RETETE RECENTE

SALATA DULCE ACRISOARA DE LEGUME PENTRU IARNA

August 9, 2018 | CATEGORIA

Salata de muraturi, dulce acrisoara este un mix de legume perfect alese pentru a acoperi toata aria legumelor  ce pot fi puse impreuna in cea mai buna salata de muraturi. Este o salata de muraturi ce nu are nevoie de conservanti, caci legumele feliate subtire se conserva perfect in zeama lasata de acestea, la care se adauga otet cu zahar. In salata aceasta avem varza, conopida,  castraveti, ardei, morcovi, carora li se alatura rosii bine coapte, ceapa alba si 1 ardei iute pentru a completa gustul. Pentru amatorii de salate picante cantitatea de ardei iute poate creste considerabil la 3 bucati. Nu folosim apa pentru ca legumele (in mod special rosiile) vor lasa suficient lichid ce va putea fi folosit pentru procesul de conservare.

Eu am trecut mai jos cantitatile de ingrediente folosite de mine, dar puteti sa le adaptati dupa gust sau in functie de ce aveti prin casa. Dealtfel, salata mea are ingredientele modificate fata de reteta primita de la prietena mea. Eu am adaugat ardei gras, dar la fel de bun ar fi gogosarii.

Din cantitatil de mai jos au iesit aproximativ 3 l de salata, dar cantitatea poate fi influentata de cat de zemoase sunt rosiile.

In mod normal, toate muraturile ar trebui sa contina hrean. Pentru aceasta salata nu avem nevoie. Eu am mancat-o anul trecut la o prietena si credeti-ma cand va spun ca este perfecta. Gustul dulce-acrisor al legumelor murate a mers foarte bine langa mancarea de cartofi pregatita de mama ei. Daca vreti neaparat sa folositi hrean, atunci puneti cate o fasie sau doua peste legume, inainte de a inchide borcanul.

Mai am o salata de muraturi, reteta preluata de la mama finei mele, dar aceasta are conservant. O gasiti aici. Nici in aceasta salata nu am folosit apa, lichidul care il gasim in conserva fiind lasat de legume, la care se adauga otet.

Alte muraturi de succes, in combinatii si texturi diferite: zarzavat pentru ciorbe la borcan, dovlecei in suc de rosii la borcan, vinete in sos de rosii la borcan. Va invit sa le incercati pe toate, cu promisiunea ca nu veti regreta alegerea lor.

Salatele de muraturi castiga din ce in ce mai multi fani pentru ca aduna in ele gusturi si texturi diferite, dar puse impreuna se completeaza perfect.

Salata poate fi consumata dupa 4-6 saptamani, in functie de temperatura la care sunt tinute borcanele. De preferat ar fi sa fie pastrate in loc intunecat, la rece.

INGREDIENTE:

(aprox. 3 l salata dulce acrisoara de legume murate)

1 varza – aprox 1 kg

700 g castraveti

500 g conopida

1 ceapa mare

1 kg rosii

500 g ardei gras

400 g morcovi

1 ardei iute

200 ml otet de vin alb de 9°

120 g zahar tos

80 g sare pentru muraturi

2 frunze dafin

1 lingurita boabe de piper

3 boabe ienibahar

 

PREPARARE:

Pentru a vedea modul in care am pregatit salata va las filmul de mai jos.

 

Sper sa va ajute si sa inspire sa pregatiti si voi.

Spor la lucru!

Comentarii

  • Mónica Magherusan

    Buna draga mea. Am o întrebare. Trebuie pus de doua ori 700 grame de castraveți sau e o greșeală în rețetă? Vreau sa o prepar de asta întreb. Mulțumesc pentru înțelegere și pentru rețetă. Numai bine

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *