Varza dulce calita cu carne de porc

10 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Varza dulce calita cu carne de porc. Gasiti pe blog mai multe retete de varza calita, dar pentru cea de vara nu am reusit sa postez pana acum decat varianta cu carne de pui.

Varză dulce călită cu carne porc

Varza dulce calita cu carne de porc este o mancare gustoasa, simpla, usor de pregatit.  In aceasta reteta am folosit atat bucati de carne grasa, cat si slaba, ce merge servita cu mamaliga calda. Este o idee buna pentru pranz sau cina alaturi de familie sau prieteni.

Fara carne grasa mancarea de varza, varza calita in general, nu are farmec, nu are acelasi gust bun, asa ca am folosit cateva felii de piept de porc si o bucata de muschiulet – carne slaba.

Am intrat calendaristic in toamna, anotimpul in care facem trecerea spre mancaruri mai grele cu multa carne, iar varza dulce de vara este deja crescuta in gradini, asa ca profit de acest lucru si va propun sa incercati o reteta delicioasa de mancare de varza dulce cu carne de porc.

Gasiti pe blog mai multe retete de varza calita, dar pentru cea de vara nu am reusit sa postez pana acum decat varianta cu carne de pui.

Daca vreti sa va inspirati, sa vedeti si alte retete de varza calita, va invit sa rasfoiti colectia de retete prezentata aici.

Veti gasi retete de varza calita cu rata, cu ciolan, cu carnati, varza rosie calita cu rata, varza secuiasca calita, si multe alte sugestii – 12 retete pregatite pana la aceasta.

La noi in familie se mananca varza calita destul de des in perioada mai rece, dar si vara de 2-3 ori pe sezon.

Copilul nu este fan varza calita. De fapt, nu mananca varza. A acceptat-o intr-o perioada scurta (cand era la gradinita), apoi a refuzat-o. Nu-i bai! Pentru el fac altceva.

Cumparasem doua bucati de muschiulet de porc, asa ca una a fost pentru el si l-am pregatit impletit, alaturi de un piure de cartofi.

Dar, pentru ca suntem in casa trei iubitori de mancare de varza cu carne, ma gandesc ca voi gasi si printre voi multe persoane ce poftesc la o astfel de mancare. Am reusit sa fac poze si la modul de preparare, prezentat in etape, pas cu pas, in imagini, asa ca sper sa va inspir, sa va fac pofta sa incercati si voi varza dulce calita cu carne de porc.

reteta varza de vara cu carne de porc

Noi preferam genul acesta de mancare in zilele mai racoroase din vara, caci sunt si perioade cu multe ploi, zile in care temperaturile scad si putem sta cu aragazul sau cuptorul pornit. Iarna, in sezonul rece, pregatim varza calita doar cu varza acra. Si, cand nu am rabdare pun varza in borcan sa se mureze mai repede.

Am crescut cu varza calita langa care abureste mamaliga calda. Sotul meu o prefera cu paine. El mananca si sarmalele cu paine.

In functie de pofte peste varza punem si o lingura de smantana grasa si avem la indemana si un ardei iute. Daca nu aveti ardei iuti proaspeti mereu lin casa, puteti pastra in otet. Se mentin foarte bine chiar si un an.

Varza dulce de vara calita cu carne de porc se fierbe pentru inceput pe aragaz si se caleste in cuptor. Nu se foloseste multa apa, caci varza dulce lasa si ea lichid si riscam sa obtinem o ciorba groasa.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru varza dulce calita cu carne de porc:

INGREDIENTE:

(pentru 6 – 8 portii)

1,7 kg varza dulce  – 1.4 kg varza curatata de foile deteriorate si cotoare

900 g fleica de porc

400 g muschiulet de porc

2 cepe mari

1 morcov mediu

1 ardei kapia mic

3 linguri ulei

50 ml vin alb

50 ml suc gros de rosii sau pulpa de la o rosie foarte mare

100-150 ml apa/supa calda

1 crenguta cimbru proaspat sau 1/2 lingurita cimbru uscat

sare

1 lingurita boabe de piper

1/2 legatura marar verde

PREPARARE:

Pentru a pregati varza dulce calita cu carne de porc am inceput sa prajesc carnea. Am taiat muschiuletul de porc in bucati de 4-5 cm si le-am prajit pe ambele parti intr-o tigaie foarte bine incinsa. Acestea nu  trebuie prajite excesiv. Trebuie sa ramana roz la interior.

Am pus carnea prajita intr-un vas care se inchwide ermetic in cuptorul preincalzit la 100°C si oprit apoi, lasand-o acolo pana la momentul in care urmeaza sa o pun iar in mancare.

In acelasi ulei, in aceeasi tigaie, am prajit si pieptul de porc taiat in bucati de marime medie. Am tocat varza, dar nu foarte fin, am frecat-o cu putina sare cu ajutorul mainilor, apoi am pus-o intr-o oala incapatoare.

Intre timp, am scos din tigaie pieptul de porc prajit, l-am pus langa muschiulet, apoi calit ceapa cu morcov si ardei. Am frecat in timpul acesta micile reziduri lasate de carne pe marginea tigaii pana s-au divolvat.

Nu se pierde nimic, avand in vedere ca acestea aduc gust extraordinar de bun la final. Cand legumele au fost gatite am stins cu vin si am lasat pe foc pana cand acesta s-a evaporat.

Am pus varza pe foc si am adaugat 100 ml supa clara de pui, dar poate fi folosita apa in locul acesteia. Am lasat putin sa fiarba, apoi am adaugat ceapa calita cu morcov si ardei, pulpa de rosii (sau suc rosii), cimbru, boabe de piper. Daca nu va place cimbrul puteti folosi o frunza de dafin.

Am pus capacul pe oala si am lasat sa fiarba la foc mic spre mediu in jur de 10 minute. Dupa acest interval am pus si bucatile de carne si am mai lasat inca 10 minute. In aceste intervale de timp am amestecat din cand in cand in oala.

Dupa acest interval am mutat oala in cuptorul preincalzit la 200°C si am mai lasat inca 30 minute, pana s-a evaporat 70-80% din lichidul din oala.

Am mancat varza de vara calita cu carne de porc cu mamaliga calda si ardei iute.

Tare buna a fost! Gustul a fost la fel de bun si a doua zi.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Daca vreti sa vedeti reteta video pe eran mare apasati pe „watch on YouTube”.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Multumesc, Angelica Cerchezeanu pentru poza!

Multumesc, Diana Gabriela Dima pentru poza!

Multumesc Diana Gabriela Dima pentru poza!

Multumesc pentru poza Dumitru Nastase!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *