Khachapuri. Reteta Khachapuri. Reteta de placinta georgiana cu branza.
Khachapuri este o placinta traditionala din bucataria georgiana.
Khachapuri este o placinta traditionala din bucataria georgiana, un fel de paine umpluta.
Este foarte gustoasa si desi ne duce cu gandul la pizza nu este vorba despre asa ceva. Poate fi o gustare, dar eu m-as multumi cu ea si pe post de fel principal.
Pana sa ajung in Chisinau nici nu auzisem de aceasta bunatate.
Aceasta reteta este Khachapuri Adjarian, dar mai exista Khachapuri mingreleni, Imeruli, Penovani, gurian, osetieni, svanetieni.
Reteta de Khachapuri este facuta din aluat de paine cu unt, care se intinde in forma relativ dreptunghiulara, urmand a fi rulat de la exterior la interior si strans in capete, realizand astfel forma de barcuta.
Impreuna cu prietena mea Mihaela si familiile noastre am fost intr-o mica vacanta in Republica Moldova.
Mihaela, desi este nascuta acolo, a trait mai mult aici, asa ca Moldova desi este pentru ea „acasa”, are mai mult o conotatie de destinatie de vacanta.
Noi ne-am propus sa vizitam cramele, asa in prima zi am fost la Castelul Mimi. As spune ca este cel mai frumos lucru pe care l-am vazut in Moldova.
Am fost fascinata de castel si sunt sigura ca m-as intoarce aici oricand. Dupa vizita si degustarea de vinuri ne-am intors in Chisinau.
Iata poza de la care am plecat cand am pregatit reteta mai jos. Este khachapuri mancat intr-un restaurant georgian, pregatita de bucatar georgian, in Chisinau.
Noua ne-a placut foarte mult.
Despre Chisinau nu am multe sa va povestesc, noi am fost doar in trecere prin oras, mai mult in masina, intre crame, restaurante, hotel.
Mi s-a parut un fel de oras al contrastelor. Un Bucuresti dinainte de revolutie combinat cu cateva restaurante si hoteluri de lux.
Mancarea si vinul din Moldova, oamenii primitori si foarte deschisi, au transformat aceasta vacanta intr-una de care imi voi aminti cu mare drag.
In prima seara a vacantei noastre, am mancat intr-un restaurant Georgian (Saperavi).
Mihaela era deja familiarizata cu mancarea bucatariei georgiene, asa ca ne-a recoamndat sa incercam khachapuri.
A fost dragoste de la prima vedere. Aici am gustat un fel de coltunasi, un „compot”de busuioc rosu.
Fiul meu si-a luat un fel de tocanita cu carne de miel si rodii (mega gustoasa chestia respectiva), iar sotii nostrii au ales si un platou cu diverse carnuri.
Evident ca mi-a ramas gandul la aceasta barcuta din paine umpluta cu branzeturi si am pregatit-o in week-end-ul trecut.
Am citit ca exista mai multe tipuri de Khachapuri, in functie de diverse zone geografice, asa cum scriam la inceput.
Se spune ca forma painii reprezinta o barca, iar oul reprezinta soarele ce sta deasupra marii (branza reprezinta marea in aceasta metafora).
Dealtfel „khacha”inseamna branza, iar „puri”este termenul general folosit pentru paine.
Nu toate khachapuri sunt in forma de barca. Exista si variante rotunde, semiluna (ca un fel de calzone).
Nu toate retetele au aluat de paine, astfel ca in zona Tbilisi se gasesc si variante cu aluat de foietaj. Exista si khachapuri fara branza numita khachapuri svaneta ce are ca umplutura carne de vita sau carne de miel, capra, porc.
Din acest motiv am ales si eu sa pregatesc trei variante de umpluturi.
Una doar cu branza, una in care am pus si un galbenus si o a treia in care am pus cartof fiert (apa retinuta de cartof va fi un bun liant al compozitiei de branzeturi).
Absolut toate trei au fost savurate pana la ultima firimitura. Nu a ramas nimic!
Si acum va las reteta si va invit sa o pregatiti. Georgienii au cu ce se mandri.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru Khachapuri:
INGREDIENTE KHACHAPURI :
Pentru aluat:
450 g faina + 60-90 g faina pentru prelucrare
300 ml lapte caldut
30 g unt
5 g zahar
5 g sare
6 g drojdie uscata
20 g unt pentru uns blatul la final
Pentru umplutura:
Pentru varianta 1 si 2:
200 g mozzarella pentru pizza
100 g telemea
50 g smantana grasa
1 galbenus – var 2
Pentru varianta 3:
100 g mozzarella
30 g telemea
100 g cartof fiert
sare
piper
Pentru inceput pregatim aluatul. Punem faina intr-un vas sau pe un fund de lemn si facem in moflocul ei o mica gropita. Adaugam sarea si zaharul si amestecam putin, apoi punem drojdia uscata.
Turnam laptele caldut si incepem sa formam aluatul adaugand faina dinspre exterior catre interior, pana este absorbit lichidul. Ultimul ingredient adaugat este untul topit.
Incem sa framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini.
Presaram putina faina pe fundul vasului, acoperim aluatul cu o folie alimentara, apoi cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
In acest moment il cantarim si il impartim in trei bucati de greutati aproximativ egale.
Pregatim cele doua umpluturi in doua vase separate.
Intindem cu un sucitor fiecare bucata de aluat pe un fund de lemn peste care am presarat foarte putina faina.
Realizam cercuri. Cel mai bine este sa mutam aluatul in tava si sa continuam asamblarea direct in tava de copt.
Va fi destul de greu sa mutam in momentul in care punem umplutura.
Pe marginea cercului de alut presaram putina branza rasa (conform fiecarei umpluturi alese), apoi rotim dinspre margine spre interior doua parti paralele, ca in poza de mai jos.
Unim apoi capetele formand barcuta. Umplem cele doua barcute cu branzeturile amestecate cu smantana.
A treia va fi umpluta cu branzeturile amestecate cu sare, piper si 100 g cartof fiert in apa cu sare si ras prin razatoarea cu gauri mari.
Coacem khachapuri in cuptorul preincalzit la 230°C timp de 15 minute, apoi scoatem si punem in mjlocul uneia dintre acestea un galbenus de ou.
Mai lasam la cuptor 1-2 minute (eu l-am uitat 4 minute), dar trebuie sa stea in cuptor doar cat sa prinda o pojghita usoara.
Ideea este sa fie spart galbenusul (noi l-am mancat in Chisinau cu galbenus crud), apoi amestecat cu branza.
Cand scoatem painicile cu branza din cuptor ungem marginile cu unt, apoi le putem pune pe masa pentru a le manca calde, chiar fierbinti as spune.
Si, un lucru important: atunci cand mancam khachapuri nu folosim furculita si cutit. Rupem marginea si o scufundam in branzeturi.
O nebunie!!
Si, daca reteta aceasta v-a placut, revin si cu alte retete si poze din vacanta.
Iata reteta adaptata de Diana Pavel. O puteti urmari pe Diana pe Instagram, daca dati click aici.
Comentarii