RETETE RECENTE

CUM SE GATESTE PESTELE LA GRATAR – SFATURI SI TRUCURI

septembrie 12, 2020 | CATEGORIA

Cum se gateste pestele la gratar? Cum se face un peste intreg sau file la gratar? Sfaturi si trucuri pentru un peste gustos, gatit la gratar (cu lemne/ carbuni sau in tigaie tip grill).

Desi un peste la gratar se face foarte usor si rapid, acesta poate crea probleme prin lipirea pielii de gratar sau ruperea acestuia cand este intors sau luat de pe gratar.

Probabil, din acest motiv, cei mai multi se tem sa gateasca pestele pe gratar, alegand varianta pestelui prajit sau pregatit la cuptor, controland mai usor pregatirea astfel incat sa nu iasa uscat.

Va garantez ca veti obtine un peste mult mai bun pe gratar cu putin exercitiu.

Pestele intreg gatit la gratar este mai gustos, mai suculent, caci pielea protejeaza carnea delicata, iar oasele o mentin suculenta.

Cum se gateste pestele la gratar? Iata cateva sfaturi importante:

Inainte de a incepe sa vorbim de modul de preparare al pesteleui la gratar va las primul sfat: aveti grija cand cumparati pestele! Trebuie sa va uitati atent la ochii acestuia.

Trebuie sa fie umflati, iar pielea lui sa fie stralucitoare, solzii si branhiile lipite de corp. Un peste intreg poate fi mai usor observat daca este proaspat, decat unul filetat.

Al doilea sfat: scoateti pestele din frigider cu 30 minute inainte sa il gatiti, astfel incat sa nu il supuneti unui soc termic. In plus, diferenta de temperatura va realiza condens pe piele, adica apa, de care nu aveti nevoie.

Al treilea sfat se refera la gratar: trebuie sa fie curat, fara resturi uscate de la un gratar pregatit cu ceva timp in urma.

Daca aveti un gratar pe lemne/ carbuni/ gaz veti incinge timp de 10-15 minute partea de grill pe care veti urma sa puneti pestele, folositi apoi o perie si indepartati partile uscate. Puneti la loc pe foc grill-ul, apoi il curatati cu o bucata de slanina  infipta intr-o furca speciala de gratar. Daca nu aveti slanina puteti sterge partea de grill cu ulei cu o carpa groasa folosind manusi speciale, ca sa nu va ardeti, inainte sa il puneti iar peste foc.

Pestele poate fi gatit pe gratar fie intr-o forma speciala cu care il veti intoarce usor, in folie de staniol, imbracat in ziar, in frunze de brad. Toate aceste variante sunt foarte usoare, dar ramane provocarea de a pune pestele direct pe grill.

 

Pregatirea pestelui inainte de a fi pus pe gratar.

Pestele eviscerat este spalat si curatat, apoi se presara sare la interior si exterior.

Daca este proaspat scos din frigider asteptati sa ajunga la temperatura camerei, apoi il stergeti de apa si presarati sare.

Apa va fi indepartata, stergand fiecare peste in parte, apoi pestele va fi uns cu ulei la exterior, urmand ca in interior sa fie introduse felii de lamaie, verdeturi sau ieburi ce vor aduce aroma carnii. Puteti folosi cimbrisor, lamaita, oregano, patrunjel sau chiar lemon grass.

In functie de cat de mare si de gros este pestele acesta poate fi crestat, dar trebuie sa aveti mare grija la intoarcerea acestuia. Noi am avut 6 bucati de dorada maricele de 400-450g, dar nu au avut nevoie de crestare.

In interiorul pestilor am pus doar sare, piper si oregano uscat.

Cum se aranjeaza peste pe grill?

In primul rand grill-ul trebuie sa fie bine incins, iar flacara se va mai face doar cand cade uleiul de pe peste peste carbuni.

Daca folositi fileuri de peste in general acestea au o bucata mai groasa si una mai subtire.

NU FOLOSITI FILEURI SUBTIRI DIRECT PE GRATAR CU FLACARA DESCHISA.

Le puteti pune o folie de aluminiu, cu pielea in jos.

Filuri de peste potrivite pentru gratar: ton, somon, peste spada

Fileurile mai groase se pun cu pielea pe grill, cu partea mai groasa spre zona mai fierbinte, iar cea subtire in partea mai putin fierbinte. Special pentru fileurile de peste exista un mic truc: grillul se aranjeaza sub unghi de 30-45°,  se asteapta pana in momentul in care pielea este prajita, apoi cu o furca se incearca ridicarea lui de pe grill, aceasta fiind introdusa sub peste. In momentul in care ati ridicat pestele il intoarceti prin rostogolire pentru a se gati si pe partea fara piele. Daca pestele nu se ridica ramanand lipit de grill inseamana ca nu este facut si mai asteptati putin. Cand pestele este gata il puteti lua de pe grill cu o spatula si il mutati pe un platou.  Timpul total de gatire al unei bucati de file depinde foarte mult de grosimea acesteia, dar cei mai multi bucatari aproximeaza timpul intre 7 si 10 minute. Am citit la un moment de o regula de 10 minute gatire totala (pe amble parti) pentru fiecare 2 cm din grosimea fileului de peste. Daca aveti termometru atunci este simplu: acesta ar trebui sa va indice 60-63°C.

Un peste intreg nu are nevoie de aceasta tehnica de intoarcere. Pestele intreg va fi uns foarte bine cu ulei pe ambele parti. Gratarul se incinge foarte bine, se asteapta ca focul sa fie mediu, se unge partea de grill cu slanina sau se puverizeaza ulei pe grill, apoi se aseaza pestele.

Asteptati ca pielea sa fie bine fripta, apoi se va desprinde usor si il puteti intoarce.

SFAT: pestele se intoarce o singura data, asa ca aveti grija sa il lasati exact cat este nevoie, dar nu uitati de el pentru ca gatirea excesiva va aduce in farfurie un peste uscat, fara savoare. Timpul de gatire al unui peste intreg depinde foarte mult de marimea acestuia. Intre 6 si 10 minute pentru fiecare parte. Un peste mai mic are nevoie de 6 minute. Pestele nostru a stat aproximativ 8-9 minute pe fiecare parte.

Veti sti ca pestele este gata daca ochii sunt albi, gura pestelui este usor deschisa si se deprinde usor de pe gratar.

Truc pentru intoarcerea pestelui intreg la gratar: folositi doua spatule metalice, cu coada lunga (ca sa nu va ardeti). Una o introduceti sub peste, una o puneti peste acesta si intoarceti peste rapid, dintr-o singura miscare. Daca pielea tinde sa ramana lipita de gratar il mai lasati un minut si incercati iar sa il intoarceti. Spatulele se vor unge si acestea cu ulei, ceea ce va usura desprinderea lor de pe peste dupa rasturnare, fara sa strice aspectul pielii arse.

SFAT: Daca puneti in interiorul pestelui felii de lamai sau ierburi este bine ca rotirea sa se faca cu burta in sus, astfel incat nu cada lamaile sau ierburile.

Avand in vedere ca vremea poate fi un impediment in pregatirea unui gratar cu lemne sau locuiti la bloc, ramane varianta unei tigai tip grill.

Aceasta trebuie sa fie din fonta, cu adancituri mari, pentru a imita gratarul exterior.

O tigaie antiaderenta se curata mai usor, dar pestele se gateste mai rapid si rezultatul final nu va fi la fel de savuros ca in cazul celei de fonta.

Tigaia trebuie incinsa inainte de a pune pestele, apoi acesta va fi gatit la foc mediu.

Tipul de peste potrivit pentru a fi gatit la tigaie grill este fileul  sau rondelele cu o grosime medie spre subtire.

Timpul de gatire depinde grosimea pestelui, dar va recomand sa tineti cont de fapul ca pentru o grosime de max. 2 cm aveti nevoie de 10 minute de gatire pentru ambele parti.

 

Servire peste la gratar.

Pestele la gratar poate fi insotit de o serie de garnituri: cartofi natur, cartofi noi cu unt si verdeturi, orez, salate, legume la gratar sau sotate, salate verzi, salsa de castraveti sau pico de gallo. Indiferent de garnitura folosita, daca stropiti pestele cu un dressing pe baza de lamaie, ulei de masline si verdeturi veti avea un adevarat festin in farfurie.

 

Sper ca sfaturile din aceasta postare o sa va fie de ajutor si veti incerca sa gatiti pestele la gratar pentru a va bucura de gustul extraordinar de bun al acestuia.

Pe masura ce voi afla si mai multe trucuri si sfaturi le voi scrie aici.

 

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

 

Comentarii

  • mircea

    Cand se curata si cand nu se curata pestele de solzi???

    • Exista pesti care nu au solzi (rechin, somn, anghila, etc). Daca au solzi eu ii indepartez oricum i-as gati!

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *