Compot de prune intregi pentru iarna
Compot de prune intregi pentru iarna
Compot de prune intregi pentru iarna
Compot de prune intregi pentru iarna, o reteta de compot de casa simpla, ieftina si rapida, conserva naturala, fara conservanti, ca pe vremea bunicii.
Acesta a fost aromat cu scortisoara, dar puteti pune, in functie de gustul vostru, seminte de anason, semintele de la o pastaie de vanilie sau cateva picaturi de rom.
Un compot de fructe pregatit natural este unul din cele delicioase metode de a pastra fructele. Il regasim in bucataria multor popoare, iar originea acestuia se pare ca se trage de la poporul evreu.
Ei pregateau compot pentru ca fructele dulci sa le aduca noroc in noul an.
Compotul de fructe nu este doar delicios, dar este si sanatos, aducand o parte din vitaminele care ne lipsesc in sezonul rece.
Un compot de prune delicios pentru iarna nu are nevoie de tehnici speciale de gatire. Bunica mea nu statea sa masoare apa pe care o punea fierbinte peste prunele din borcan.
Punea un tuci mare cu apa fiert, apoi o distribuia in borcane.
Sigur, daca vreti sa consumati mai putin gaz si sa faceti economie de cateva sute de ml de apa, atunci veti pune apa peste prunele aranjate in borcane, scurgeti apa intr-o oala si putei sa fierebti direct un sirop pe care il veti pune peste fructe.
Eu va garantez ca acest compot de prune iese la fel de bun si prin metoda bunicii, pe care v-o las mai jos.
Orice incepator in ale bucataritului poate sa il pregateasca. Metoda de preparare presupune sa puneti prunele spalate in borcane foarte curate. Borcanle pot fi umplute pana sus, sau doar pe jumatate, in functie de gusturi.
Zaharul se pune in functie de cat de dulci sunt fructele. Eu am pus 2 linguri de zahar intr-un borcan de 600 ml cu multe prune. Daca umplu borcanul cu prune doar pe jumatate, atunci adaug o lingura varfuita.
Exista un singur truc pentru fructele mai coapte pentru ca acestea sa nu se crape si sa arate urat: le veti intepa cu o scobitoare aproape de zona coditei (3-4 mm mai jos) , facand acest lucru de patru-cinci ori, de jur imprejur.
Trucul acesta l-am aplicat si smochinelor intregi pe care le-am transformat in dulceata. Gasiti link catre reteta video la final.
Dulceata si textura prunelor din compotul pregatit pentru iarna sunt atat de placute incat o sa vreti sa le folositi pentru a insoti reteta de clatite austriece, waffe, iar siropul acesta de culoarea rubinului imi place sa il beau simplu, usor incalzit.
Dar, amataorii de experiente culinare pot incerca sa puna prunele din compotul pentru iarna la micul dejun alaturi de cateva cubulete de branza de capra cu biscuiti sarati.
Mie imi plac foarte mult prunele. Le mamanc proaspete, le pun in prajituri, galuste, dar le pastrez si pentru iarna.
Am crescut cu gemul de prune cu nuci, gem traditional din zona Vrancei, dar acum cativa ani m-am indragostit si de magiunul cu prune.
M-as bucura sa stiu ca printre cei care imi citesc retetele sunt amatori de experiente culinare noi, asa ca va recomand sa incercati prune murate in otetpentru iarna.
Le puteti manca langa friptura. Sunt sigura ca o sa imi multumiti pentru reteta!
Daca vreti sa vedeti cum se face compotul de prune intregi pentru iarna va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:
Ingrediente:
(3 borcane 600 ml)
1 kg prune medii
6 linguri zahar
1/2 bat scortisoara
1 l apa
Mod de preparare compot de prune intregi pentru iarna:
Am spalat prunele, am indepartat coditele, apoi le-am intepat cu o scobitoare de cateva ori la 3-4 mm de la codita.
Am aranjat prunele in borcane umplandu-le pana aproape de gatul borcanelor. Am pus in fiecare borcan cate 2 linguri de zahar.
Am rupt un baton de scortisoara in jumatate si am spart jumatate din bat cu ciocanul de snitele in bucati mai mici (este drept bunica-mea nu punea scortisoara in compot, dar mie tare imi place aroma acesteia). Am impartit scortisoara rupta in bucati mici in cele 3 borcane.
Am pus 1 l de apa la fiert si in momentul in care a ajuns aproape de punctul de fierbere am luat-o de pe foc, am lasat- sa se raceasca 5 minute, apoi am turnat-o usor peste prune.
Daca vreti ca borcanele sa nu crape puteti sa le puneti pe o tava metalica. De la mama si bunica invatasem sa pun 1 sau 2 cutite sub borcan, dar mai stabila mi se pare tava.
Daca veti umple borcanele pe jumatate veti avea nevoie de mai multe borcane si o cantitate mai mare de lichid. Avand in vedere ca eu nu pregatesc siropul separat, nu sufar pentru o mica pierdere de apa.
Am infiletat bine capacele si am pregatit o oala incapatoare. Observati ca am pus compot si intr-un borcan ce are inchidere metalica.
Acesta trebuie tratat cu foarte mare grija pentru ca se poate sparge in timpul sterizarii la bain-marie. In primul rand toate borcanele sunt invelite in carpe/prosopele.
Este bine ca borcanul cu inchidere metalica sa nu se atinga de restul borcanelor sau de oala.
Am pus apa cat sa le acopere, apoi sterilizat borcanele timp de 30 minute (la foc mic), cronometrate din momentul in care apa a inceput sa fiarba, iar dupa acest interval de timp am oprit focul.
Am lasat borcanele in oala pana s-au racit complet, apoi le-am pus in camara.
Borcanul cu inchidere metalica a fost deschis primul dupa o luna pentru a va arata si voua cum se prezinta fructele si ce culoare frumoasa are siropul.
In farfurie a ajuns doar o parte, restul a fost mancat de mama, care credea ca am deja reteta pe blog si ca nu mai am nevoie de poze.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasa pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Daca va place dulceata de smochine gasiti mai jos reteta mea: