si duc vorba mai departe…

Pentru anumite tipuri de carne prefer sa merg intr-o macelarie in loc sa cumpar din supermarket. Exista o macelarie aproape de casa mea, in Otopeni, unde se sta la coada, ca in vremurile comuniste (in week-end-uri in mod special).

Pentru a pregati coaste de porc la cuptor – fragede si lipicioase, cu carnea care cade pe os, trebuie neaparat sa urmati sfaturile de mai jos:

  • 1. indepartati membrana subtire care acopera oasele. Alegeti un cutit cu varf subtire pentru a o desprinde la inceput, apoi trageti cu mana. Este posibil ca acesta sa fie deja indepartata, dar mai rar.
  • 2. folositi o marinare uscata in prima parte a gatirii – secretul unor coaste de porc grozave sta in straturile de arome!
  • 3. gatiti cu oasele in sus cea mai parte a timpului.
  • 4. coastele se invelesc si se sigileaza in folie de aluminiu pentru ca aburul le va ajuta sa se gateasca. Daca vreti sa evitati aluminiu folositi hartie de copt si inveliti tava foarte bine!
  • 5. glazura lipicioasa se pune peste coastele de porc la cuptor in momentul in care se intorc pentru a fi gatite cu carnea in sus. Mierea caramelizeza aglazura si contrabalanzeaza combinatia cu mustar, suc de rosii si otet balsamic.

Ce garnituri sunt potrivite pentru coastele de porc la cuptor? Incepand cu cartofii prajiti, pana la cei taranesti, cartofi la cuptor, cartofi dulci copti (pe acestia ii vedeti in farfuria mea) dar si legume sote, legume tempura, floare din ceapa pane, salate, porumb fiert sau la gratar. O halba de bere si niste muraturi ar merge foarte bine langa acestea, nu-i asa?

Prima oara am mancat coaste de porc lipicioase in America, acum 15-16 ani, cu inele de ceapa, cartofi prajiti si sos aioli. Eu va recomand sa incercati insa cu floarea din ceapa pane. Este estetica, gustoasa si ia mai putin timp decat ar lua sa faci inelele de ceapa.

Nu am apucat sa pun pana acum si alte retete de coaste de porc pregatite de mine, dar daca sunteti amatori de bunataturi incercati pieptul de porc cu sorici crocant, muschiuletul de porc la tigaie cu afine si sos de vin rosu si multe alte retete cu carne de porc grupate intr-o colectie de retete ce poate fi urmarita daca apasati aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru coaste de porc la cuptor fragede si lipicioase.

 

INGREDIENTE:

(pentru 6 persoane)

1.5 kg coaste de porc

Pentru marinata uscata – dry rub:

1 lingura de sare

1 lingura zahar brun

1 lingurita varfuita piper negru

1 lingurita Baharat sau 7 piperuri – condiment arabesc

1/2 lingurita cardamom pudra

1/2 lingurita pudra ghimbir

1 linguria boia dulce

1 lingurita paprika afumata

1/2 lingurita boia iute

1/2 lingurita nucsoara macinata

1 lingurita varfuita fulgi de ceapa

1 lingurita varfuita usturoi granulat

1 lingurita pudra de chimion

1 lingurita cimbru uscat

1 lingurita busuioc uscat

Pentru glazura:

80 g suc gros de rosii

100 g miere de albine

2 lingurite mustar Dijon

2 lingurite otet balsamic

3 catei usturoi dati prin presa

4 linguri wiskey – optional

 

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit condimentul pentru marinarea uscata. Am pus toate ingredientele intr-un bol si le-am amestecat pana s-au omogenizat. Daca nu veti folosi tot condimentul pentru friptura il puteti pastra intr-un borcanel sigilat cu capac pana la 6 luni.

Am indepartat membrana de pe oase pentru ca aceasta este atoasa si greu de mestecat. Crestati pilea in capat si folositi un cutit subtire sau cu doua degete incercati sa o desprindeti de pe os. Dupa ce s-a desprins o bucata suficient de mare cat sa tineti cu mana de ea veti trage incet de pe coaste pana ajungeti la capat. Daca se rupe in timpul procedeului reluati tehnica, astfel incat sa indepartati absolut toata membrana.

Carnea este umeda si nu are neaparata nevoie de ceva care sa ajute marinata uscata sa stea, dar daca vi se pare ca aveti nevoie de ceva in plus puteti unge totul cu un strat foarte subtire de mustar. Le-am lasat o ora la temperatura camerei.

Am pus coastele de porc  in folie de staniol, cu carnea in jos, le-am invelit incercand sa le sigilez (sa nu iasa aburul si sucul lasat de carne) in timpul gatirii si le-am pus in cuptorul preincazit la 160°C. Puteti folosi in loc de folie de aluminiu hartie de copt, dar in acest caz veti inveli doar tava nu bucatile de coaste.

Le-am copt timp de 150 minute. Daca aveti multa carne pe coaste le puteti lasa chiar 3 ore. In acest timp am pregatit glazura cu suc de rosii, miere de albine, mustar, otet balsamic si wiskey (optional), in care am pus si 3 catei de usturoi dati prin presa. Le-am fiert in jur de 5 minute, pana s-a ingrosat putin sosul.

Glazura ramane la temperatura camerei pana la momentul in care va fi folosita.

Dupa acest interval am descoperit coastele, le-am uns cu glazura lipicioasa, le-am acoperit la loc si le-am pus iar in cuptor. Am crescut teperatura la 180°C si le-am mai lasat 30 minute, apoi am indepartat folia si le-am lasat alte 45 minute.

Reteta am pregatit-o acum cateva luni bune si se pare ca nu am pastrat pozele cu coastele proaspat scoase din cuptor, unde se vedea carnea desprinsa de os. Am pozat doar farfuria mea.

Ma bucur insa ca am facut-o pentru ca am reusit sa va arat cum puteti face si voi niste coaste de porc la cuptor fragede, lipicioase si extrem de gustoase.

Sper ca v-am convins sa incercati si voi cat mai curand reteta.

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *