Prune murate in otet

6 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Prune murate in otet

Prune murate in otet, dulci-acrisoare si aromate, pot fi o surpriza foarte placuta pentru cei care nu au incercat inca acest tip de muraturi, dar sunt dornici sa experimenteze gusturi si arome noi.

Eu am asteptat un an ca sa postez, astfel incat sa fiu sigura ca reteta este buna si rezita in timp, avand in vedere faptul ca nu am fiert borcanele dupa ce am sigilat borcanele cu muraturi.

Mama mi-a adus aminte anul trecut ca bunica mea punea pe masa de Craciun  prune murate, langa friptura de porc. Sincer, eu nu imi aduc aminte de gustul lor, nici macar de prezenta lor pe masa. Cred ca eram mai mult preocupata de sarmalele cu mamaliga sau de salata de boeuf, de cozonacul bunicii si mai ales de glumele si povestile bunicului.

Poate pare ciudat sa murezi prune, dar ganditi-va si la alte fructe intalnite in muraturi: gogonelele (rosiile sunt fructe desi le mancam ca pe legume), pere, gutui, struguri (ii gasiti in reteta de gogosari umpluti) si celebrii pepenasi.

Din fericire, mama avea reteta, asa ca am reusit sa o reproduc si eu. Am folosit ultimile fructe din prunul meu. Din pacate erau micute, unele inca crude, altele parguite dar inca tari. Dar, pe mine ma interesa mai mult gustul acestor muraturi, nu aspectul fructelor. Daca nu mi-ar fi placut ce am realizat nu as fi postat reteta de fata.

Daca se poate voi veti alege prune mari pentru aceasta reteta. Profitati de faptul ca se gasesc prune la piata si cumparati unele mai mari. Eu am gasit saptamana acesta niste prune uriase. 4 prunea au cantarit 460g. Acestea ar fi chiar ideale. Cu cat vor fi mai mari si mai tari cu atat mai mult prunele murate in  otet vor fi mai bune si mai apetisante, vor arata mai spectaculos la masa.

Fructele au ramas tari chiar si dupa un an, au luat aroma ingredientelor folosite, iar gustul dulce acrisor a mers foarte bine langa un rest de friptura de la gratarul facut cu o zi inainte. Cu riscul de a ma repeta vreau sa va spun ca regret enorm faptul ca nu s-a inventat o modalitate de transmitere a gustului prin ecran.  Sunt sigura ca v-as convinge pe loc sa incercati reteta de prune murate in otet.

Prunele murate in otet le intalniti si in bucatariile altora, incepand cu bucataria poloneza, continuand cu cea ucrainiana, georgiana, ruseasca, in bucatariile influentate de imperiul austro-ungar, dar in bucataria asiatica (Japonia, China, Vietnam).

Pentru a face prune murate in otet am pregatit mai intai o marinata din otet, zahar, cuisoare, anason si boabe de piper. Langa prune am pus frunze de dafin. Chiar daca procedeul se intinde pe parcursul a trei zile, partea de gatire nu ia mult timp si nici nu necesita operatiuni complicate.

Stiu ca muraturile in otet sunt preferate de multi, iar eu am cateva retete ce au placut multora dintre ccei care imi urmaresc blogul- conserve 100% naturale :

  1. gogosari opariti in otet cu zahar
  2. gogosari in otet fara fierbere 
  3. salata dulce acrisoara de muraturi
  4. ardei iuti in otet
  5. gogosari in otet cu miere – absolut adorabili!
  6. gogosari in otet umpluti cu struguri
  7. castraveti bulgaresti
  8. dovlecei in suc de rosii
  9. hrean ras in otet

Le gasiti pe toate in acest link. 

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru prune murate in otet, asa ca puteti incerca sa puneti aceste muraturi pentru a va bucura de gustul lor dulce-acrisor langa friptura pregatita in cuptor sau la gratar. Va promit ca o sa va placa!

INGREDIENTE:

(am obtinut 2 borcane de 600 ml si 2 de 300 ml, dar depinde de marimea fructelor cate borcane veti umple)

2 kg prune tari

900 ml apa

300 ml otet 9°

250 g zahar

1 steluta anason

10 frunze dafin

1 bat scortisoara

10 cuisoare

10 boabe piper

PREPARARE:

Am cules prunele, le-am ales pe cele bune si tari, apoi am indepartat coditele si le-am spalat. Intr-un vas incapator am pus prunele si frunzele de dafin. Am tinut cont de faptul ca prunele vor sta cu lichidul impreuna in acel vas, asa ca acesta trebuie sa fie adanc.

Intr-o oala se fierbe apa cu otet, zahar, anason, scortisoara, cuisoare si boabe de piper. Cand se topeste zaharul se ia de pe foc, se lasa 5 minute sa se raceasca, apoi se toarna peste fructe.

Se acopera si se lasa 12 ore. Dupa acest interval se scurge marinata se fierbe iar, se lasa la racit 5 minute, apoi se toarna peste fructe. Se lasa 24 h si se repeta operatiunea.

Se lasa fructele pana seara (6-8 ore) si se fierbe iar marinata. In acest timp am mutat fructele in borcane, inghesuindu-le fara sa le apas prea tare, apoi am turnat marinata peste ele si am sigilat borcanele.

Le-am lasat sa se raceasca peste noapte sub o patura grosuta, apoi le-am lasat in camara pana la Craciun, iar cele doua borcane din poze le-am pastrat pana acum o luna.

Puteti pune condimentele in borcane, peste fructe. Nu recomand sa ramana si anasonul, are un gust mult prea puternic, le schimba putin gustul. Eu am lasat de proba intr-un borcan si nu am fost foarte incantata de gustul final al acelor prune murate.

Sper ca veti incerca reteta, pentru ca este cu adevarat spectaculoasa.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook este aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *