COTLET DE PORC CU SOS DE MUSTAR FRANTUZESC

August 2, 2018 | CATEGORIA

Cotlet de porc cu sos de mustar frantuzesc este propunerea mea pentru o masa foarte gustoasa si prezentata elegant.  Carnea este gatita incet, iar sosul de mustar frantuzesc cu vin rosu, miere si salvie, colorat cu pasta de rosii si un touch de usturoi compleaza perfect cotletul fraged si suculent.

Ei bine, tot ce va voi prezenta mai jos o sa va determine sa considerati ca aceasta este una din retetele voastre preferate. Se face usor. Foarte usor! Ingredientele sunt usor de procurat, asa ca nu aveti nicio scuza sa nu incercati cotletul de porc cu sos de mustar frantuzesc.

Cotletul gatit incet, timp de 2 ore la 140°C, este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru ca la final acesta sa aiba gust bun, textura si culoare frumoasa.

Carnea nu este gatita excesiv, ba dimpotriva, la temperaturi mici este cea mai buna. Asteparea asta merita, credeti-ma pe cuvant! Sau cel mai bine incercati sa vedeti daca am dreptate.

Atunci cand gatim la temperaturi mari as spune ca este un procedeu mai mult superficial, in care pierdem calitatea produselor gatite. Este adevarat, in lumea vitezei, cand avem impresia ca nu avem timp pentru nimic, toata lumea ar vrea ca mancarea sa fie pusa rapid pe masa.

Ei bine, in cazul de fata punem carnea in cuptor fara sa ne ocupam de timp de o ora. O intoarcem dupa o ora si o mai lasam inca pe atat.

Bucata de carne unsa cu putin mustar cu boabe, sare si piper, stropita cu putin ulei si vin rosu sta acoperita in cuptor timp de 2 ore, iar noi ne ocupam in acest timp de lucrurile absolut necesare sau ne relaxam citind o carte, avand alaturi un pahar din vinul rosu ce insoteste friptura.

Vedeta acestei retete este un vin de la Serve – Cuvee Charlotte – un cupaj impunator de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra cu un impact olfactiv puternic, dominat de prune uscate, stafide, tutun, scortisoara si trufe. Bolta palatina este rasfatata de arome de fructe rosii, afine, mure si de tahinuri fine si elegante, cu un post gust dulceag, lung si persistent.

Vinul poarta numele fetei contelui francez Guy TYREL de Poix, stomatolog de profesie, dar mare pasionat de vinuri prin genealogie si inclinatie. Acesta s-a lasat condus de intuitie  si a lasat experienta de familie ce admistra Domaine Peraldi in Corsica pentru Ceptura, Dealu Mare. Podgoria de la Dealul Mare este considerata azi  de multe persoane “Bordeaux-ul”romanesc.

Un  vin vechi, cum este Cuvee Charlotte, se serveste la temperaturi de 18-19°C. Acesta trebuie aerat inainte de a fi servit cel putin o ora pentru a ajunge la gustul perfect. Cu rabdare obtinem tot ce este mai bun.

Asa este si reteta de mai jos, numai buna pentru savurat dupa o asteptare ce merita rasplatita cu bucate alese si un vin bun alaturi.

INGREDIENTE:

1 buc mare cotlet porc – 1- 1.2 kg

2 lingurite mustar frantuzesc cu boabe

sare

piper

100 ml ulei

100 ml vin

Garnitura: 

4 cartofi mari fierti in coaja

300 g baby morcov conserva sau congelati

1 ceapa rosie

2 catei usturoi

100 ml ulei

30 g unt

sare

piper

2 linguri marar tocat

Pentru sos:

50 ulei

1 catel usturoi

2 lingurite varfuite mustar frantuzesc cu boabe

1 lingurita miere de albine

100 ml vin Serve – Cuvee Charlotte

1 lingurita varfuita pasta de rosii

2-3 frunze de salvie

Pentru decor:

flori de salvie sau alte flori comestibile

 

PREPARARE:

Ungem cotletul de porc cu mustar cu boabe, il asezonam cu sare, piper, il stropim cu ulei si vin, apoi il acoperim cu o folie de staniol sau un capac si bagam cotletul in cuptorul preincalzit la 140°C.

 

In acest timp fierbem cartofii in coaja. In putin ulei si un cub mic de unt (15-20g ) calim un catel de usturoi, dar il scoatem in momentul in care devine auriu. Punem morcovii si ii calim in jur de 2-3 minute. Vor fi al-dente, dar nu ne dorim niste morcovi in genul celor fierti, nu-i asa?

 

Cartofii fierti si curatati de coaja vor fi taiati rondele mari si caliti in unt cu ulei dupa ce au fostt asezonati cu sare si piper. Dupa ce s-au rumenit usor ii scoatem si presaram marar tocat marunt.

Taiem o ceapa rosie rondele, le desfacem astfel incat sa obtinem cat mai multe inele. Le calim si pe acestea in ulei.

Pentru a pregati sosul topim 15-20 g unt in 50 ml ulei. Calim un catel de usturoi, apoi il scoatem. Adaugam in uleiul cu unt aromat mustarul cu boabe, mierea de albine, 1 lingura pasta de tomate, vinul, amestecam pana se omogenizeaza  si lasam la foc mic pana scade si se ingroasa sosul. La final adaugam salvia tocata si mai lasam 30 secunde pe foc. Veti vedea cum am pregatit toate acestea in filmul de pe facebook, unde am gatit live cu prietena mea, Adriana.

Ep.34 Gatesc cu prietenii – Cotlete de porc cu sos de mustar frantuzesc cu reductie de vin si legume calite in unt

Ep.34 Gatesc cu prietenii – cu Adriana Popescu- Cotlete de porc cu sos de mustar frantuzesc cu reductie de vin si legume calite in unt, in pairing cu elegantul Cuvee Charlotte 2011, un vin emblematic al cramei SERVE si al vinului romanescSERVE Clubul Cavalerilor

Publicată de divainbucatarie.ro pe Luni, 30 Iulie 2018

Si, iata si vedeta retetei mele: Cuvee Charlotte de la Serve. Pentru cunoscatori, dar si pentru cei care nu cunosc inca vinul, e musai sa il incercati.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *