RETETE RECENTE

GOGOSARI OPARITI IN OTET CU ZAHAR

septembrie 20, 2014 | CATEGORIA

GOGOSARI-OPARITI-IN-OTET-CU-ZAHAR-0

Gogosari opariti in otet cu zahar este reteta mea preferata de muraturi.

NU se foloseste apa. Uleiul compenseaza lipsa acesteia, iar zaharul este in cantitate mare pentru a aduce gust bun acestei muraturi. Feliile de gogosari dupa ce au fost oprite vor fi inghesuite tare in borcane si nu lasa loc pentru mult lichid.

Nu concep ca in mijlocul iernii sa nu pun langa friptura gogosarii pregatiti de mine dupa reteta aceasta. Sunt foarte buni! Se pot pastra pana la 2 ani, daca stau intr-o camara rece. Chiar si dupa acest interval de timp au aratat si au avut gustul unor muraturi proaspete, facute de putin timp.

Gogosarii raman tari, crocanti,  aromati, cu un gust dulce-acrisor, frumos colorati. In ziua de azi gasim in magazine tot felul de conserve. Pentru persoanele ocupate, sau pentru cele care isi gasesc scuza ca nu stiu sa gateasca, ei bine pot fi o solutie. Dar voi stiti ce conservanti au folosit pentru acele muraturi? Ati citit etichetele? De ce sa ne riscam sanatatea cand putem pregati intr-o ora cateva borcane de muraturi? Aveam la birou o colega care prefera sa cumpere. TOT! Nu gatea nimic. Chiar si mancarea de acasa o lua din supermarket-uri de la impinge tava sau comanda online. La 2 ani de cand am plecat de la birou am aflat ca avea probleme de sanatate si diverse alergii alimentare.

Reteta de fata va promit ca nu se face greu. Si puteti pune gogosari murati in otet pentru iarna in doua sau trei transe.

Daca vi se pare complicat (desi eu va promit ca nu este deloc greu) sa opariti gogosarii, puteti incerca reteta de gogosari la rece (fara fierbere). 

Daca va luati inima in dinti si incercati gogosarii opariti in otet cu zahar, va spun ca veti deveni dependent de aceasta reteta. In plus va recomand sa incercati si gogosarii umpluti cu struguri (puteti folosi si conopida), sau cei opariti in otet cu miere de albine.

Doamne ce buni sunt gogosarii murati opariti in otet cu ulei! La iarna veti avea gogosari murati in otet dulci. Sunt cei mai buni gogosari murati!

Toate retetele de muraturi in otet le gasiti aici: gogosari murati, castraveti, salate de muraturi.

Spor la pregatit conserve pentru iarna!

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru gogosari opariti in otet cu zahar.

INGREDIENTE:

5 kg gogosari

800 ml otet

250 g ulei

350 g zahar

2 linguri sare grunjoasa neiodata

4 foi dafin

1 lingura ienibahar

1 lingura piper boabe

1 hrean taiat felii

rondele de hrean

flori de marar uscate

2 lingurite boabe de mustar

PREPARARE:

Spalam gogosarii sub jet de apa rece, apoi ii taiem in felii. Punem la fiert otetul cu ulei, zahar, sare, piper, ienibahar si frunze de dafin.

GOGOSARI-OPARITI-IN-OTET-CU-ZAHAR-1

Luam o cantitate mica de gogosari si ii punem in oala, impreuna cu cateva rondele de hrean. Gogosarii trebuie sa fie acoperiti de lichid. Ii lasam la oparit cateva clocote apoi ii scoatem cu o spumiera (ii scoatem fara lichid) si ii punem intr-un castron.

GOGOSARI-OPARITI-IN-OTET-CU-ZAHAR-2

Continuam sa oparim cantitati mici de gogosari pana terminam toata cantitatea curatata si feliata. Dupa ce se racesc ii punem in borcanele in care am pus pe fund boabe de mustar. Indesam gogosarii in borcane cat mai bine, apoi turnam lichidul peste ei.

GOGOSARI-OPARITI-IN-OTET-CU-ZAHAR-3

Punem flori de marar, apoi sigilam borcanele.

Pastram borcanele de gogosari opariti in otet cu zahar in loc racoros.

Sa va fie de folos!

Multumesc pentru poza, Olteanu Ramona!

Mihaela Popa ai facut un  aranjament tare frumos!

 

Multumesc, Carmen Teodorescu!

 

Comentarii

  • rosa mary

    POR FAVOR TRADUCIR AL ESPAÑOL, SOY PERUANA PERO VIVO EN VENEZUELA

  • Sandu

    O reteta exceptionala.

  • Viorica

    Super reteta …acum am terminat de pus gogosarii…multumesc.

  • Denisa

    Am.pus si eu dar nu.stiu de ce apa in care am.fiert gogosarii a fost inchisa la.culoare

    • I-ai oparit in otetul amestecat cu ulei, zahar, sare, piper, ienibahar si frunze de dafin? Nu in apa. 🙂 Se poate inrosi putin otetul, din cauza gogosarilor.

  • Emma

    Cate borcane au iesit si ce dimensiune erau borcanele? Eu vreau sa pun 3 borcane de 800 grame…ce cantitate de otet am nevoie?

    • 2 borcane 1.2l – dar depinde de marimea feliilor taiate si de cat de bine sunt indesate in borcane.

  • Petrescu mihaela

    Se pune și apă 1l oțet 2apa restul rețetei este bine eu nu pun marar asta merge la castraveți

  • catalin vasile

    APA NU SE PUNE?

  • tiberiu

    lichidul se pune rece sau fierbinte in borcane ?

  • Iuliana

    Si eu fac la fel, am reteta de la sacra mea. Intradevar sunt foarte buni…

  • florentina

    Da, de foarte multi ani ii pun asa pentru ca ne plac si pentru ca ii putem manca aproape imediat.

  • Ioana

    Uleiul nu râncezește?

    • Nu are cum sa ranceazeasca in aceasta combinatie. Nu am avut niciodata gust de rancezit in aceste muraturi

  • Sebia

    Si eu pun la fel de peste 30 de ani ,fara crengute de marar am mai incercat si alte retete dar tot la reteta de mai sus am revenit

  • mi

    am gogosari intregi micuti, oare ar merge sa-i fac cu aceasta reteta dar sa-i las intregi, eventual numai crestati pentru verificarea sanatatii gogosarului?

  • Elena

    Bună ,vreau sa încerc rețeta pare delicioasa ,dar am esență de oțet ,ai idee cat trebuie să îl diluez sau pun pentru a ieși perfecți gogoșari ? Mulțumesc frumos anticipat!

    • Eu

      Esența se diluează in diferite proporții, deci pentru un litru de apa daca punem 60 grame va fi că oțet de 6% ,dacă 90 grame la un litru atunci va fi ca oțet de 9%

      • NU puneti apa! Nu trebuie diluat in aceasta reteta cu apa. Inghesuti gogosarii foarte bine in borcane si intra putin lichid. In plus acesta contine ulei si mult zahar.

  • Olesea

    Spuneti-mi va rog otelul de cite % trebuie sa fie… De 6% sau 9%?

  • Mititelu Rodica

    Dar nu ies prea acrii?

  • Roxana

    Conopida se opareste și ea împreuna cu gogoșari ?

    • In aceasta reteta nu pun conopida. Feliile de gogosari se inghesuie, se pasa, ca sa intre cat mai multe felii in borcan. Cautati reteta de gogosari umpluti cu conopida!

  • Maya

    Încerc și eu această rețetă, mâine.Dar mă întreb:dacă turnam lichidul fierbinte peste gogoșari,in borcane,aceștia nu se înmoaie,fiind deja opăriți o dată?

  • Eu

    Și se păstrează bine fara sterilizare? Sau mai bine totuși să-i sterilizam măcar câteva minute înainte de conservare ?

  • Maria

    Fārā conservant?

  • IOANA MARIANA

    ESTE O RETETA SIMPLA DE URMAT SI BUNA.
    MULTUMESC 🥰

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *