fbpx

RETETE RECENTE

GOGONELE MURATE IN SARAMURA PENTRU IARNA

September 8, 2010 | CATEGORIA

Gogonele murate in saramura pentru iarna

Gogonele murate in saramura pentru iarna – reteta simpla, usoara de conserva 100%naturala. Sunt foarte gustoase, aromate si raman crocante fara pic de adiviti, conservanti.

Ce bune vor fi gogonele murate la iarna langa o iahnie de fasole sau o tocanita simpla de cartofi, dar imi plac si langa tochitura sau omleta cu cartofi.

Daca si voi va pregatiti pentru iarna, atunci ar fi pacat sa nu incercati sa puneti si cateva borcane de gogonele in saramura.

Noua ne plac foarte mult si ma bucur ca acestea sunt si preferatele prietenilor nostri. Le puteti face in borcane de marime medie sau mare sau in butoaie.

Aveti grija sa folositi borcane foarte curate si sterilizate.

Din pacate butoaiele de plastic nu pot fi sterilizate, dar puteti incera macar sa turnati apa fierbinte cu bicarbonat, sa le opariti, dar fara sa o lasati mult timp in butoi, caci se poate strica/deforma, apoi clatiti cu apa rece.

Daca va plac muraturile picante puteti adauga in fiecare borcan un ardei iute.

Daca vreti sa puneti muraturi asortate la borcan apasati aici ca sa vedeti cum se fac.

Daca vreti sa incercati o alta reteta foarte buna de gogonele murate in saramura, alegeti reteta de gogonele impanate cu usturoi si verdeata (reteta este aici).

Pentru ca reteta de gogonele murate in saramura sa va iasa perfect de fiecare data trebuie sa aveti grija sa alegeti gogonele ferme, netede, fara urme de lovituri sau fisuri.

Condimentele pe care le folosesc sunt foarte importante: boabe de mustare si de piper, frunze de visin, sarea speciala de muraturi (neiodata) frunze de telina, usturoi si marar uscat.

Puteti folosi si cimbru uscat sau frunze de dafin.  Cel mai important lucru pentru ca sa obtineti cele mai bune gogonele murate in saramura este ca sarea sa fie iodata, iar la 1 l de apa sa folositi 30 g sare.

Gogonele murate in saramura pentru iarna

 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru gogonele in saramura pentru iarna:

 

INGREDIENTE:

gogonele/patlagele verzi
boabe piper
boabe de mustar
hrean
frunze dafin
catei de usturoi
flori marar uscat
frunze telina

sare pentru muraturi – neiodata

optional: morcovi, cateva buchetele de conopida

PREPARARE:

Am ales gogonele proaspete, nu foarte crude dar nici coapte, nelovite si nepatate. Am curatat si spalat bine gogonelele si morcovii.

Daca aveti conopida puteti folosi cateva buchetele pentru a umple golurile dintre gogonele.

Pentru a da gust bun muraturilor am pus pe fundul vasului boabe de mustar, boabe de piper, 1 frunza de dafin si una de visin, rondele de hrean si 2 catei usturoi.

Mai pun catei de usturoi si rondele de hrean intre straturile de gogonele. Am pus gogonele in borcan pana cand borcanul a fost aproape plin. Le-am aranjat in asa fel incat sa nu pluteasca in borcan.

Gogonele murate in saramura pentru iarna

Pentru aspect frumos am folosit 2 morcovi pe care i-am crestat. Dupa ce am arajat gogonele m-am apucat de saramura. Pentru fiecare litru de apa se pune 1 lingura de sare (30g).

Am pus la fiert apa cu sare, o floare uscata de marar si cateva rondele de hrean.

Inainte sa torn saramura fierbinte am pus peste gogonele frunze de telina, o floare uscata de marar si fasii de hrean.  Cu cat se pune mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari si mai durabile.Am turnat saramura fierbinte peste gogonele.

Gogonele murate in saramura pentru iarna Gogonele murate in saramura pentru iarna

Am sigilat borcanele. Daca folositi capace  ce au inchis ermetic nu veti desface muraturile! Le lasati pana se limpezeste lichidul.

Nu trebuie sa vanturati gogonelele puse in saramura!

Gogonelele murate in saramura pot fi consumate la 4-5 saptamani de cand au fost puse in borcan.

Tare bune sunt aceste gogonele murate in saramura!

Pofta buna!

 

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Apasati pe watch on ” YouTUbe ”  ca sa urmariti reteta pe ecran mare.

 

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *