Zacusca bulgareasca
Zacusca bulgareasca
Zacusca bulgareasca
Zacusca bulgareasca, un preparat traditional, combina legume proaspete si condimente cu arome minunate.
Reteta zacusca bulgareasca. Cum se face zacusca bulgareasca? Ce ingrediente folosesti in reteta de zacusca bulgareasca? Zacusca reteta bulgareasca. Reteta bulgareasca de zacusca, Reteta de lutenita, liutenita, ljutenica, lyutenitsa sau lutenica.
Exista mai multe variante de reteta de zacusca bulgareasca, dar eu am ales-o pe cea mai intalnita pe canale de YouTube bulgaresti.
Textura poate fi mai fina, ca de sos, dar cele mai multe aveau textura groasa, apropiata de ceea ce avem si noi in bucataria romaneasca.
Ingredientele, textura si nivelul de picant pot varia usor in functie de regiune si gusturi.
Daca vrei sa faci si alte retete de zacusca iti recomand sa incerci urmatoarele retete:
- 1. zacusca de vinete cu ciuperci
- 2. zacusca cu fasole boabe
- 3. zacusca Ajvar (reteta din Serbia/Muntenegru)
- 4. zacusca de dovlecei
Despre reteta
Zacusca bulgareasca este gustoasa, aromata si contine ingrediente similare cu cele ale retetelor noastre: vinete, ardei, ceapa, morcov.
Diferenta o fac rosiile. In aceasta reteta se pun rosii praospete, in timp ce noi folosim suc de rosii gata pregatit.
In plus, zacusca bulgareasca contine usturoi, pudra de chimion si zahar ce echilibreaza aciditatea rosiilor proaspete.
Denumire originala este Ljutenica si inseamna picant, asa ca daca vreti puteti adauga ardei iute sau fulgi de ardei.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de zacusca bulgareasca:
Ingrediente:
1 kg vinete
1,5 kg Ardei grasi sau kapia
1,2 kg rosii
300 g ceapa
100 g morcov
3 catei de usturoi dati prin presa
500-600 ml ulei
1 lingura sare
1 lingura zahar
1 lingurita piper proaspat macinat
1 lingurita chimion macinat
Optional:
1 lingura fulgi de ardei iute
Cum se face zacusca bulgareasca:
Pregatire vinete si ardei
Pentru a face zacusca bulgareasca am inceput cu ingredientele ce necesita mai mult timp de pregatire.
Am copt vinetele si ardeii pe flacara aragazului. Ar fi fost mai simplu pe gratar, in curte, dar batea vantul foarte tare.
Cand ardeii aveau pielea arsa (carbonizata), i-am luat de pe foc si i-am pus intr-un bol, apoi am presarat sare si i-am acoperit timp de 10-15 minute. In acest mod se vor curata foarte usor.
Pentru a-i curata am inmuiat mainile in apa din cand in cand. Am indepartat cotoarele si semintele.
Am curatat vinetele de coaja si le-am lasat la scurs cateva ore bune.
Pregatire rosii
In acest timp am pregatit rosiile. Am pus intr-o oala incapatoare apa cu sare.
Am lasat-o pana a dat in clocot, apoi am oprit focul.
Am spalat si uscat rosiile, apoi le-am crestat, doar cat sa tai pielita.
Le-am pus in apa fierbinte si le-am oparit in jur de 30 secunde, apoi le-am scos si le-am scufundat in apa foarte rece pentru a impiedica procesul de gatire.
Le-am scos la fel de rapid din apa rece. Am indeparat pielitele foarte usor.
In acest moment rosiile pot fi taiate in cuburi. Marimea nu conteaza pentru ca vor fi pasate sau tocate.
Am dat rosiile prim masina de tocat, apoi vinetele si ardeii.
Gatire zacusca
Intr-o oala adanca am incins uleiul si am calit ceapa tocata marunt si morcovul ras fin.
Am adaugat legumele tocate, apoi am asezonat cu sare, piper si chimion.
In functie de gust se pot adauga fulgi de ardei iute sau ardei iute.
Am fiert zacusca bulgareasca timp de 45 de minute, la foc mic.
Timpul l-am cronometrat din momentul in care compozitia a inceput sa bolboreasca.
Ar fi bine sa amesteci destul de des, pentru ca sa nu se lipeasca de oala.
Ai nevoie de o lingura de lemn cu maner lung si o manusa de bucatarie.
Vei sti ca zacusca bulgareasca este gata cand se ingroasa si se deschide putin la culoare.
Servire zacusca bulgareasca:
Aceasta se mananca in mod obisnuit rece, dar poti sa o savurezi si calduta, cand ai terminat de gatit.
O poti manca la micul dejun, ca aperitiv sau gustare.
Daca tii post iti va folosi la iarna.
Nu trebuie decat sa deschizi borcanul si sa ungi o felie de paine.
Ma poti urmari pe INSTAGRAM si Facebook.
Ma gasesti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.