Condiment de casa pentru friptura – dry rub

4 iunie 2020Diva in Bucatarie

Condiment de casa pentru friptura – dry rub. Exista tipuri de marinare lichida (marinade/ baituri), uscata (rub) sau saramuri aromate (cea mai folosita in bucataria romaneasca).

Condiment de casa pentru friptura la gratar sau la cuptor este reteta pentru marinare uscata realizata cu ajutorul unui amestec de condimente si verdeturi ce aduc gustul bun si aroma finala fripturii.

Desi marinarea este cunoscuta de sute de ani, tehnica este folosita de mult mai putin timp in Europa decat o folosesc asiaticii de exemplu. Prin marinare carnea se fragezeste si se gateste mai usor.

Exista tipuri de marinare lichida (marinade/ baituri), uscata (rub) sau saramuri aromate (cea mai folosita in bucataria romaneasca).

Marinarea uscata – DRY RUB – este responsabila cu gustul si aroma carnii ce urmeaza a fi pregatita. Aceasta nu are nevoie de o perioada mare pentru macerare, asa cum este in cazul marinade lichide.  Are nevoie doar de 30 minute inainte de a pune carnea la cuptor sau la gratar.  Folosirea acestui condiment de casa pentru friptura nu impiedica adaugarea unei marinade lichide sau a unei glazuri in timpul pregatirii fripturii.

Avantajul acestui tip de marinare este ca nu contine uleiuri ce pot intesifica arderea la gratar.

Condimentul de casa pentru friptura il puteti folosi pentru coaste de porc (scarita), pulpe sau piept de pui, aripi de pui, muschiulet sau cotlet de porc, muschi de vita.

In principiu merge la orice carne vreti sa pregatiti la gratar sau la cuptor.

Eu l-am realizat cu condimente pe care le aveam deja in casa, dar trebuie sa recunosc ca am 2 cutii mari, cu atat de multe pungulite ca nici nu as avea rabdare sa le contabilizez. Din vacante ma intorc adesea cu condimente, cu soiuri de sare sau tipuri de zahar.

Sarea este foarte importanta in acest amestec. Fie ca folositi sare fina, sare de mare sau sare condimentata, aceasta este in capul listei de ingrediente folosite.

Pentru a obtine un echilibru in marinare se adauga zahar. Acesta poate fi zahar tos, zahar brun sau melasa solida – dar trebuie folositi in cantitate mai mica decat totalul ingredientelor ce le veti pune in acest condiment pentru ca acesta poate carameliza – se arde la caldura excesiva (insa exista si situatii in care caramelizarea este dorita).

Atat sarea, cat si zaharul, se folosesc in cantitate rezonabila. In plus, sarea poate scoate apa din carne si o usuca.

Majoritatea retetelor de marinare uscata au in lista de ingrediente paprika/ boia de ardei. Folositi dupa gust atat boia dulce, cat si picanta sau parika afumata.

Verdeturile uscate nu ar trebui sa lipseasca, asa ca si acestea se vor regasi in lista condimentului pregatit in casa pentru friptura.

Plecand de la ingredientele pe care folosesc eu puteti sa va creati propriul amestec, dupa gustul vostru. Puteti face o cantitate mai mare si o pastrati intr-un borcan de sticla sau o cutie metalica ce se inchide etans. Poate fi tinut pana la 6 luni.

Ideea de la care plec cand pregatesc o combinatie de ingrediente pentru a face condiment de casa pentru marinare la rece – dry rub – este de a aduce impreuna gustul dulce, cel usor picant si aroma/savoare.

Sper sa va placa si voua si sa folositi combinatia pe care v-o propun mai jos.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru condiment de casa pentru friptura la gratar sau la cuptor.

Ingrediente condiment de casa pentru friptura:

1 lingura sare

1 lingura zahar brun

1 lingurita varfuita piper negru

1 lingurita  Baharat  sau 7 piperuri – condiment arabesc

1/2 lingurita cardamom pudra

1/2 lingurita pudra ghimbir

1 lingura boia dulce

1 lingurita paprika afumata

1/2 lingurita boia iute

1/2 lingurita  nucsoara

1 lingurita varfuita fulgi de ceapa

1 lingurita varfuita usturoi granulat

1 lingurita pudra de chimion

1 lingura cimbru uscat

1 lingurita oregano uscat

1 lingurita busuioc uscat

Cum se face reteta de condiment de casa pentru friptura:

Pentru a pregati condimentul de casa pentru friptura la gratar sau la cuptor am pus toate ingredientele intr-un bol.

Le-am amestecat pana am obtinut o compozitie omogena. Puteti sa renuntati la anumite condimente, adaptati reteta mea gustului vostru, pastrand insa sare, piper, zahar, cimbru si boia.

Puteti pune in plus, dupa gust, pudra de mustar, pudra de curry, turmeric, pudra de telina, coriandru macinat, schinduf, cuisoare, anason macinat sau scortisoara (in acez caz puteti sa renuntati la nucsoara).

Daca fulgii de ceapa sau alte condimente sunt mari le veti pune intr-un mojar si le veti pisa (daca folositi o rasnita/ robot  veti pierde o parte din cantitatea folosita, caci se va lipi de peretii acestuia, asa ca mariti putin cantitatea).

Inainte sa pun condimentul de casa pentru marinare uscata pe carne m-am spalat bine pa maini, pentru ca urmeaza sa frec carnea cu acesta cu mainile. Dupa ce am acoperit-o cu condimentul obtinut am lasat carnea sa astepte la temperatura camerei 30-60 minute pana am pus-o in cuptor.

Sper sa fie de folos si sa pregatiti fripturi savuroase cu acest condiment de casa.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *