fbpx

RETETE RECENTE

TOCANITA DE CARTOFI – DE POST

April 18, 2011 | CATEGORIA

Tocanita de cartofi de post este o mancarica simpla dar foarte gustoasa, aromata si savuroasa.

Aceasta tocanita de cartofi este dovada clara ca oricine poate pregati o mancare delicioasa cu cateva ingrediente banale.

Aceasta reteta simpla si gustoasa se pregateste foarte usor si este apreciata atat de cei care tin post, cat si de cei care au un regim de viata vegan.

Sunt norocoasa sa pot spune ca este si bio reteta mea. Am primit 2 saci de cartofi de la soacra mea. Cartofii sunt crescuti fara ingrasaminte sau chimicale. Sucul de rosii l-am facut cu rosiile din gradina mea, ceapa este tot din gradina, la fel si ardeiul gras. Doar morcovii i-am cumparat din magazin, condimentele si usturoiul.  Chiar si castravetii murati ce au insotit aceasta tocanita de cartofi d epost sunt din recolta noastra.

O tocanita de cartofi de post poate pregati orice incepataor in ale gatitului. Nu iti trebuie experienta sa calesti o ceapa, sa sotezi morcovul ras si ardeiul tocat cubulete. Singurul lucru de care ar trebui sa tineti cont este ca atunci cand veti taia cartofii in cuburi sa aveti grija sa aiba o dimensiune potrivita, si daca se poate sa fie de cuburile aproximativ la fel. Daca raman si unel emai mic nu-i bai. Acelea se vor sfarama singure in timpul gatirii si vor da consistenta sosului.

Tocanita de cartofi de post este doar una din retetele gustoase pe care le-am pus in aceasta colectie de retete de post cu cartofi. Veti gasi aici cateva tocanite de cartofi asematoare, dar au in plus ardei copt sau condimente ce schimba gustul total.

Toate retetele de post pregatite de mine le gasiti in aceasta postare.

Daca vreti sa vedeti cum se pregateste tocanita de cartofi de post va invit sa cititi reteta de mai jos prezentata in etape, pas cu pas. Sunt sigura ca o sa va placa.

O puteti manca si pe post de garnitura.

Va las aici lista de ingrediente si modul de preparare pentru tocanita de cartofi de post:

INGREDIENTE:
(pentru 4 portii)

6 cartofi mari – aprox. 850 g
1 ceapa mare
2 morcovi medii
1/2 ardei gras rosu sau 1/2 gogosar
2 catei usturoi mari zdrobiti
100 ml sos de rosii
1 lingurita boia dulce
1 lingurita varfuita de sare
1 lingurita boabe piper
4-5 linguri ulei
600-700 ml apa fierbinte
cateva fire de cimbrisor sau 1 lingurita cimbru uscat
1/2 legatura patrunjel

 

PREPARARE:

Pentru inceput am curatat cartofii de coaja si i-am taiat in cuburi de marime medie spre mare. Am tocat ceapa marunt si am calit-o in ulei, apoi am adaugat morcovii rasi si ardeiul tocat cuburi. Le-am sotat si pe acestea 1.5-2 minute.

Dupa ce s-au calit, am adaugat putina boia, am amestecat, apoi am pus cartofii si i-am calit aproximativ 2 minute amestecand in tigaie pentru a se intrepatrunde aromele. Am pus boabele de piper, cimbrisorul (sau cimbru), sucul de rosii.

Am turnat apa fierbinte. Cartofii trebuie sa fie acoperiti de apa pentru a fierbe bine. Am lasat sa fiarba la foc mediu in jur de 15 minute, cu capac. Am adaugat usturoiul zdrobit si sarea, apoi am mutat tocanita in cuptorul preincalzit la 200°C pentru inca 20 de minute sau pana cand cartofii sunt gatiti si sosul scade putin.

Daca o lasam pe foc mai avea nevoie de 5 minute – maxim 10 minute, fara capac. Cartofii se fierb in 20 minute. Cand am scos din cuptor am gustat sa vad daca mai avea nevoie de sare. Sosul s-a ingrosat si tocanita scazuta in cuptor la final este tare buna.

Pofta buna va doresc!

Va astept si pe canalul de YouTube cu alte retete simple si gustoase:

Comentarii

  • roxana

    Ce mult imi place!!

    • diva in bucatarie

      Si mie…

  • valy

    exact ce cautam mmmmmmmmm

  • iulia

    Foarte foarte buna ☺

  • bun bun

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Ioana

    Buna fetelor,

    Eu sotez o ceapa, un praz, 2-3 catei de usturoi, 2 ardei rosii si apoi pun cartofii, dupa care adaug apa firbinte. Cand cartofii sunt aproape fierti pun si o rosie fiarta in prealabil si pasata, plus o lingura suc de rosii si mai las sa fiarba 10 minute. La sfarsit decorez cu patrunjel verde tocat.

    • diva in bucatarie

      In ultima vreme si eu gatesc cu mult praz! BUN!!!

  • BUCatar

    Azi o pregatesc !

  • Grig

    Dacă e post de ce se pune vin?

  • mary

    Azi o pregatesc cu mare drag pentru familia ma. voi adauga si praz. sper sa iasa bunnn.

  • Christiana

    Foarte buna! Am facut-o in seara asta doar ca in loc de patrunjel am folosit marar. A iesit un deliciu! 🙂

  • Multumesc pt reteta, abia astept sa o fac :).

  • Steli

    Am pe foc aceasta reteta!! Am gustat-o. Este super !!!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *