Salata de muraturi in sos de mustar

14 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Salata de muraturi in sos de mustar

salata de muraturi in sos de mustar 2

Salata de muraturi in sos de mustar

Salata de muraturi in sos de mustar este una din cele mai gustoase retete de muraturi.

Se face usor. Gustul dulce-acrisor usor picant este foarte placut alaturi de legumele marinate in otet.

Cu ce servesti salata de muraturi?

Merge foarte bine langa fripturi la gratar sau la cuptor, dar si langa snitele, Cordon Bleu sau Pui Kiev. Salata aceasta va fi exact ce va trebuie langa friptura de porc, pe masa de Craciun.

Poti sa o pui si in diverse sandwichuri.

Despre salata de muraturi in sos de mustar

Culori, gusturi, arome si texturi diferite transforma aceasta salata intr-una senzationala.

Am folosit gogosari, gogonele, morcovi, telina, ceapa. 

Reteta am adapatat-o dupa cea primita de la prietena mea, Inna. La ea am mancat prima oara aceasta salata acum foarte multi ani si mi-a placut foarte mult, asa ca am vrut neaparat sa o fac si eu. Deja am mancat jumatate dintr-un borcan mic.

Mi-a spus ca ultima oara nu a rezistat foarte bine.

Am folosit in plus, fara de reteta ei sare de muraturi.

V-am lasat la final poza cu reteta  de salata de muraturi in sos de mustar pe care mi-a trimis-o Inna.

Pentru ca aveam deja gogosari in casa mai multi decat erau trecuti in reteta, nu am mai pus si ardei grasi.

Am  mai pregatit de-a lungul timpului si alte salate de muraturi. Una dulce -acrisoara 100% naturalasi una cu conservant.

Toate retetele mele de salata de muraturi sunt primite de la prietene sau fine.

Suntem in luna in care toata lumea pune conserve pentru iarna.

Ce conserve poti pune acum:

  1. gogogari,
  2. gogonele,
  3. muraturi asortate
  4. conopida murata roz in sfecla rosie. 

Obisnuiesc sa pun cantitati mici-medii din toate felurile de conserve, astfel incat camara mea sa fie plina si frumoasa.

Salatele de muraturi sunt unele din cele mai apreciate muraturi, asa ca ma bucur sa va ofer cat mai multe retete de acest gen.

Despre salata de muraturi in sos de mustar:

Am vazut pe net cateva variante de retete de gogosari in sos de mustar, cu mustarul pus la fiert, in otet. Sosul acela devine lichid, nu gros si cremos ca in aceasta reteta.

Ei bine, la aceasta salata sosul nu se fierbe. Se oparesc legumele, pe rand, apoi se lasa pana se racesc complet.

Legumele oparite in otet se amesteca cu 90% din sos. Restul de 10% se distribuie in toate borcanele, deasupra salatei, inainte sa sigilam borcanele.

Se fierb apoi borcanele in apa (dunstuire) 30 de minute si se lasa la racit sub paturi.

Nu este nevoie de mai mult. Sosul de mustar (numit aici maioneza de mustar) ramane mai gros.

Aacesta salata de muraturi in sos de mustar este cea mai buna reteta de salata de muraturi din cele pe care le-am pregatit pana acum.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru salata de muraturi in sos de mustar.

INGREDIENTE:

(pentru 2 borcane de 1300 ml si 1 borcan de 800 ml)

1.3 kg gogosari – cantariti dupa ce au fost curatati de cotoare si seminte

1 kg morcov

1 kg gogonele

o radacina telina foarte mare

1 kg ceapa (cantarita dupa ce a fost curatata)

500 ml otet de 9°

300 ml apa

250 g zahar

30 g sare de muraturi + 1 lingura pentru frecat ceapa

500 ml ulei

300 g mustar simplu de masa

Mod de preparare:

Pentru inceput am pornit cuptorul si am pus la sterilizat borcanele si capacele spalate in prealabil foarte bine.

Am trecut la pregatirea retetei de salata de muraturi in sos de mustar.

Pregatire gogosari

Am pus la fiert otetul cu apa, zahar si sare pana cand acestea s-au topit.

Gogosarii bine spalati au fost taiati pe jumatate.

Am indepartat cotoarele, semintele si nervurile, apoi i-am taiat in felii de 1 cm.

Le-am oparit maxim 5 minute in otet la foc mediu.

Am verificat dupa 3 minute daca feliile sunt inca crocante.

I-am pus in 3-4 transe astfel incat acestia sa stea bine si sa fie uniform acoperiti de otet.

Nu se fierb excesiv de mult, pentru a nu-i terciui. Salata nu va fi buna cu gogosari moi.

Am scos gogosarii scurgandu-i cat mai bine de otet.

Pregatirea legumelor ramase:

Apoi, am oparit pe rand gogonele taiate in felii, morcovii feliati rondele foarte subtiri (dar pot fi si rasi), telina rasa si ceapa taiata julien.

Ceapa a fost frecata cu sare in prealabil si lasata 5-10 minute, apoi stoarsa si oparita.

Am lasat toate legumele sa se raceasca complet, apoi le-am pus in acelasi vas.

Cum se face sosul de mustar?

Cu un mixer vertical am amestecat mustarul cu ulei pana am obtinut o crema omogena, ca o maioneza.

In functie de numarul de borcane si de cantitea de salata din acestea, se pastreaza sos de mustar pentru a acoperi salata, ca un fel de sigilare.

Restul de sos de amesteca cu legumele racite complet.

Cum se pun in borcane?

Se pune salata in borcane, apoi cu o lingura (sau o lingurita la borcane mici) sos de mustar deasupra, se intinde, apoi se sigileaza cu capace ce se inchid bine.

Sterilizare borcane:

Se pun intr-o oala incapatoare, pe fundul careia am pus un prosop. Intre borcane se aranjeaza alt prosopel, astfel incat sa nu stea lipite unele de altele.

Apa ajunge la 3/4 din inaltimea borcanelor.

Se fierb 30-40 minute, din momentul in care apa da in clocot.

Se lasa 2 ore apoi se scot si se lasa sa raceasca sub patura pana a doua zi.

Dustuirea (fierberea borcanelor in bain marie) borcanelor cu salata de muraturi este obligatorie daca vreti ca acestea sa reziste mult timp.

Borcanele de salata de muraturi in sos de mustar se pastreaza excelent in loc foarte racoros – beci, camara.

Va doresc spor la pregatit conserve pentru iarna.

Va invit sa va abonati si la canalul de You Tube pentru a vedea cum am pregatit retete simple si gustoase in varianta video.

Ma gasiti si pe Instagram, aici.

Multumesc mult, Valy Munteanu pentru poza!

Multumesc, Sanda Suciu pentru poza!

Multumiri, Corina Okros!

Iata salata pregatita si de Ximena Virlan

Iata ca a facut si Daniela Truta!

Multumim, Baciu Mihaela pentru impresii si poza!

Print

Distribuie pe:

64 de răspunsuri

  1. Ma bucur ca ai popularizat reteta aceasta, vreau sa se bucure cat mai multi mancaciosi de ea! Eu o fac de 20 de ani, de atunci dateaza si manuscrisul pe care l-ai postat, si toti cei care au gustat-o m-au rugat sa le mai dau o portie.

  2. Am încercat reteta, e spectaculoasa, am rămas uimita de rezultat, recomand tuturor sa o facă, e un pic de lucru dar se merita. MULȚUMIM pt împărtășirea retetelor

  3. Buna ziua,aceasta este o salata de iarna,trebuie sa stea la borcan mai mult timp sau se poate consuma imediat dupa ce este preparata?Multumesc pentru raspuns!

  4. Intetionez să încerc și eu această salata, însă mă tot uit și la alte rețete pe net și nici una nu vorbește de fierberea borcanelor după… Și nici măcar în rețeta originală a Innei nu scrie asta… Sigur se fierb la bazin Marie?Nu se taie maioneza?
    Mulțumesc

    1. Totul a fost in borcan. Am scos din borcanul mic de 800 ml pentru poza finala, cel care nu apare in poza!
      La ingrediente am scris cantitatea, asa ca te rog sa observi ca lipseste borcanul mic din poza.

  5. Dunstuire este un cuvant ne-romanesc si va rog sa-l traduceti.
    Reteta este ok – prietenele dumneavastra se pricep la bucatarit.

  6. Pregătesc această rețetă de 20 ani!Insa nu am sterilizat borcanele cu salată niciodată !Si da…au rezistat până un primăvara la rece!

  7. Este f.buna,dar nu se fierbe.La fel fără telina deoarece schimbă gustul salatei.se mai pune si capia cum este în rețeta. O zi BUNĂ!!!

  8. Eu fac rețeta asta de f mulți ani, se cheamă Picarela. Dar sterilizarea o fac așa. Bag borcanele in cuptor pe grătar și fac sterilizarea pentru 20 minuti.

  9. Sunati.ma se pune ulei si la otetul cu restul ce trebuie oparite sau uleiul este pt sosul de mustar..multumesc
    Scuzati am vrut sa scrii,nu sunati 🤭

  10. Foarte buna!Am salvat-o la retete preferate.Va fi printre muraturile preferate pe care le pt. pentru iarna , de acum inainte.Multumesc.

  11. Am o nelămurire, prin sterilizarea borcanelor nu se va tăia maioneza ? Din câte se știe maioneza se va separa de ulei prin borcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *