Ingrediente sos pesto alla Genovese:
Sos pesto alla genovese – pesto de busuioc
Sos pesto alla genovese – pesto de busuioc.
Sos pesto alla Genovese – sos pesto din busuioc – reteta de sos pregatit din busuioc, ulei de masline, usturoi, parmezan, nuci de pin si sare. Este unul din cele mai populare sosuri din bucataria italiana, originar din zona de nord.
Sosul pesto din busuioc este folosit pentru asezonarea pastelor, pentru a unge bruschete, dar si pentru retete de pizza, legume la cuptor sau salate de cartofi.
In mod traditional acesta se pregatea in mojar, cu ajutorul pistilului obtinand un sos cremos, aromat si foarte gustos.
Denumirea acestui preparat vine de la verbul „pestare”, care insamna a zdrobi, facand referire la modul de pregatire traditional. Exista inca bucatarii in Italia unde se preparara in acest mod, iar bucatarii se mandresc cu acest lucru.
Sotul meu a participat la un training in Italia si a pregatit pesto in mojar.
Bucatarul i-a sfatuit sa elimine miezul usturoiului. Va las in etapele de pregatire o poza cu sosul pregatit de el in mojar.
Italienii se mandresc si cu alte retete de sos pesto, cum ar fi cel din rosii cunoscut sub numele de „alla siciliana”.
Istoria acestui sos incepe undeva prin antichitate, iar originea indepartata a acestuia a exista probabil in Persia sau Peninsula Arabica si se numea moretum.
In 1627 Salvatore Massonio este primul care mentioneza in scris existenta unui sos cu usuturoi si diverse ierburi. In 1860 apare o carte de bucate ce contine reteta de pesto traditional in zona Linguria, iar grija italienilor de a-si proteja produsele si retetele traditionale merita toate laudele.
Exista si in Franta o varianta aproape identica a acestui sos si se numeste Pistou, dar acesta nu contine seminte de pin.
Alte retete de pesto pregatite de mine – apasati pe titlul retetei si veti fi directionati la reteta:
- 1. pesto de leustean
- 2. pesto de patrunjel
- 3. pesto de leurda
- 4. pesto de rosii cu ricotta
- 5. pesto de sfecla rosie
Sosul pesto cu busuioc facut in casa este gata in maxim 5 minute, asa ca nu aveti nevoie sa cumparati sosuri in borcan. Cu ajutorul unui blender obtineti rapid unul din cele mai delicioase sosuri ce insotesc pastele. Avand in vedere ca anul acesta nu am plecat peste hotare, voi calatori prin Italia pregatind retete ce ma vor duce cu gandul la vacantele pe care le-am petrecut in aceasta tara.
Este aproape sfarsitul verii si busuiocul se va usca in curand in gradina, asa ca l-am cules pentru a profita de aroma si prospetimea lui. Mirosul si gustul nu se compara cu cel pe care il gasiti in supermarketuri, dar daca nu aveti alta posibilitate de a folosi busuioc proaspat, atunci este bun si acesta.
Am sa va spun cateva secrete pentru a obtine un sos pesto de busuioc parfumat si aromat:
- 1. frunzele de busuioc nu se spala. Acestea se rup de pe crengute si se sterg usor cu o carpa de bumbac. Avand in vedere ca busuiocul l-am cules din gradina proprie l-am stropit bine cu apa dimineata, l-am lasat sa se usuce, apoi l-am cules.
- 2. semintele de pin se prajesc putin intr-o tigaie pentru ca acestea sa scoata uleiul si aroma in evidenta.
- 3. se recomanda pregatirea in mojar, dar daca il veti face in mixer sau robot incercati sa raciti piesele inainte cu 30 minute. Daca nu aveti timp sau nu puteti face acest lucru nu este o problema foarte mare, caci la cat de repede se face nu are timp sa oxideze.
Sosul pesto de busuioc – pesto alla Genovese poate fi pastrat in frigider maxim trei zile.
Daca il veti folosi pentru reteta de paste va recomand sa alegeti paste tip penne, fusilli sau farfalle, astfel incat sosul sa ramana lipit mai bine de striatiile pastelor.
80 g busuioc
1/4 lingurita sare
40 g seminte pin
2-3 catei usturoi
150 ml ulei masline
120 g parmezan
Cum se face sos pesto alla Genovese:
Voi incepe prin a va arata cum se face sosul pesto in mod traditional. In primul rand se zdobeste usturoiul si se piseaza pana cand devine pasta. Se adauga frunzele de busuioc, semintele de pin si sare, apoi uleiul se toarna treptat, cantinuand pisarea cu pistilul.
La final se adauga parmezanul si se pizeaza pana cand sosul are consistenta omogena, cremoasa.
Iata si varianta moderna, rapida, cu cutitul si vasul mixerului pus la frigider cu 30 minute inainte, dar credeti-ma ca se poate si fara sa stea la rece, nu are timp sa oxideze intr-un robot sau mixer cu putere mare.
Dar, de dragul de a va da optiunile corecte citite intr-o carte de bucate italiene acum cativa ani, v-am trecut si varianta in care se pun in frigider.
In primul rand am cules busuiocul si am curatat frunza cu frunza de pe tulpini.
Am prajit usor semintele de pin intr-o tigaia de fonta. Cand s-au rumenit usor le-am pus pe o farfurie, caci tigaia fiind fierbinte continua sa degaje caldura si le-ar praji in continuare.
Am pus intr-un blender vertical busuiocul, semintele de pin si uleiul de masline.
Am adaugat sare si usturoi si am mixat 30 secunde, apoi am adaugat parmezanul si am mai mixat 30 secunde.
Asta a fost tot! Sosul pesto de busuioc era cremos si omogen.
Intre timp am fiert pastele, le-am scurs, am pus sosul peste ele si 1 polonic din zeama in care au fiert, am amestecat bine si am mancat cu mare pofta!
Si pentru ca vara este pe sfarsite va las aici sosul pe care l-am pregatit toata vara pentru friptura la gratar.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Nu stiu cum se face ca multi bucatari omit sa spuna durata de valabilitate a preparatului.
se intampla oricui.
Chiar oricui !!
super