Zacusca de ciuperci

25 august 2024Diva in Bucatarie

Zacusca de ciuperci

zacusca de ciuperci reteta diva in bucatarie a
Porții: 13 Portii Dificultate: Usor Timp prep: 1 Ore Timp gatire: 1 Ore Timp total: 2 Ore

Zacusca de ciuperci

Zacusca de ciuperci, un fel de tocanita scazuta, se consuma ca atare sau se pastreaza in borcane.

Este delicioasa si se face usor, chiar daca necesita timp mai mare de pregatire.

Poate fi consumata pe paine, dar poate fi si integrata in sosuri pentru paste, orez, cartofi.

Zacusca de ciuperci este ideala la micul dejun, pe post de gustare, in perioadele de post sau oricand ai pofta.

zacusca de ciuperci reteta diva in bucatarie B

Zacusca este un aperitiv traditional in Romania, dar si in alte tari din Balcani, Armenia si Georgia.

Mai multe retete de zacusca:

  1. De vinete cu ciuperci
  2. De fasole boabe uscata
  3. Simpla si picanta
  4. Bulgareasca
  5. De dovlecei

Despre ciuperci

Pentru reteta de zacusca de ciuperci am folosit bureti, galbiori si champignon.

Poti folosi si alte tipuri de ciuperci (portobelo, ghebe, s.a.) sau un singur fel.

Din pacate nu am gasit bureti proaspeti, asa ca am apelat la cei congelati.

In primul rand, ciupercile vor fi gatite prin fierbere, asa ca pot fi spalate sub jet de apa.

Apoi, vor fi uscate prin tamponare cu un prosop de bucatarie curat.

Daca folosesti ciuperci portobello poti indeparta partea exterioara a branhiilor, razuindu-le usor cu o lingurita.

Ciupercile se pun la fiert in apa cu sare. Pentru un plus de gust poti adauga un cub de unt.

Nu se fierb mai mult de 5 minute, caci urmeaza a fi gatite si in zacusca.

Daca le toci la cutit le scurgi si le lasi sa se raceasca complet.

Daca le toci la masina folosesti un disc de tocat cu gauri mai mari (5 sau 7 mm).

Pentru restul legumelor folosesti un disc cu gauri mici.

zacusca de ciuperci reteta diva in bucatarie c

Despre ingrediente

Zacusca de ciuperci are nevoie de ingrediente simple.

Pentru aroma am folosit cimbru uscat, dar poti sa pui frunze de dafin sau oregano uscat.

Usturoiul contribuie la gustul final si aduce un plus de aroma.

Dupa ce se raceaste aroma lui este discreta si placuta.

Ardeii kapia pot fi inlocuiti cu ardei grasi sau gogosari.

De asemenea, poti folosi o combinatie de ardei si gogosari.

Se coc pe gratar, tabla sau direct pe ochiul aragazului. Aroma de fum este foarte importanta.

Toate ingredientele sunt cantarite in starea initiala, fara a fi gatite.

Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de zacusca de ciuperci.

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/13 Ingrediente
    13 borcane de 314 ml

Instrucțiuni

0/11 Instrucțiuni
  • Pentru inceput am spalat borcanele si le-am sterilizat in cuptor 10 minute la 110°C. Apoi, am copt ardeii kapia pe gratar pana au avut coaja arsa. I-am mutat intr-un bol incapator, am presarat sare si i-am acoperit cu un capac. Dupa 10 minute i-am curatat si am indepartat cotoarele si semintele. I-am lasat la scurs intr-o sita.
  • Am spalat ciupercile proaspete sub jet de apa, apoi le-am uscat prin tamponare. Ciupercile congelate nu necesita aceasta operatiune. Le-am pus la fiert (cu exceptia buretilor) in apa rece cu putina sare. Au stat pe foc 5 minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca.
  • In ultimile doua minute am adaugat buretii congelati. Dupa fierbere am scurs ciupercile si le-am lasat sa se raceasca.
  • Am taiat ceapa julien si am calit-o pana s-a inmuiat. Peste aceasta am pus morcovul ras si l-am sotat si pe acesta 2 minute.
  • La final am adaugat usturoiul dat prin presa. Am mai lasat pe foc un minut, apoi am oprit focul.
  • Am dat prin masina de tocat ardeii copti, apoi ceapa. Pentru aceasta operatiune am folosit un disc cu gauri mici.
  • Am schimbat discul cu unul cu gauri mai mari si am tocat ciupercile.
  • Am mutat totul intr-o oala adanca, cu fund dublu si diametru mare. In acest mod ma asigur ca pot amesteca usor, fara sa risc ca zacusca de ciuperci sa se lipeasca de fundul acesteia. Am turnat uleiul in care am calit ceapa si sucul de rosii. Am pus sare, piper proaspat macinat si boabe de piper si doua cremgute de cimbru uscat (sau o lingurita varfuita). Daca va place mancarea picanta puteti pune si o lingurita fulgi de ardei iute sau 1/2 lingurita de boia iute.
  • Pe ochiul aragazului am pus un inel ce ma ajuta ca zacusca sa nu se lipeasca de fundul acesteia. Am lasat sa fiarba in jur de 25 minute, din momentul in care a inceput sa bolboroseasca. In acest timp am amestecat destul de des. Dupa acest interval am mutat oala in cuptorul preincalzit la 170°C. Am lasat-o inca 20-25 minute. Vei sti ca este gata in momentul in care compozitia se ingroasa si uleiul se ridica la suprafata. Timpul de coacere pooate fi diferit, in functie de puterea cuptorului. Poti sa mai amesteci din cand in cand in oala in acest interval de timp.
  • Am pus borcanele pe o tava si le-am umplut. Inainte sa pun capacul le-am scuturat putin, astfel incat sa nu ramana goluri de aer. Le-am infiletat bine cu capace curate, sterilizate in acelasi timp cu borcanele. In acest moment borcanele pot fi intoarse cu fundul in sus pentru 30 minute, apoi se repun in pozitia initiala si se acopera cu o paturica pana a doua zi sau pana se racesc complet. Pentru ca afara sunt inca temperaturi mari am optat sa le pun la dustuit intr-o oala captusita cu prosop de bucatarie, in asa fel incat borcanele sa nu se atinga intre ele. In oala am turnat apa calda. Am lasat sa fiarba 30 de minute, la foc mic, din momentul in care apa a dat in clocot. Borcanele au ramas in oala pana s-au racit complet, apoi le-am sters si le-am pus in camara. Daca vrei poti sa optezi si pentru varianta cuptorului. Pui borcanele cu zacusca de ciuperci in cuptorul preincalzit la 100°C. Opresti cuptorul si lasi borcanele pana se racesc complet.
  • Orice metoda alegi (fierbere sau cuptor) vei fi sigur ca zacusca rezista pana la primavara. Te vei bucura in sezonul rece de gustul ei savuros, cu arome de fum si amintiri din cea mai fierbinte vara pe care am trait-o pana acum.

Notă

Este important sa folosesti ulei de floarea soarelui. Uleiul de masline poate schimba gustul final.

Dupa ce deschizi un borcan poti pastra continutul ramas in frigider pana la o saptamana.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *