Vinete indiene – bharta (bhurtha)
Vinete indiene – bharta (bhurtha). Coacem vinetele la gratar, in cuptor sau pe ochiul aragazului, apoi le curatam de coaja si le lasam sa se scurga 30 minute.
Baingan bharta face parte din bucataria traditionala din India si Pakistan. Este o mancare vegetariana, cu legume tocate si vinete pregatite la gratar pe carbune sau direct pe foc, pentru a pastra aroma de fum in gustul final. Pregatita in mod special in nordul Indiei, se mananca avand alaturi orez, paine sau pe post de garnitura. Bharta se pronunta BHURR-taah si este posibil sa fie intalnita in meniuri sub numele „vinete Bhurtha”.
INGREDIENTE:
2 vinete medii
2-3 linguri ulei vegetal
1/2 lingurita garam-masala
1 ceapa rosie mare
1 lingurita ghimbir ras
1 lingurita usturoi pisat
2 rosii medii decojite si tocate
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita coriandru uscat – eu nu am folosit
1/4 lingurita piper cayenne
1 varf cutit praf chilli
sare dupa gust
piper negru proaspat macinat
PREPARARE:
Coacem vinetele la gratar, in cuptor sau pe ochiul aragazului, apoi le curatam de coaja si le lasam sa se scurga 30 minute.
In acest timp incingem uleiul, calim semintele de garam masala cateva secunde (fara sa le ardem!), apoi adaugam ceapa rosie, gimbirul si usturoiul si continuam sa calim pana ceapa devine sticloasa si moale.
Adaugam rosiile, si restul de condimente si continuam sa calim in jur de 2-3 minute, apoi punem si vinetele si lasam la foc mic in jur de 10 minute, amestecand cat de des putem – mancarea este gata cand se evapora tot lichidul.
Gustam si adaugam sare si piper daca este cazul.
Pofta buna!
Ce pofta mi-ai facut de vinete… Cred ca-i foarte buna si varianta asta, n-am mancat niciodata..
trebuie sa o incerci, este f buna!
unde se gasesc semintele de garam masala?
Exista magazine de condimente on-line, in Mega Image sau Carrefour.