fbpx

RETETE RECENTE

MURATURI ASORTATE PICANTE IN SARAMURA

August 31, 2013 | CATEGORIA

muraturi-asortate-picante

Muraturi asortate in borcan sunt conserve 100% naturale, gustoase, usor picante, perfecte pentru iarna. Acestea sunt crocante chiar si dupa 1 an, daca avem grija sa alegem legume bune, tari, fara defecte.

Muratura pentru mine este echivalentul conservelor puse in saramura. Prin fermentatie alimentele conservate in acest mod dezvolta bacterii lactice ce pastreaza vitaminele legumelor sau fructelor conservate.

In gradina mea legumele sunt pe terminate. O parte din acestea le-am pregatit intr-un borcan mare, astfel incat voi avea cu siguranta muraturi la lasatul secului.

Pentru a avea muraturi asortate bune trebuie sa folosim pe cat se poate legume netratate. Pe langa acestea ajung in borcan si o sumedenie de condimente (boabe de piper, boabe de mustar, frunze de dafin sau frunze de telina, flori de marar uscate) si radacina de grean, care contribuie nu doar la gust ci si la pastrarea buna a muraturilor. Nelipsiti sunt ardeii iuti si usturoiul. Sunt esentiale pentru gustul final.

Saramura se face cu sare speciala, fara iod. La 1 l apa pun 25-30 g sare de muraturi. Daca se poate, ar fi bine ca apa folosita sa nu fie foarte dura.

Veti observa ca legumele puse la murat in saramura fermenteaza. Este posibil sa scada lichidul daca vasul ramane neacoperit (la varza sau castravetii de vara).

Muraturile asortate contin, asa cum se subintelege, diverse tipuri de legume. Eu pun in acelasi borcan castraveti, gogonele, gogosari, conopida, morcovi, prune, pere verzi foarte tari, gutui, daca am loc in borcan pun si pepenasi. Daca ajunge in borcan sau in butoi varza rosie sau sfecla rosie acestea se vor colora frumos.

Muraturile asortate sunt foarte apreciate si pentru ca pot acoperi o gama larga de gusturi. Atunci cand ai musafiri poti fi sigur ca fiecare va avea ce alege dintr-un castron mare plin cu astfel de muraturi.

Muraturile asortate se vor face in timp, si nu vor fi toate murate in acelasi timp. In plus, in functie de marimea vasului ales pentru conservare acestea se pot face mai repede sau mai greu. Cu siguranta muraturile asortate puse intr-un butoi vor fi gata dupa 5-6 saptamani, iar intr-un borcan mai mic, de 3 l, ar avea sanse sa fie murate dupa 4 saptamani. Un alt aspect important este temperatura locului in care sunt depozitate borcanele de muraturi. Intr-un spatiu rece se fac mai greu, dar rezista mai mult timp.

Pentru a avea muraturi asortate bune aveti grija ca recipientele sa fie curate, spalate si sterilizate in cazul borcanelor de sticla. Un butoi de plastic se spala foarte bine, sa fie curat si fara miros de plastic.

Apa se masoara inainte. Pun in general jumatate din cantitatea vaselor in care se pun muraturile plus 300 ml apa. Prefer sa am mai multa, sa ramana, decat sa pun in doua transe. In functie de cantitatea de apa pun si sarea cu apa la fiert. Asa cum spuneam, la 1 l apa pun 1 lingura varfuita de sare neiodata, sare speciala de muraturi. Pun in apa felii de morcov,felii de hrean, un ardei iute taiat rondele, boabe de piper si boabe de mustar la fiert, dar pun si in borcan, pe fundul borcanului, boabe de piper, boabe de muster, felii de hrean proaspat.  Tot pe fundul vasului arunc si cateva frunze de visin. Daca nu aveti, nu-i bai! Puneti frunze de telina.

Va las o lista mai jos de ingrediente. Puneti ce va place si cat va place. Faceti saramura corecta, o turnati fierbinte peste legume si va bucurati de muraturi asoratate picante si gustoase!

INGREDIENTE:

gogonele/patlagele verzi
castraveti
conopida
gogosari
morcovi
1-2 prune fara sa fie prea coapte – optional
boabe de piper
boabe de mustar
hrean
frunze dafin
6-8 catei usturoi la un borcan mare – 6 l
flori de marar uscate
frunze telina
ardei iuti
sare grunjoasa

PREPARARE:

Alegem legumele proaspete, nelovite si nepatate. Curatam si spalam bine buchetele de conopida, gogosarii, morcovii si gogonelele. Alegem si cateva fructe: mere, pere, prune, gutui – tari. Punem la fiert saramura cu un ardei iute taiat rondele, cateva felii de morcov, boabe de muster si piper si felii de hrean. Lasam sa dea in cateva clocote, la foc mediu, apoi o luam de pe foc (la 1 l de apa punem o lingura de sare). In acest timp pregatim borcanele.

muraturi-asortate-picante-1

Pentru a da gust bun muraturilor punem pe fundul vasului boabe de mustar si de piper, 1 frunza de dafin, iar printre muraturi cativa catei de usturoi si rondele de ardei iute.
Asezam muraturile in borcan. Punem deasupra cateva felii de hrean, frunze de visin si buchete de flori de marar uscate. Cu cat punem mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari si mai durabile. Turnam saramura apa fierbinte si sigilam borcanele. Vor sta peste noapte cu o patura peste ele.

Putem servi muraturile la o luna dupa ce le-am pus in borcan.
Sa aveti spor la pregatit muraturi!

Comentarii

  • Proaspete, elegante, le sta bine aranjate asa, cat despre gust…o aroma care va da iernii aduceri aminte !

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Diana

    Ce poate fi mai bun ptr zilele reci de iarna …
    Cristina , am tot cotrobait io pe-aici , dar FOLLOW by MAIL , n-am gasit … ce zici te ocupi si de problema asta ? tare mult mi-ar placea sa primesc postarile tale pe mail .
    Duminica frumoasa , draga mea !

    • diva in bucatarie

      Nu am gasit inca aplicatia gratuita pentru a face acest lucru…

  • Ce culori frumoase!Si ce harnicuta!
    Pupici!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Maria!

  • Faci niste minunatii de muraturi!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Si pe astea le-am facut aseara, desi cred ca am facut cam picanta saramura.. ca tare am mai tusit si stranutat :)) Abia astept sa le incerc la iarna!!

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Acestea imi lipsesc asa de mult ca trebuie sa le fac. Imi aduc aminte de bunicuta mea. Unica problema este ca in Italia telina nu reusesc sa o gasesc. 🙁

  • leontina

    Rebecka gasesti telina la magaziele romanesti s-au poti sa puni frunze de sedano.

  • Ionel

    Fara pritocire? Gogosarul rosu in saramura nu se flescaieste?

  • Cristina

    Dacă le prepar în butoi, folosesc tot apa fierbinte?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *