Zacusca de vinete cu ciuperci
Zacusca de vinete cu ciuperci

Zacusca de vinete cu ciuperci
Zacusca de vinete cu ciuperci, reteta veche de familie.
Este gustoasa si nu se face greu, dar necesita timp pentru pregatirea legumelor.
Zacusca de vinete cu ciuperci este reteta soacrei mele si are mare cautare printre prietenii nostri.
Nu stiu daca ciupercile sau gustul legumelor pregatite la gratar o fac atat de speciala, dar cu siguranta este una din cele mai bune pe care le-am mancat pana acum.
La absolut toate reuninile de familie sau petreceri punem un castron de zacusca pe masa.
Poate rezista peste un an in camara.
Desi facem cantitatimari, nu reusim sa pastram mai mult de un borcan de 800 ml pentru petrecerea din august, de ziua lui Harry.
De ce iese atat de buna zacusca de vinete cu ciuperci?
Raspunsul este foarte simplu: legumele sunt coapte pe flacara.
Fie ca o faceti pe gratar, fie la flacara de la aragaz, caci aroma data de fum este cea responsabila de gustul final.
Sfaturi utile
Am gustat multe feluri de zacusca si, fara suparare, zacusca fara legume gatite pe flacara, nu are gust la fel de bun ca aceasta!
Ardeii, gogosarii si vinetele coapte in cuptor pot avea textura si gust de legume fierte.
Pentru ca reteta de zacusca sa iasa buna trebuie sa alegeti legume proaspete, ce nu au pete si nu sunt batute.
Este important ca vinetele coapte si curatate sa se scurga cateva ore.
In acest mod raman fara lichidul amar.
Desi par multe ingrediente, dupa ce vor fi coapte si curatate veti vedea ca volumul lor scade considerabil. Raman aproximativ jumatate din cantitatea initiala.
Le puteti toca la cutit sau le dati prin masina de tocat.
Din punctul meu de vedere partea cea mai grea este fierberea.
Trebuie amestecat foarte des in oala astfel incat sa nu se lipeasca si sa nu se arda.
Acest lucru se poate intampla chiar daca folositi oala cu fund dublu si inel de fier sub aceasta.
Pe plita de inductie riscul de a se arde exista din primul minut, indiferent de puterea la care o fierbeti.
Puteti sa gatiti zacusca in cuptor, dar pe flacara controlati mai usor consistenta.
Veti sti ca este gata cand isi schimba culoarea, devenind portocalie, iar consistenta este groasa.
Alte retete de zacusca:
Daca va intrebati cum sa faceti cea mai buna zacusca de vinete cu ciuperci, las reteta de mai jos.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas:
Ingrediente zacusca de vinete cu ciuperci:
( Pentru 19 borcane de 318 ml)
4 kg vinete
2 kg gogosari
1.5 kg ardei kapia
1 kg ciuperci – din aceasta cantitate eliminam cotoarele!
1 l suc gros de rosii
900 g ceapa alba
1 l ulei de floarea soarelui
1 lingura boabe de piper
sare dupa gust
4-5 frunze dafin
Cum se face zacusca?
Va las pentru inceput modul de preparare in format video, dar mai jos gasiti explicatii scrise pas cu pas
Iata si explicatiile scrise pentru reteta de zacusca de vinete cu ciuperci:
Pregatire legume
Am copt pe gratar vinetele, gogosarii si ardeii kapia.
Acestea pot fi coapte si in avans si pastrate in congelator.
De multe ori alegem sa coacem vinetele in august, cand au seminte putine si un pret mai mic.
Cand ardeii si gogosarii au fost gata, cu pielea arsa (carbonizata), i-am luat de pe foc.
I-am pus in vase mari.
Am presarat sare si i-am acoperit timp de 10-15 minute. In acest mod se vor curata foarte usor.
Pentru a-i curata am inmuiat mainile in apa din cand in cand. Am indepartat cotoarele si semintele.
Vinetele curatate de coaja au stat la scurs cateva ore bune pe un tocator cu plan inclinat.
Am curatat bine ciupercile, apoi le-am pus la fiert in apa cu sare.
Cand au fost gata le-am scurs, le-am lasat sa se raceasca in strecuratoare.
Apoi, le-am taiat in cuburi potrivite pentru a fi mancate.
Tocare legume
Am taiat ceapa julien si am calit-o pana a capatat o culoare aurie si s-a inmuiat putin.
Am dat prin masina de tocat legumele, alternandu-le pentru a usura procesul de omogenizare al compozitiei.
In vasul cu legume tocate am pus ciupercile tocate, sosul de rosii si uleiul.
Se pune chiar si uleiul in care a fost calita ceapa.
Am adaugat condimentele (sare, piper si dafin).
Am amestecat bine, astfel incat compozitia sa fie omogena.
Fierbere zacusca cu ciuperci si vinete
Am pus la fiert compozitia, la foc mic.
Am amestecat in oala aproape tot timpul pentru a nu se lipi de fund, folosind o lingura de lemn cu maner lung.
Veti sti ca zacusca este fiarta atunci cand devine mai deschisa la culoare si se ridica la suprafata bule de ulei.
La mine a durat in jur de 30-40 minute.
Timpul de fierbere depinde de puterea focului.
Am gustat din cand in cand in timpul fierberii pentru a adauga sare daca este nevoie.
Sterilizare borcane cu zacusca
Cu 15 minute inainte sa inchid focul am pus borcanele spalate si uscate in cuptor, la 150°C, pentru a se steriliza.
Am imbuteliat zacusca in borcanele fierbinti.
Le-am scuturat intre palme incercand sa elimin aerul dintre straturile de zacusca, apoi le-am infiletat.
Daca capacele se dau peste cap nu le folositi, schimbati-le. Cel mai bine
Optional (doar daca nu aveti camari racoroase), puneti pune un varf de cutit de salicil sau aspirina peste zacusca si sigilati imediat.
Am pus borcanele cu zacusca (fara sa se lipeasca intre ele) in cuptor si le-am lasat in jur de 15-20 minute la 100°C.
Am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca incet, in cuptor.
Daca va este teama ca se sparg borcanele in cuptor sariti peste etapa si le acoperiti cu o patura peste noapte, urmand ca adoua zi sa le puneti in camara.
Pentru cantitati mari de zacusca
Cantitatatile pe care le pregatim noi sunt poate prea mari si ne ies 50 de borcane de 375 ml.
In lista de ingrediente am lasat cantitati mai mici, pentru cei care nu spatiu in camara, nu consuma foarte multa sau nu se incumeta sa pregateasca din prima pentru ca nu au idee de gustul acesteia.
Folosim: 12 kg vinete, 8 kg gogosari, 8 kg ardei kapia, 5 kg ciuperci – din aceasta cantitate eliminam cotoarele!, 3 l suc rosii, 2 l ulei, 3 kg ceapa alba, 1 mana boabe de piper, 1 mana de sare, 1 plic frunze dafin.
Sa aveti spor la pregatit zacusca de vinete cu ciuperci, pentru ca va fi foarte apreciata peste iarna!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.
Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
Minunat! Ce pofta mi-ai facut…
Multumesc, Laura!
Preferata mea !! <3
Daca are ciuperci…
absolut impecabila!
Multumesc!
Pfuuu! O combinatie ce m-a dat gata! Ador ambele tipuri de zacusca, dar nu m-am gandit nicodata sa fac 2 in 1. :”>
Multumesc, Alina!
arata delicios, perfecta in camara pe timp de iarna, daca tine pana atunci ;))))!!!!
PUP si eu!
Este foarte buna. Muncesti mult dar obtii ceva gustos pentru la iarna!
Asa este!
Super reteta.Maine fac piata :).Am si un sacusor de hribi asa ca maine se lasa cu trebusoara.Multumesc pentru reteta!
Cu drag!
Imi ploua in gura!!! Trebuie sa incerc si eu reteta.. intr-o cantitate mai mica, binenteles 🙂
Pupici
Te pup, Simona!
Increc astazi sper sa fie un succes din toate privintele …aspect si gust ….multumim mult Laura ….
Sper sa fie si pe gustul tau!
Mi-a facut pofta. Abia astept sa o fac si eu. Multumesc
SA TE BATA NOROCU CA BINIE GRAIESTI FATUCA DRAGA !!!
SA TRAIESTI SI SA FI IUBITA ! AMU O FAC SI EU CA TARE-MI POFTA…
Buna,conteaza cand pui sarea ,ca nu este specificat?
Sarea o punem cu piperul si adaugam in timp ce fierbe daca mai este nevoie.
Multumesc! Eu o pun de obicei in timp ce fierbe dar peste tot am vazut scris ca se pune la sfarsit si aici nu scrie.
Din punctul meu de vedere sarea era trecuta la „condimente” – voi specifica pentru a fi mai clara.
Mai bine denumeai aceasta reteta zacusca de ardei cu ciuperci, deoarece componenta de ardei (ardei capia + ardei gogosar) este de 20 kg si este predominanta.
reteta de zacusca buna.
In rețeta ați folosit 4 kg de vinete după coacere și curățare sau crude ? Va mulțumesc!
crude