Gogosari in sos de mustar

1 septembrie 2020Diva in Bucatarie

Gogosari in sos de mustar

Gogosari in sos de mustar pentru iarna este una din retetele de conserva cele mai apreciate, considerata de multa lume o conserva deosebita. Este o reteta simpla, rapida si foarte usor de pregatit. In maxim 30 minute borcanele se odihnesc sub paturica, asteptand sa fie puse in camara pana la momentul in care vor fi consumate.

Reteta de gogosari in sos de mustar este cea mai simpla si nu aveti cum sa gresiti. Gogosarii vor fi dulci-acrisori, raman crocanti si frumos colorati, iar sosul fin, catifelat aduce o savoare aparte acestei conserve.

Vor fi perfecti langa o friptura pregatita la cuptor sau la gratar.

Dintre toate muraturile mie gogosarii imi plac cel mai mult. Pe locul doi, la egalitate, sunt castravetii si varza, urmate de restul muraturilor: gogonele, prune, muraturi asortate. etc.

Avand in vedere ca sezonul muraturilor este deschis si au aparut gogosarii pe tarabele taranilor in piata, dar si in supermarketuri, m-am gandit sa va aduc si eu aceasta reteta.

In sos de maioneza de  mustar am pregatit si reteta de salata de muraturi, una din cele mai apreciate retete de pe blogul meu din categoria conserve. O puteti citi daca apasati aici.

Alte retete de conserve cu gogosari :

Daca dati o cautare pe blog mai gasiti si alte retete de gogosari murati.

Conserva de gogosari in sos de mustar

Veti avea insa o problema cu mirosul pe care il lasa in urma combinatia de otet cu mustar fiert. Va recomand sa tineti si hota si geamul deschise. La mine bucataria este deschisa, asa ca mirosul a urcat pana la mansarda. Am facut putin curent, lasand toate geamurile deschise, apoi mirosul s-a dus.

Partea si mai proasta este ca trebuie sa asteptati 3-4 saptamani pana la momentul in care veti putea manca gogosari in sos de mustar. Dar, vestea buna este ca o sa va placa. MULT!

De aceea ma grabesc sa va las lista de ingrediente si modul de preparare  pentru gogosari in sos de mustar, prezentat pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

(2 borcane de 600ml si 1 borcan de 314 ml )

2 kg gogosari (au ramas 1.5 kg gogosari curatati )

200 g mustar dulce

200 ml ulei de floarea soarelui

200 ml otet de 9°

250 g zahar

1 lingurita varfuita boabe de piper

3 frunze dafin

60 g sare pentru muraturi

optional: 2 catei usturoi dati prin presa sau ardei iute

PREPARARE: 

Pentru inceput am spalat si clatit foarte bine borcanele si capacele, le-am uscat si le-am pus in cuptor. Am pornit cuptorul la 150°, am setat cronometrul pe 15 minute, apoi am trecut la pregatirea gogosarilor.

I-am spalat, i-am lasat sa se usuce, apoi i-am taiat in felii de 1-1.5 cm latime, indepartand semintele si nervurile. Daca veti gasi zone in care gogosarii sunt batuti eliminati felia respectiva, iar in cazul in care acestia prezinta la interior urme negre in jurul cotorului sau pe  ii aruncati la gunoi.

Am trecut apoi la pregatirea sosului. Am pus intr-o oala toate ingredientele enumerate pentru sos. Usturoiul este optional. Puteti renunta la acesta. In schimb, puteti adauga un ardei iute daca va place sa mancati picant. Am pus cratita pe foc si am lasat sa fiarba in jur de 5-6 minute, timp in care am amestecat destul de mult pana cand acesta a devenit omogen.

Am adaugat toti gogosarii, am amestecat  bine, apoi am pus capacul si am fiert la foc mediu fix 7 minute.

Acestia sunt opariti, dar inca fermi. In functie de puterea flacarii este posibil sa fie gata chiar si in 5 sau in 10 minute.

Am pus borcanele sterilizate pe tava metalica, ce va prelua din socul termic, apoi am umplut borcanele si le-am infliletat. Le-am pus in primele 5 minute cu capacul in jos, apoi le-am aranjat in pozitie normala si le-am acoperit cu o paturica pana a doua zi.

Dupa ce veti deschide un borcan pentru a-l consuma il veti lasa in frigider pana se termina, urmand sa il folositi in urmatoarele 5-7 zile de la deschidere.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *