RETETE RECENTE

SALATA DULCE ACRISOARA DE LEGUME PENTRU IARNA

august 9, 2018 | CATEGORIA

Salata dulce acrisoara de legume pentru iarna are la baza un mix de legume perfect alese pentru a acoperi toata aria de vegetale ce pot fi puse impreuna in cea mai buna salata de muraturi.

Nu are nevoie de conservanti, caci legumele taiate felii subtiri se conserva perfect in zeama lasata de acestea, la care se adauga otet cu zahar.

In salata aceasta am pus varza, conopida,  castraveti, ardei, morcovi, carora li se alatura rosii bine coapte, ceapa alba si 1 ardei iute pentru a completa gustul. Pentru amatorii de salate de muraturi picante cantitatea de ardei iute poate creste considerabil la 3-4 bucati.

Nu am folosit apa pentru ca legumele (in mod special rosiile) vor lasa suficient lichid ce va putea fi folosit pentru procesul de conservare.

Eu am trecut mai jos cantitatile de ingrediente folosite de mine, dar puteti sa le adaptati dupa gust sau in functie de ce aveti prin casa. Dealtfel, salata mea are ingredientele modificate fata de reteta primita de la prietena mea. Eu am adaugat ardei gras, dar la fel de bun ar fi gogosarii.

Din cantitatile de mai jos au iesit aproximativ 3 l de salata, dar cantitatea poate fi influentata de cat de zemoase sunt rosiile.

In mod normal, toate muraturile ar trebui sa contina hrean. Pentru aceasta salata nu este nevoie.

Eu am mancat-o anul trecut la o prietena si credeti-ma cand va spun ca este perfecta. Gustul dulce-acrisor al legumelor murate a mers foarte bine langa mancarea de cartofi pregatita de mama ei.

Daca vreti neaparat sa folositi hrean, atunci puneti cate o fasie sau doua peste legume, doar inainte de a inchide borcanul.

Mai am o salata de muraturi, reteta preluata de la mama finei mele, dar aceasta are conservant. O gasiti aici. Nici in aceasta salata nu am folosit apa, lichidul care il gasim in conserva fiind lasat de legume, la care se adauga otet.

Alte muraturi de succes, in combinatii si texturi diferite: zarzavat pentru ciorbe la borcan, dovlecei in suc de rosii la borcan, vinete in sos de rosii la borcan.

Va invit sa le incercati pe toate, cu promisiunea ca nu veti regreta alegerea lor.

Salatele de muraturi castiga din ce in ce mai multi fani pentru ca aduna in ele gusturi si texturi diferite, dar puse impreuna se completeaza perfect.

Salata dulce acrisoara de legume pentru iarna poate fi consumata dupa 4-6 saptamani, in functie de temperatura la care sunt tinute borcanele. De preferat ar fi sa fie pastrate in loc intunecat, la rece.

Ingrediente salata dulce acrisoara de legume pentru iarna:

(aprox. 3 l salata dulce acrisoara de legume murate)

1 varza – aprox 1 kg

700 g castraveti

500 g conopida

1 ceapa mare

1 kg rosii

500 g ardei gras

400 g morcovi

1 ardei iute

200 ml otet de vin alb de 9°

120 g zahar tos

80 g sare pentru muraturi

2 frunze dafin

1 lingurita boabe de piper

3 boabe ienibahar

 

Mod de preparare salata dulce acrisoara de legume pentru iarna:

Pentru a vedea modul in care am pregatit salata va las filmul de mai jos.

Sper sa va ajute si sa inspire sa pregatiti si voi.

Spor la lucru!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Iata cat de frumos arata in borcanele pregatite de Danielle Cdaela

Comentarii

  • Mónica Magherusan

    Buna draga mea. Am o întrebare. Trebuie pus de doua ori 700 grame de castraveți sau e o greșeală în rețetă? Vreau sa o prepar de asta întreb. Mulțumesc pentru înțelegere și pentru rețetă. Numai bine

  • camy

    buna
    as vrea sa le fac pentru iarna dar stau la bloc si in debara nu este asa rece
    tin???

    • Daca este foarte cald in balcon, cu soarele care bate spre acesta, ar fi bine sa le pregatiti abia la sfarsit de septembrie

  • Cony

    Se poate incerca fara zahar? Doar otet si sare? Va influența conservarea lor?

    • Fara zahar nu obtineti ceea ce trebuie din punct de vedere gust caci salata trebuie sa fie „dulce-acrisoara”. Puteti incerca si fara zahar.

  • iuliana

    Eu nu stiam ca trebuie si fiarta ,bunica mea facea si era preferata mea

  • Georgeta Piroska

    Mulțumim de reteta…avem și noi alta reteta, dar ni se oare mai bună, si incercam❤❤❤

  • Valentina Tina

    buna seara! va rog sa ma ajutați cu o informație care mi.ar fi de mare folos chiar in seara asta, și anume, m.am apucat de sălățica asta senzaționala și as vrea sa stiu dacă , in loc sa sterilizez borcanele in cuptor înainte de a pune salata, as putea sa pun direct așa in borcane și apoi sa dau in bain-marie?? mi-ar fi mai la îndemâna așa .

    • Buna seara! Sterilizarea la cuptor se face pentru ca sa fiti sigura ca nu aveti bacterii in borcane. Vor distruge conservele si va pot imbolnavi!

      • Valentina Tina

        am înțeles ! și banuiesc ca nu o pot lasa pana mâine dimineața ?oricum cele doua ore au trecut😒
        multumesc frumos pt răspuns !

  • Tatiana

    Ru am făcut aceasta rețetă,cu Dosoftei de muștar,și vad ca nu a ținut.Nu știu unde am greșit.

  • Ioana

    Treb sa le fac imediat !!
    Complimenti si mult succes in tot ce faceti!

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *