fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU SMOCHINE SI BEZEA

September 15, 2019 | CATEGORIA

Prajitura cu smochine si bezea, a pornit de la ideea de a face o prajitura rasturnata cu smochine.

Cand am scos-o din cuptor mi s-a parut ca era prea simpla, asa ca decorul l-am pregatit dintr-o bezea pe care am ars-o cu ajutorul unui arzator special pentru prajituri. Am pus si doua smochine feliate, iar prajitura a aratat absolut senzational.

Prajitura cu smochine si bezea se pregateste foarte usor si este foarte buna.

Am profitat de faptul ca am gasit smochine proaspete la un pret foarte mic si am cumparat aproape 1.6 kg, atat pentru a le consuma ca atare, pentru doua borcane de dulceata, dar si pentru seara in care asteptam musafiri iar acestea au ajuns in aceasta prajitura si pe un platou cu branzeturi si mezeluri.

Blatul acestei prajituri cu smochine si bezea este cel folosit in general la prajiturile cu iaurt.

Mi-am dorit un blat usor umed, cum este acesta, ce se potriveste perfect cu smochinele.

Avand in vedere faptul ca am folosit o forma mica, cu diametrul de 20 cm, am adaptat reteta pe care o folosesc in general pentru astfel de prajituri. Reteta unui chec spectaculos cu iaurt si fructe de padure o gasiti aici,  iar reteta checului cu iaurt pe care o folosesc iarna, cu aroma de portocale, o gasiti aici. Am pregatit la un moment dat si un cozonac cu iaurt si ciocolata (toata lumea a crezut ca este chec, asa de pufos era), asa ca daca aveti nevoie de inspiratie va invit sa cititi reteta. 

Asa cum vedeti in poza de mai sus, cu felia prajiturii cu smochine si bezea, blatul este pufos. Pentru arome am folosit scortisoara si extract natural de vanilie, dar puteti folosi si esenta de portocale, sau coaja rasa de portocale/lamiae daca acestea sunt bio, nestropite cu tot felul de substante chimice.

As fi folosit coaja rasa de portocale, dar pentru ca in aceasta perioada nu gasesc portocale bio, m-am multumit cu extractul natural de vanilie. Gasiti in supermarketuri esente naturale de vanilie, de buna calitate.

Prin urmare, toate ingredientele sunt la indemana si se gasesc in aceasta perioada, asa ca profitati de sezonul smochinelor si pregatiti prajituri delicioase.

Din pacate nu am foarte multe retete  cu smochine, dar va invit sa vedeti cum am pregatit cele mai bune briose cu smochine si o tarta delicioasa cu smochine si crema de migdale. 

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu smochine si bezea.

INGREDIENTE: 

(pentru o forma cu diametrul de 20cm)

500-600 g smochine

1/8 lingurita rasa scortisoara

2 oua mari

1 varf cutit sare

160 g zahar + 2 linguri zahar pentru caramelizat

180 g faina

5 g praf de copt

100 g iaurt grecesc

70 ml ulei

1 lingurita extract natural de vanilie / esenta naturala de vanilie

Pentru decor

2 alburi

1 varf cutit sare

60 g zahar pudra

2 smochine mari

PREPARARE:

Am taiat smochinele cele mai mari in felii cu o grosime de 5-6 mm. Am presarat 2 linguri zahar pe fundul formei, apoi am aranjat feliile de smochine in doua randuri, astfel incat sa nu se vada fundul tavii. peste acestea am presarat putina scortisoara. Le-am pus in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15 min., timp in care am inceput sa pregatesc blatul. Am pus ouale intregi intr-un bol incapator, am presarat un varf cutit sare si le-am mixat pana si-au dublat volumul.

Am adaugat iaurtul si uleiul, mixand putin dupa fiecare ingredient in parte.

Am adaugat extractul natural de vanilie, apoi am incorporat faina amestecata cu putin praf de copt.

Am turnat aluatul peste fructe. In tava este inca lichid lasat de fructe. Acesta nu se scurge! Se uniformizeaza aluatul peste fructe, apoi se continua coacerea in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 20-30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Verificati din 5 in minute dupa 20 minute, astfel incat sa nu coaceti excesiv si sa uscati blatul.

Cand prajitura a fost coapta am scos-o si am rasturnat-o direct pe un gratar pentru ca trebuie sa se raceasca inainte sa fie taiata.

In acest timp am mixat 2 albusuri cu un praf de sare pana au devenit o spuma alba tare, apoi am adaugat zaharul treptat si am mixat pana am obtinut o spuma tare ca pentru bezea. Am decorat prajitura pe margine cu albusul batut spuma, apoi am folosit un arzator special (torta de bucatarie). Daca nu aveti puteti pune prajitura in cuptor, mai sus, folosind functia grill. Stati cu ochii pe cuptor sa nu se arda. In cuptorul meu ar fi gata intr-un minut.

In mijloc am pus felii de smochine proaspete si catev frunze de menta pentru mai multa culoare si contrast.

Va invit sa va rasfatati cu aceasta prajitura delicioasa cu smochine si bezea.

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit prajitura simpla cu fructe (pot fi si smochine proaspete), va invit sa urmariti reteta video. Sper ca o sa va abonati la canalul meu de YouTube. 

 

Ma gasiti si pe Instagram aici.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *