Budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci

5 iunie 2020Diva in Bucatarie

Budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci. Trecand peste amintiri am sa va las aici cateva sfaturi legate de fierberea macaroanelor, astfel incat orice veti pregati cu ajutorul lor sa va iasa perfect.

Budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci, pregatita ca pe vremea bunicii, este una din cele mai delicioase retete de paste pregatite la cuptor. Budinca de macaroane este una din retetele de mancare preferate pentru majoritatea celor care imi urmaresc blogul si nu este de mirare. Este o reteta simpla, rapida, usor de facut si foarte gustoasa.

As manca budinca dulce de macaroane cu branza dimineata, la pranz si seara. Atat de mult imi place! Uneori budina pregatita de bunica mea nu avea mult zahar, caci se gasea greu si il pastra pentru prajituri. In astfel de momente ne punea cateva lingurita de dulceata de visine peste budinca. Mai mult siropul din dulceata. Mi se parea cel mai bun lucru din lume. Parca ii vad si acum ochii umeziti de bucurie cand vedea cu cata pofta mancam budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci si cum avea portiile taiate in tava in asa fel incat sa ajunga la toata lumea pentru pranz si cina. La pranz era desert, iar seara tinea loc de cina.

Trecand peste amintiri am sa va las aici cateva sfaturi legate de fierberea macaroanelor, astfel incat orice veti pregati cu ajutorul lor sa va iasa perfect.

– macaroanele se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. In acest caz 7-8 minute. Gustati si vedeti daca pastele sunt al dente.

–pentru fiecare 100 g de macaroane folositi 1 l de apa si 1 lingurita de sare

– sarea se pune in apa doar cand aceasta clocoteste. Daca o puneti in apa rece, la inceput, atunci amestecati pana cand sarea se dizolva inainte ca apa sa se incalzeasca

– apa se fierbe la foc mare pana se pun macaroanele, apoi se micsoreaza flacara

– nu se fierb cu capac

– macaroanele nu se clatesc dupa fierbere caci amidonul prezent pe paste le ajuta sa se lipeasca mai bine sosul de ele.

– oala in care fierbeti macaroanele trebuie sa fie mare

– pastele se amesteca cu sosuri sau alte ingrediente imediat dupa scurgere. Dupa ce au fost gatite se scurg imediat, nu se lasa in apa fierbinte, caci se continua gatirea.

Budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci este foarte delicioasa si se pregateste usor. Chiar si un copil ar putea face aceasta reteta. Imi plac aromele de vanilie, rom si portocala pe care le gasesc in acest preparat. O puteti manca calda, dar si rece, asa cum va place mai mult.

Nu intamplator am folosit macaroane pentru a face aceasta budinca. Pastele copilariei mele au fost macaroanele. Le mancam si in budinca sarata sau simple, doar cu nuca si zahar si uneori cu telemea rasa si zahar. Suna ciudat, nu-i asa? Va asigur ca sunt tare bune.

Am descoperit ca macaroanele care aduc foarte bine cu cele din copilaria mea sunt cele de la Paste Baneasa. Isi pastreaza forma chiar si dupa ce au fost gatite, asa cum vedeti in sectiunea acestei budinci.

Daca vreti sa vedeti cum se pregateste budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci va las lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas in imagini.

INGREDIENTE:

400 g macaroane Paste Baneasa

4 oua

100-120 g zahar tos

2 plicuri zahar vanilat

60 g stafide

100 ml lapte

1 lingura rom / 1 lingurita esenta rom

50 g nuci tocate mare

1 lingurita pudra coaja rasa de portocale

750 g branza de vaci cremoasa

Pentru tapetare vas: 

30 g unt

2 linguri pesmet

PREPARARE:

Mi-am pregatit toate ingredientele la indemana, astfel incat pregatirea sa nu dureze mult timp, iar eu sa am gata budinca dulce de macaroane cu branza, toafide si nuci pana vine fiul meu de la scoala.

Pentru inceput am pus stafidele intr-un bol, am turnat rom peste ele, apoi lapte cald/fierbinte. Am tocat nucile in bucati maricele.

Am pus apa la fiert. In momentul in care a inceput sa clocoteasca am pus sarea si am amestecat putin. Am pus macaroanele de la Paste Baneasa in apa si le-am fiert 8 minute, fix cat scrie pachet.

In acest timp am mixat ouale cu zaharul tos si cel vanilat, pana cand au devenit cremoase si si-au dublat volumul.

Puteti pune doar 100 g zahar tos si gustati dupa ce puneti branza de vaci pentru a vedea daca este suficient de dulce. Daca va place dulce mai adaugati, dar este posibil sa nu fie nevoie de mai mult zahar.

Am adaugat branza de vaci si am mixat pana s-a omogenizat compozitia. Brandul de zahar folosit de mine este mai putin dulce, asa ca eu am pus inca 20 g zahar si am amestecat.

In crema de branza obtinuta am incorporat stafidele scurse, nuca tocata si pudra de coaja de portocale (sau coaja rasa de portocale).

Intre timp s-au fiert macaroanele, asa ca le-am scurs.

Am pus macaroanele inapoi in oala in care le-am fiert pentru ca este mare si imi da posibilitatea sa le amestec usor, fara sa le rup, cu crema dulce si aromata de branza.

Am uns o forma termorezistenta cu unt si pesmet, apoi am pus macaroanele in aceasta. Am copt budinca dulce de macaroane cu branza, stafide si nuci timp de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Cand budinca de macaroane s-a copt si rumenit putin la suprafata am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca putin inainte de a o taia.

Delicioasa!

Mă găsești și pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit să mă urmărești și pe YouTube. Nu uita să apeși pe clopoțel pentru a fi notificat când postez o rețetă nouă.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Nu am mâncat în viata mea ceva mai bun! Am lins oala, castronul, lingurile, tot, iar acuma aștept sa le scot din cuptor. Îți mulțumesc și pt aceasta reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *