fbpx

RETETE RECENTE

AJVAR – ZACUSCA PICANTA SARBEASCA DIN ARDEI

August 23, 2016 | CATEGORIA

ajvar-zacusca-sarbeasca-picanta-din-ardei

Ajvar – sos din ardei kapia rosii – o  reteta traditionala din zona fostei Iugoslavii, ce a fost modificata in anumite zone. Astfel, in zona Muntenegru si chiar in Serbia, Macedonia de Nord, poate fi intalnit ajvar si cu vinete.

Ingredientele de baza ale ajvar-ului sunt ardeii kapia rosii, iar langa acestia punem ardei iuti si usturoi.

Cei mai multi pregatesc ajvar doar cu ardei, dar varianta cu vinete imi place mai mult, asa ca incerc sa impart cu voi reteta probata de mine.

Pentru a respecta reteta trebuie sa avem vinetele in proportie de jumatate din cantitatea de ardei, caci acestia sunt vedeta retetei.

Daca nu avem la indemana un gratar pe foc putem coace legumele in cutor, avand grija sa indepartam in prelabil cotoarele si semintele ardeilor. Pentru ardeii iuti nu uitati sa folositi manusi 🙂 .

Un mic sfat: Nu coaceti ardeii in cuptor! Acestia vor sta in zeama lasata de ei in  tava si vor fi mai mult inabusiti decat prajiti. Cu riscul de a murdari aragazul, ardeii copti direct pe flacara ies mai buni, pastrand si aroma de fum, iar ajvar-ul iese mult mai gustos.

 

 

Voi face un update la aceasta reteta spunandu-va ca am mancat ajvar in Muntenegru, in localitatea Zabljak, la restaurantul hotelului HM Durmitor. Ingredientele indicate in meniu erau ardeii kapia, vinetele si condimente, dar nu continea deloc ardei iute.

Gustul ardeilor kapia era foarte pronuntat si pareau doar dati prin masina de tocat si amestecati cu vinetele. Nu am fost deloc incantata. Din pacate in Muntenegru am mancat foarte bine in toate zonele vizitate, dar la munte ne-am stricat vacanta cu mancarea.

Daca ajungeti in zona mai bine comandati ceva facut la gratar, caci aveti garantia ca va fi proaspat facut.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ajvar – sos din ardei kapia rosii:

INGREDIENTE:

1.3 kg ardei kapia

600 g vinete

2-3 ardei mari foarte iuti (jalapeno) – Optional adaugam inca 1 ardei necopt la fierbere

sare

piper

250 ml ulei

3-4 catei mari usturoi

cimbru

1 frunza dafin

1 lingura crema de otet balsamic (1 lingurita otet)

PREPARARE:

Spalam vinetele si ardeii apoi le coacem. Punem legumele coapte intr-un vas incapator, presaram sare grunjoasa, le acoperim si le lasam 30 minute – in acest mod indepartarea cojii se va face foarte usor.

ajvar-1ajvar-2

Le curatam de coaja, apoi le lasam sa se scurga cateva ore(cam 2 ore). Dupa acest interval tocam legumele coapte si le amestecam, adaugand uleiul, frunza de dafin si cimbrul. In acest moment am adaugat un ardei iute necopt, taiat in jumatate si curatat de seminte, pentru a obtine o zacusca mai picanta. Scoatem la final ardeiul iute taiat in jumatate.

ajvar-3ajvar-4

Punem legumele sa fiarba la foc mic. Adaugam sare, piper macinat, usturoi pisat si crema de otet balsamic si lasam sa fiarba pana scade si este absorbit uleiul – in jur de 20 minute din momentul in care incepe sa bolboreasca. Amestecam destul de des in timpul fierberii pentru a nu se lipi de fundul cratitei.

ajvar-5ajvar-6

In acest timp punem borcanele si capacele spalate foarte bine si sterse de apa in cuptorul preincalzit la 100°C. Dupa 5 minute oprim cuptorul, dar acestea raman acolo pana in momentul in care le folosim.

Punem ajvar in borcane, le sigilam, apoi le punem cu capacul in jos si le acoperim cu o paturica pana a doua zi.

Picanta, gustoasa si usor de pregatit, cu siguranta trebuie sa o incercati

Daca va place reteta puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *