fbpx

RETETE RECENTE

VINETE COAPTE LA BORCAN PENTRU IARNA

September 13, 2017 | CATEGORIA

Vinete coapte pastrate in borcan pentru iarna reprezinta solutia cea mai buna de a pastra vinetele atunci cand spatiul din congelator nu este suficient. Ma gandesc ca atunci cand locuiesti la bloc spatiul este mic si depozitarea trebuie facuta astfel incat sa putem avea cat mai multe legume si fructe peste iarna. Putem pastra vinetele in congelator, putem pune si alte legume (fasole verde sau ardei gras pentru umplut), dar, din fericire, avem la indemana si modalitatea de a le pune si tine in borcane, asa cum voi arata mai jos.

Daca vreti sa pastrati si alte legume la borcan va recomand sa incercati dovleceii in suc de rosii, vinetele in suc de rosii, ciupercile marinate, zacusca, muraturile in saramura sau muraturile in otet.

Reteta de vinete coapte pastrate in borcan nu necesita cantitati fixe. Puneti cat reusiti sa pregatiti si in functie de spatiul din camara, pentru zilele acelea friguroase cu ploaie sau ninsoare cand nu iti vine sa iesi din casa la cumparaturi.

Daca vreti sa puneti vinetele la congelator va invit sa vedeti cum am procedat aici – aveti inclusiv indicatii video.

Vinetele coapte pastrate pentru iarna fie in varianta aceasta, fie in cea congelata ne vor ajuta sa pregatim salate delicioase, dar daca avem si ardei kapia putem face si cantitati mici de zacusca.

Romanii sunt oameni gospodari si au grija sa isi umple camarile si congelatoarele cu diverse conserve.

Vinetele coapte pastrate in borcan se fac usor si modalitatea de conservare este banala. Multi spun ca uleiul poate rancezi. Eu pun in fiecare an cateva borcane (nu pastrez multe pentru ca pun si foarte multe in congelator), dar nu a rancezit niciodata uleiul. Folosesc capace care se inchid bine. Nu fortez capacul caci il pot da peste cap si nu mai este bun. Atunci intra aer si conservarea este compromisa.

Vinetele coapte la borcan se pastreaza in cel mai racoros loc din camara, in beci sau pivnita.

Ulei folosesc intotdeauna si la sucul de rosii pastrat in sticle. Rezista 2 ani si nu am avut niciodata ulei rancezit!

Puteti folosi si ulei de masline.

Un amanunt important: vinetele coapte pe flacara sunt mai albe. Se curata usor daca presarati sare peste ele si le puneti intr-un vas acoperit 15 minute. Pastreaza gustul de vinete coapte. Nu uitati sa le lasati sa se scurga bine. Altfel sunt amare!

Va las acum sa vedeti ce trebuie sa faceti pentru a avea cele mai bune vinete coapte la borcan pentru iarna:

INGREDIENTE:

(din 3 kg vinete coapte am umplut 4 borcane de 370 ml)

vinete coapte

sare

ulei de floarea soarelui sau ulei de masline

PREPARARE:

Coacem vinetele, apoi le curatam foarte bine de coaja si le punem la scurs pe plan inclinat, astfel incat sa se scurga tot lichidul amar. Cu cat stau mai mult, cu atat mai bine! Putem sa le lasam peste noapte in frigider.

 

In borcanele spalate foarte bine cu apa si detergent punem vinetele, presaram putina sare, printre straturi, apoi le indesam foarte bine, astfel incat sa nu ramana goluri de aer. La final, cand ajungem cu vinetele la inceputul gatului borcanului, turnam putin ulei de floarea soarelui, cat sa avem 3-4 mm de ulei ce va sigila umplutura si va impiedica formarea altor pojghite sau mucegaiului, apoi sigilam borcanele cu capace.

 

Intr-o oala incapatoare punem un prosop pe fundul acesteia, aranjam borcanele si punem prosopul si intre acestea, apoi le fierbem 30 minute din momentul in care da apa in clocot. Le scoatem apoi din apa, le stergem si le lasam sa se raceasca incet sub o patura pana a doua zi.

La iarna putem pregati cu acestea o multime de retete: de la clasica salata de vinete cu sau fara maioneza, pana la rosii umplute cu salata vinete, Baba Ghanouj, salata turceasca de vinete cu ardei copt sau cu iaurt, vinete indiene si multe altele.

Sper sa va fie de folos reteta si astept impresiile voastre.

Aveti aici vinetele la borcan puse de Aura Ledaru – poza a postat-o pe grupul Bucataria Vegana si am primit acceptul sa o folosesc.  A fost draguta si mi-a lasat scris modul in care le pregateste:

“Am agatat vinetele cu cleme mari ptr hartie si le-am agatat de gratarul de la cuptor. Am pus dedesubt in tava cuptorului o cana mare de apa ca sa se creeze un pic de condens. Vinetele s-au copt fara sa curga lichid sau sa iasa fum. Racite, curatate inclusiv de bucatile cu seminte (unii poate digera mai greu), pun un pic de sare pe fundul borcanului, puse vinetele cat mai compact, sa nu fie aer, deasupra 2 linguri de ulei floarea soarelui, capacele adaugate si apoi la bain-marie ptr jumatate de ora. Lasate sa se raceasca in apa in care s-au sterilizat si apoi la sertar ptr iarna. Simplu”.

Multumim, Aura!

Comentarii

  • aura

    am facut si eu.
    sper sa-mi tina pana la iarna

  • Minunat! Am probat ]ntr-o vara, dar au fiert 😀 O sa incerc reteta ta. Sper sa am succes de data asta! 😉

  • Baciu Rita

    De-abia astept sa fac si eu !

  • Claudia

    Eu le am tocat și sărat și așa le am pus în borcane. Foarte bine au stat.

  • sitaru

    vinete la borcan

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *