Conopida roz murata cu sfecla rosie in saramura

8 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Conopida roz murata cu sfecla rosie in saramura. Conopida roz murata cu sfecla rosie in saramura este o reteta simpla, sanatoasa. Avem aici conopida murata conservata si colorata 100% natural.

Conopida roz murata cu sfecla rosie in saramura este o reteta simpla, sanatoasa. Avem aici conopida murata conservata si colorata 100% natural.

Conopida murata roz are o prezentare deosebita, iesind din tiparul muraturilor obisnuite prin culoarea frumoasa obtinuta cu ajutorul sfeclei.

Din camara nu trebuie sa iti lipseasca conservele pentru iarna, asa ca daca nu te-ai apucat inca sa pregatesti muraturi, poti incepe cu reteta aceasta.

Daca vrei sa vezi cum am pus conopida murata simpla in saramura, poti citi reteta aici. Daca va plac borcanele frumoase cu muraturi, incercati muraturile asortate – aveti reteta aici.

Castravetii murati in saramura au retete diferite, in functie de anotimp. Rezista mult mai bine cei pregatiti dupa reteta aceasta, metoda diferita de cea a castravetilor murati la soare (conserva speciala de vara).

Despre conopida murata putem spune ca nu este doar frumoasa si delicioasa, ci si faptul ca aduce diverse beneficii pentru organism.

Contine minerale, fibre, antioxidanti, vitamine, enzime. Combate constipatia, intareste imunitatea, iar muraturile in saramura previn cancerul. Despre anumite alimente putem spune ca sunt medicamente, iar conopida murata ar putea fi incadrata in aceasta categorie.

Bine, asta nu inseamna ca daca consumi doar conopida murata te faci bine peste noapte, dar poate ajuta in paralel cu tratamentele indicate de medic, in functie de indicatiile acestuia.

Am vazut prima oara acest tip de muratura pe internet, respectiv pe pinterest, acum doi-trei ani ani.

Am facut reteta anul trecut, dar nu am apucat sa o postez, asa ca anul acesta voi profita de sezonul muraturilor si o sa va arat cum am obtinut conopida roz murata cu sfecla rosie.

Anul acesta am vazut conopida murata de culoare galbena. Culoarea este obtinuta cu ajutorul turmericului (curcurma). De dragul experimentului poate voi incerca si o reteta de conopioda galbena murata cu turmeric.

Am cautat poza care m-a inspirat si a fost foarte usor sa ajung la aceasta, cu o simpla cautare. Mi se pare corect sa specific sursa primei inspiratii, asa ca o veti putea vedea si voi aici.

Eu nu am folosit metoda de conservare in otet propusa de autoarea blogului, am preferat saramura. Conopida roz murata am vazut si la Savori Urbane – am observat ca ele pun si 1 lingura otet in saramura.

Conopida roz murata cu sfecla rosie pe care v-o propun azi nu este murata doar in saramura. Am folosit metoda Oanei, cu o lingura otet in fiecare borcan, pusa peste saramura – veti citi mai jos cum am procedat.

AVETI GRIJA SA VANTURATI BINE! Din cauza sfeclei vor fermenta mai mult decat muraturile obisnuite.

Le pastrati doar in camara foarte rece!

Conservarea in saramura este mult mai sanatoasa. Conservele in saramura nu au nevoie de conservanti, zahar sau otet. Doar sare neiodata, speciala pentru muraturi.

Toate retetele de muraturi / conserve in saramura le gasiti in acest link: gogonele murate simple sau impanate, castraveti, conopida, zarzavat pentru ciorbe la borcan, varza murata la borcan sau la butoi, ardei umpluti cu varza. Sper sa va inspire, sa le incercati si voi.

Acestea fiind spuse sper ca veti incerca curand reteta, asa ca va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru conopida roz murata cu sfecla rosie:

INGREDIENTE:

(2 borcane de 1.5 l)

2.3 kg conopida (1.6 kg dupa indepartarea cotoarelor)

350 g sfecla rosie cruda

3 l apa

3 linguri varfuite sare de muraturi

2 flori mari marar uscate

2 buc radacina hrean

2 lingurite seminte mustar

2 lingurite boabe de piper

2 frunze dafin

4-6 catei mari usturoi

2 linguri otet

PREPARARE:

Am desfacut conopida in buchetele si le-am spalat bine sub jet de apa, apoi le-am lasat sa se usuce. Intre timp mi-am pregatit ingredientele ce aveau sa ajunga in borcanul de muraturi:

hrean, boabe de piper, boabe de muster, frunze de dafin, usturoi si flori de marar uscate.

Am pus borcanele spalate in cuptor sa se sterilizeze.

Am pus la fiert apa cu sare, putine boabe de piper si mustar si cateva felii de hrean. Mi-am pus manusi si am curatat sfecla rosie, apoi am taiat-o in cuburi de marime potrivita.

Am pus pe fundul borcanului felii de hrean, boabe de piper, boabe de muster, 1 frunza dafin si 1 catel usturoi taiat in jumatate.

Am aranjat un rand de buchetele de conopida, apoi un strat de cuburi de sfecla rosie.

Am continuat sa umplu borcanul cu conopida si sfecla rosie alternand straturile. Printre acestea am pus alte felii de hrean si catei de usturoi.

La final am pus 1-2 flori de marar uscate si 2 fasii de hrean. Tai in general fasiile de hrean astfel incat sa le pun peste flori, apasandu-le usor si asigurandu-ma ca stau bine in borcan.

Saramura fiarta este lasata cateva minute sa se raceasca (5-7 minute), apoi se toarna peste legume. Se acopera cu o farfurioara.

Se lasa pana a doua zi sa fermenteze, dar nu se indeparteaza spuma.  Am pus cate o lingura de otet in fiecare borcan. Am sigilat borcanele si le-am pus in loc racoros pentru 3 -4 saptamani.

Metoda seamana cu cea a castravetilor murati pentru vara. Daca este foarte cald afara borcanele de muraturi nu tin pana la iarna.

Veti observa cum bolboresesc cand deschideti borcanele. Le vanturati (asa cum procedati la varza murata) si puteti sa va bucurati de muraturi.

Conopida roz murata am pus-o anul trecut pe la mijocul lunii octombrie, asa ca la inceputul lunii noiembrie aveam deja conopida murata.

A fost gata in 3 saptamani. Am mancat-o pe toata la masa de lasata secului si nu a prins sarbatorile. Anul acesta am pus iar, special pentru pozele finale. Fiind vara muraturile au fost gata in 2 saptamani.

Le-am mancat cu o portie de iahnie de fasole.

Puteti pune conopida roz murata cu sfecla rosie spre sfarsitul lunii octombrie, astfel incat sa va bucurati de aceste muraturi in sezonul rece.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Salut, spuneti-mi va rog daca este normal ca toata aceasta compozitie sa inceapa a fierbe in borcane? am urmat toti pasii din reteta

  2. Buna. Voiam sa știu dacă și sfecla va putea fi consumată la sfârșit. Am observat că nu trebuie fiartă deloc.

  3. Referitor la vanturare, sunteti amabila sa dati cateva amanunte? Se face de a doua zi.., cate zile…? La varza stim, dar aici mi se pare putin diferit. Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *