RETETE RECENTE

BUDINCA DE MACAROANE CU BRANZA LA CUPTOR

August 7, 2018 | CATEGORIA

Budinca de macaroane cu branza la cuptor – reteta cu iz nostalgic din copilaria mea. Sunt foarte sigura ca de aceasta reteta isi aduc aminte cu mare drag cei mai multi dintre cei care imi urmaresc retetele.  Cred ca nu este copil care sa nu fi gustat bunatatea asta si daca exista exceptii, atunci este momentul sa fie luate masuri. Este cea mai buna budinca! Si cea mai usor de pregatit, cu ingrediente putine, la indemana oricui.

Anumite retete  reusesc sa ne aduca inapoi in copilarie, asa cum ar face-o masina timpului. As vrea sa fiu macar o zi copil rasfatat de bunica, cu prajituri si mancaruri ce nu tineau cont de diete, cand nimeni nu se gandea la faptul ca ce alegeai sa mananci la cina sau intre mese ar putea aduna prea multe calorii. Pe vremea aceea nu am vazut atat de multa lume stresata. Nimeni nu isi facea probleme daca manca un mar direct din pom, fara sa il spele sub jet de apa. Bomboanele cip, caramelele ce ramaneau lipite de masele, guma turbo, eugenia, pufarinele erau prezente in viata copiilor din acea vreme. Nimeni nu se intreba cate chimicale si ce coloranti erau in toate acestea. Pe vremea aceea ne jucam in fata blocului si eram o gasca mare.

Daca ar fi sa ma urc in masina timpului m-as intoarce in vremurile acelea. Stiu sigur ca mama ar scoate din cuptor o budinca de macaroane pregatita cu branza si oua primite de la tara.

Imi aduc aminte cu drag de budinca de macaroane cu branza fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, de prietenii mei care apareau ca din senin la usa, de parca mirosul budincii sunase alarma in cartier. O imparteam cu ei, asa cum si acestia imparteau la randul lor fiecare prajitura pregatita de mamele lor.

In copilaria mea nu se gaseau multe feluri de paste. Macaroanele, ceva mai groase decat cele pe care le cumpar in zilele noastre, taiteii pentru supe si cam atat. Despre penne, spaghetti, fusilli, farfalle, tagliatelle am auzit tarziu, dar le-am folosit pe toate apoi pentru aceasta budinca. In Ardeal budinca de branza pusa intre foi de placinta se transforma intr-un desert spectaculos, ca si numele acesteia: Vargabeles. Le-am vazut pregatite de Alexandra Juncu aici.

In restul tarii le gasim simplu, ca macaroane cu branza la cuptor sau budinca de paste.

Chiar daca multi dintre voi stiti sa faceti aceasta budinca, eu las reteta mea, asa cum am preluat-o de la mama.

Si bunica facea budinca aceasta, dar ea punea nuci in locul stafidelor , iar macaroanele erau taieti facuti de ea. Era zi de sarbatoare cand punea pe masa o oala mare de taitei cu branza si oua la cuptor.

 

INGREDIENTE:

500 g macaroane

7 oua mici

500 g branza de vaci

250 g telemea

180 g zahar

100 ml lapte

1 lingura rom/coniac

coaja rasa de la 1 lamaie mare

20-30 g unt

Optional pentru servit:

scortisoara

zahar tos sau zahar pudra

miere de albine

 

PREPARARE:

Ne pregatim ingredientele la indemana, astfel incat totul sa se desfasoare rapid si usor.

In acest timp punem stafidele in lapte cu rom sau coniac si fierbem macaroanele conform instructiunilor de pe pachet in apa cu sare. Cand sunt gata fierte vor fi bine scurse de apa.

 

In acest timp mixam ouale cu zahar si coaja de lamiae rasa. Adaugam apoi cele doua feluri de branza si le amestecam. in crema de oua cu branza punem si stafidele scurse de lapte.

 

Amestecam macaroanele cu ouale cu branza pana se acopera uniform toate pastele. Ungem o forma termorezistenta cu unt si punem macaroanele in aceasta.

 

Coacem budinca de macaroane cu branza pret de 30-40 minute la 200°, cat sa fie aurie la suprafata, dar usor moale cand o atingem – sa nu fie prea uscata cand se raceste.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *