Castraveti murati in saramura pentru iarna
Castraveti murati in saramura
Castraveti murati in saramura. Reteta de castraveti murati in saramura este preferata noastra si nu ne lipseste niciodata din camara.
Reteta este foarte simpla si usoara, ieftina, dar se intinde pe o perioada de timp mai lunga, caci acesti castraveti sunt opariti de 2 ori cu saramura.
In fiecare toamna gospodinele isi fac provizii pentru iarna, iar muraturile ocupa un loc important.
Imi plac mai mult muraturile in saramura, acestea aducand si beneficii organismului, fiind bogate in enzime si probiotice.
Muraturile in saramura au proprietati anticancerigene, o multime de vitamine, dar cel mai important lucru este ca acestea au capacitatea de a aduce in intestine bacterii benefice ce ajuta organismul sa fie mai sanatos.
Ajuta la imbunatairea digestiei si la intarirea sistemului imunitar.
Castravetii murati in saramura sunt printre favoritele noastre pe timp de iarna. Castravetii raman tari, crocanti, pana la 2 ani.
La acest lucru contribuie sarea speciala de muraturi, neiodata, dar si hreanul, care este un foarte bun conservant.
Gustul si aroma acestor castraveti murati in saramura este data si condimentele folosite: seminte de mustar, boabe de piper, foi de dafin sau cimbru uscat, frunze de visin si frunze de telina, flori de marar si nelipsitul usturoi.
Noi consumam iarna castravetii murati in saramura langa fripturi, tocanite sau alte mancaruri.
De asemenea ii folosesc si in diverse salate (salata de boeuf, salata de pui cu telina, etc).
Chiar daca muraturile in saramura isi schimba culoarea, acestea vor fi foarte gustoase si aromate.
Este important insa sa alegeti castraveti cornison proaspeti, culesi de curand, far aurme de lovire sau pete.
Borcanele trebuie sa fie foarte curate si sterilizate (fie in cuptor, fie fierte in apa).
Mai multe retete de muraturi in saramura gasiti daca apasati aici.
Cele mai cautate retete in ultima luna au fost:
Daca va plac muraturile in otet va recomand sa incercati gogosarii opariti in otet cu zahar.
Sunt cei mai buni! La fel de mult imi place si salata de muraturi in sos de mustar – reteta este aici.
Iata lista ingredientelor folosite de mine pentru a face castraveti murati in saramura:
INGREDIENTE:
castraveti
sare grunjoasa de muraturi
boabe de mustar
boabe de piper
floare de marar
foi de dafin
usturoi
ardei iute
frunze de visin si frunze de telina
hrean
PREPARARE:
Am ales castraveti tineri, sanatosi, intregi, tari si nu foarte grosi.
I-am spalat foarte bine, pe fiecare in parte, apoi i-am pus intr-un lighean.
Am pregatit prima saramura folosind la 1 lingura mare de sare de muraturi (30g) la 1 l apa.
Am turnat saramura fierbinte peste castraveti.
I-am acoperit cu un prosop si i-am lasat pana a doua zi.
Saramura trebuie sa acopere complet castravetii.
A doua zi am aruncat saramura, am clatit castravetii si i-am aranjat in borcane cat mai aproape unul de altul.
In plus, am pus printre ei catei de usturoi, felii de morcovi, ardei iute, boabe de piper, boabe de mustar, o frunza de dafin, frunze de visin, flori de marar si rondele de hrean.
Peste ultimul rand de castraveti am pus flori de marar si frunze de telina.
Am aranjat fasii de hrean curatat de coaja peste toate acestea.
Am pregatit o alta saramura, pastrand aceleasi proportii (30 g sare la 1 l apa).
Saramura fierbinte am turnat-o peste castraveti si am sigilat borcanele.
Am acoperit borcanele cu o patura si le-am lasat sa se raceasca incet, pana a doua zi.
Castravetii murati in saramura pot fi consumati dupa 4-5 saptamani.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Sa va fie de folos!
Sunt preferatii sotului,nu scap nici un an in care sa nu pun!Pupici
Flory si sotul meu ii prefera pe cei in saramura!
si eu am pus exact dupa reteta aceasta, pt prima data. Inca nu i-am increcat!
Sper sa iti placa! Noi asa ii punem an de an.
Buna seara, am pus si eu castraveti dupa aceeasi reteta anul acesta , dar intrebarea mea este daca tin in camara de la bloc sau in balcon ?. Am pus anul trecut dupa o alta reteta si am aruncat toti banii investiti plus munca mea 🙁 ,(neavand conditii de depozitare cu aerisire ) ,i-am tinut intr-un dulap in balcon ferit de lumina si prea multa caldura,dar s-au inmuiat f. tare de nu am mai avut ce face cu ei, decat sa-i duc la tomberon 🙁 .
Parerea este sa ii puneti in locul cel mai racoros posbil! Eu ii pun in septembrie-octombrie, sa ma tina toata iarna si ii tin intr-o camara ff racoroasa.
Daca nu aveti un astfel de loc si ati pus o cantitate mica ii puneti in frigider pe perioadele foarte calduroase!
Buna.am pus castraveti la acrit in apa rece cu sare acum o Luna Dar nu sausages acrit deloc sint doar sarati.dami un sfat Te Rog ce Sa fac
lasa-i in loc cald. daca ai folosit cantitatea corecta de apa /sare grunjoasa nu are cum sa nu se acreasca.
Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase, deci e o reteta care merita respectata !
Multumesc Mirela.
Am furat reteta! :)) Sper sa ii fac si eu… ca tare bine arata!!
Pup
Simona, incearca-i cu incredere! Rezista la loc rece pana in martie-aprilie.
Iau si eu reteta ta, vreau s-o incerc. Nu am schimbat pana acum saramura, o fi vreo smecherie aici ca sa fie mai gustosi castravetii?, sau sa se faca mai repede? Abia astept sa vad ce-mi iese!!!
Sper sa iti placa!
sper sa tina .multumesc
SI EU!!!
am incercat si eu reteta dar sa-ti spun sincer, sunt prea sarati …ce mai pot face acum?
Ii lasi la desarat inainte de a fi serviti… Toti cei care i-au testat au spus ca sunt ok, poate ca ei mancau mai sarat!
Castraveti sarati rezista mai bine peste iarna decat cei care au o saramura slaba.
nu mai este nevoie de vanturare? procesul acela ca la varza?..pitrocire
NU! Se va tulbura apoi se va deveni clara saramaura, fara sa o vanturam. Totul este sa avem rabdare!
Doresc si eu sa pun castraveti dupa reteta dvs dar sfatuiti ma cum sa fac daca la mine la bloc e cald, anul trecut i am aruncat ca s au stricat toti, munca deageaba. Oare sa pun conservant?
Nu puneti conservant! Cel mai bine ii puneti la murat cand se mai raceste afara. Nu puteti pastra borcanele in casa, sa nu mai bata soarele pe ele? Macar pana se face rece afara. Nici la mine nu este foarte racoare, dar ii tin in loc intunecat, cu temperatura constanta si rezista si 2 ani.
aseara am facut aceasta reteta sper sa iasa arata f bine
Am facut castravetii dar acum dupa 1 luna apa imi este tulbure daca agit borcanul si fundul borcanului e mai albicios…la gust sunt cam seci putin sarati…s-au stricat?mai pot face ceva cu ei?Multumesc
Si mie mi s-a intamplat anul acesta sa fie tulbure, dar numai dupa ce l-am deschis si l-am tinut asa cateva zile. Daca sunt seci atunci este posibil sa fi pus castravetii putin trecuti (au fost cumparati sau pusi in borcan la mai mult de o saptamana din momentul in care au fost culesi).
Am avut proasta surpriza sa gasesc acum multi ani un borcan cu castraveti care aveau doar coaja… parca se evaporase tot miezul. Atunci am aflat ca asta se intampla cu castravetii „trecuti”.
Eu respect aceeasi reteta, dar capsez , sterilizez si stau ok, fara frica!!
🙂
Va rog sa ma ajutati. Cum pot repara moarea mult prea sarata dintr-un bidon de castraveti deja murati.???
Din pacate nu aveti ce face. Doar castravetii ce urmeaza a fi consumati a doaua zi, ii puneti cu o seara inainte in apa cu 1 lingurita zahar. Sper sa fie o solutie buna!
Reteta este super castravetii sint ff buni am pus anul trecut
Multumesc mult!
Pot fi puși pt iarnă?
Da, sigur! Si tin foarte bine daca sunt pastrati in loc racoros.
Super rețeta! o fac de peste 20 de ani! cu o singura diferenta! las in prima apa 12 ore! si adaug un ingredient inedit, seminte de fenel! 😊
Imi plac semintele de fenicul!
Super!! si eu fac rețeta de 20 de ani! foarte faini!