RETETE RECENTE

DULCEATA DE SMOCHINE INTREGI

September 5, 2018 | CATEGORIA

Dulceata de smochine proaspete, intregi,  am pregatit-o intr-o zi in care am vrut sa ii fac o surpriza sotului meu. Mare iubitor de dulceturi, a fost pur si simplu fascinat de dulceata pe care a gustat-o la prietenul nostru Jay. Abia venise din Liban, cu cateva valize de bunaturi de care nici nu gustasem pana atunci, iar de multe dintre ele nici nu auzisem.

Dulceata de smochine eu mai mancasem, dar sotul meu nu. Asa ca mi-am propus ca din primele smochine pe care le voi cumpara sa ii fac macar 2 borcanele.

Este o dulceata 100% naturala, fara conservanti, aromata, parfumata si rafinata.

Siropul de o culoare roz frumoasa nu a fost din primul moment placut mirositor, dar cu cat se fierbeau fructele mai mult si acesta scoatea ce este mai bun din ele, a devenit si acesta seducator.

Multa lume se freest sa faca dulceata din smochinele coapte pentru ca se sparg in timpul fierberii. Ei bine, exista un mic truc! Intepam fructele cu o furculite de jur imprejur. Cand siropul fierbinte intra in acele gaurele miezul fructului este patruns de caldura instant si nu va tinde sa iasa din coaja. Cu cat gaurile sunt mai adanci, cu atat suntem mai siguri ca fructele se fierb bine – fiind fructe destul de mari ar necesita un timp mai mare de fierbere fara acest procedeu. Daca feliem smochinele atunci este o alta poveste. La fel de gustoasa, dar alt aspect, mai degraba se transforma in gem.

Singura smochina care era prea coapta si putin crapata pe fund a scos cateva seminte. Restul au ramas intregi. Dar, trebuie sa le manevram cu grija atunci cand amestecam in oala.

Eu sunt un mare fan al smochinelor.  Daca aveti poofta de niste brisoe cu smochine, atunci reteta aceasta ar fi exact ceea ce cautati. In cazul in care va plac tartele, nu ocoliti reteta mea de tarta cu smochine si crema de migdale. O nebunie!

Dar, am descoperit la un moment dat pe pinterest o poza cu smochine si sunca si nu m-am putut abtine sa nu o pregatesc, apoi le-am umplut cu frisca, ricotta si miere, le-am folosit in proietcul “Gatesc cu prietenii” pentru o reteta de clatite austriece. 

Orice ati alege veti fi incantati. Promit!

Si, la final, o mica surpriza: daca vreti sa pastrati parfumul orientului in dulceata de smochine puneti 1 lingurita apa de trandafiri imediat dupa ce ati adaugat sucul de lamaie. Pentru cei care iubesc gusturile orientale recomand si 1-2 pastai de cardamom ce pot fi puse in sirop, urmand sa le scoatem cand adaugam fructele. Nu-i asa ca suna bine?

 

INGREDIENTE: 

(2 borcane – 900 ml in total)

650 g smochine proaspete intregi

500 g zahar

150 ml apa

1 lamaie

PREPARARE: 

Va invit sa urmariti filmul in care am pregatit dulceata de smochine. Veti vedea cat de repede si usor obtinem aceasta dulceata rafinata, aromata si mega delicioasa.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *