Zacusca de fasole boabe uscata este cea mai simpla si mai ieftina dintre retetele de zacusca. Este o metoda de conservare 100%naturala a legumelor, intr-un fel de tocanita de legume cu fasole.
Nu aveti nevoie de conservanti pentru gust sau pentru conservare.
Pentru mine a fost cea mai placuta surpriza a acestei toamne din punct de vedere al conservelor pe care le-am pregatit pentru iarna.
Nu pregatisem pana acum acest tip de zacusca, dar m-au convins cateva fete sa fac reteta si nu regret deloc ca am facut aceasta alegere. Zacusca de fasole boabe este grozav de buna!
La noi in casa se face reteta de zacusca a soacrei mele (cu vinete, ardei, gogosari si ciuperci) si reteta simpla si rapida de zacusca picanta, o adaptare a sosului sarbesc adjvar ce se face cu ardei kapia si ardei iute, pe care am gustat-o in Germania la o prietena ce avea reteta chiar de la o sarboaica.
Reteta de zacusca de foasole boabe are in plus (fata de retetele mele obisnuite de zacusca) morcovi, iar eu am adaugat usturoi pisat in timpul de gatire pentru a aduce un plus de savoare.
Pana la finalul procesului de fierbere se pierde mirosul de usturoi. Nici mama, dar nici soacra mea, responsabile cu umplerea borcanelor, nu au identificat un astfel de miros in zacusca.
Eu am folosit pentru zacusca de fasole boabe ardei kapia si gogosari in proportii egale, dar puteti folosi doar unul din cele doua ingrediente cu conditia sa folositi cantitatea ca si cand le-ati folosi pe amandoua. Nu am stat sa fierb fasolea.
Dorinta de face aceasta zacusca cu fasole boabe a fost spontana si nu am avut rabdare sa pierd inca o zi, caci fasolea are nevoie de minim 8 ore, desi cel mai bine ar fi sa stea 12 ore la inmuiat in apa, timp in care apa se schimba de cateva ori.
Pentru ca am pregatit (de proba) o cantitate mica am folosit 2 conserve de fasole boabe albe, cu boabe mici.
Aveam ardei kapia si gogosari copti din ziua precedenta, cand am facut zacusca cu vinete si ciuperci. Noi obisnuim sa coacem totul pe gratar, dar puteti face acest lucru si la flacara aragazului sau pe o tabla pusa pe ochiul aragazului.
Nu suntem fani ardei copti la cuptor, iar vinetele gatite in acest mod mi se par ca nu merg absolut deloc in zacusca.
Ma plangeam zilele trecute ca nu prea am spatiu in camara, caci este aproape plina, iar eu mai de pus si cateva borcane de castraveti murati, special pentru sotul meu.
Uneori imi spune ca am camara mai aprovizionata decat la supermarket. O sa incerc sa pun borcanele unele peste altele si ma rog sa nu alunece.
In mijlocul iernii ma voi bucura de conserve bune si gustoase, pregatite natural, in casa, fara conservanti. Pana la urma acesta este motivul pentru care le fac eu si nu le cumpar.
Vreau sa ofer familiei mele tot ce este mai bun. Toate retetele mele de conserve le gasiti aici : de la conserve in saramura, pana la cele in otet, la congelator, in butoi (varza), cele de pastrat in camara (ardei copti, vinete la borcan) si multe altele.
Daca vreti sa incercati reteta mea de zacusca de fasole boabe nu veti regreta alegerea, caci mi-a iesit foarte, foarte buna!
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru zacusca de fasole boabe uscata.
INGREDIENTE:
(pt 6 borcane 370ml si 1 castron mic)
500 g ardei kapia
500 g gogosari
500 g ceapa
500 g morcovi
1 rosie mare – 350 g
300 ml ulei
300 ml suc rosii
2 catei usturoi pisati
1 lingurita sare
1 lingurita boabe piper
3 frunze dafin
1 lingurita cimbru uscat
2 conserve fasole alba (200 g fasole boabe uscata ce urmeaza a fi fiarta)
PREPARARE:
Am copt ardeii kapia si gogosarii pe gratar, apoi I-am pus intr-un vas, am presarat sare pe aredi si gogsari pe masura ce ajungeau in vas, apoi am acoperit vasul cu un capac, lasand ardeii si gogosarii sa transpire. In acest mod se curata foarte usor de pielite, apoi se indeparteaza cotoarele si semintele. Am pus ardeii si gogosarii curatati intr-o strecuratoare.
Am curatat ceapa, am taiat-o julien si am curatat si ras morcovii, apoi am decojit rosia, am tocat pulpa acesteia, indeparatnd semintele si zeama. Am calit ceapa in uleiul incins pana s-a inmuiat si a devenit sticloasa. Am pus morcovul peste aceasta si am continuat calirea, apoi am pus si pulpa de rosie si am mai calit 2 minute. Le-am luat de pe foc si le-am lasat 10-15 minute sa se raceasca.
Am dat prin masina de tocat ardeii, gogosarii, ceapa cu morcovi, 1 conserva fasole boabe scursa bine si rosia. Le-am pus pe toate intr-o oala incapatoare, cu uleiul in care s-au calit, zeama de la ardei si gogosari lasata cat timp au stat in strecuratoare, sucul de rosii, sare, piper, frunze dafin, cimbru si usturoiul pisat / dat prin presa de zdrobit.
Le-am pus pe foc si le-am lasat sa fiarba 15- 20 de minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca. Daca zacusca a scazut in acest interval de timp se gusta si se mai adauga, daca este nevoie, sare sau piper. Timpul de fierbere poate fi mai mare daca cantitatea de zacusca este mai mare.
Am adaugat restul de fasole din conserva si am mai fiert in jur de 7-10 minute. Daca nu puneti si zeama din conserva lasati doar 5 minute de fierbere din momentul in care aceasta ajunge in oala.
Am amestecat destul de des in oala, pe toata perioada de fierbere pantru ca zacusca sa nu se lipseasca de fundul oalei.
Zacusca este fiarta, arata si miroase foarte apetisant. Am umplut borcanele, le-am sigilat, apoi le-am pus la fiert la bain-marie pentru 30 minute.
Am scos borcanele din apa si le-am lasat sa se raceasca sub o patura pana dimineata, apoi le-am pus in camara.
Sper ca veti incerca si voi aceasta reteta delicioasa de zacusca.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Comentarii
La fel am si eu reteta, doar ca am mai pus cativa ardei grasi copti si vinete . Asa parca ne place mai mult!
Salutarile noastre!(Cate case atatea obiceiuri!)