RETETE RECENTE

BRIOSE CU LAMAIE

September 13, 2018 | CATEGORIA

Briose cu lamaie – reteta simpla si delicioasa pentru rasfaturi  langa o ceasca de cafea, la micul dejun sau in ghiozdan, pe post de pachetel.

Briose cu lamaie pufoase. Briose cu lamiae – muffins – cupcakes delicioase.

Termenul corect pentru briose este muffins sau cupcakes (daca au glazura sau topping), dar la noi a fost adaptat termenul de “briosa” care este in realitate un alt produs de patiserie, respectiv un aluat dospit in genul cozonacului. Am pregatit si eu la un moment dat o astfel de reteta, sperand sa conving lumea sa foloseasca termenii corecti, dar mi s-a parut ca lumea a apreciat produsul fara sa isi insuseasca si denumirea.

Asa ca, pentru a ajunge la cititorii mei, voi folosi si eu termenul de briosa pentru aceasta mica prajitura cu lamaie si o glazura din zahar cu lamaie.

Sunt prajiturele delicioase, pufoase, de care ne putem bucura in orice moment al zilei. Azi am pregatit o portica mica, doar 6 bucati, pentru ca urmeaza sa mai fac si alte deserturi. A venit toamna, cuptorul merge zilnic, ca si cand as vrea sa recuperez tot ce nu am apucat sa fac in vara asta.

Briose cu lamaie am tot facut in ultimii ani, dar nu am reusit niciodata sa le fac poze. Si stiti ce e super tare? Se pregatesc atat de usor, incat si un copil de 6-7 ani s-ar putea descurca. Nu are tehnici speciale, nu este nimic complicat.

Daca va place sa gasiti gustul proaspat si racoritor al lamaiei in deserturi, atunci veti fi incantati si de aceste briose. Eu sunt un fan al deserturilor cu aceasta aroma, asa ca veti gasi pe blog reteta de cupcakes cu lamaie si afine – ce au chiar si reteta video, briose vegane cu lamaie,

Alte retete cu lamaie gasiti in aceasta postare, dar daca veti dori sa va inspirati pentru alte retete de muffins/ briose puteti incerca colectia mea de aici.

Acum va las sa vedeti cum se pregatesc si, daca le incercati, nu uitati sa imi trimiteti o poza.

INGREDIENTE:

(pentru 6 buc mari)

130 g faina

70 g zahar

4 g parf de copt

coaja rasa de la 1 lamaie

1 varf cutit sare

1 ou mediu

100 ml lapte

50 g unt topit

4 picaturi esenta siciliana de lamaie

Pentru glazura:

80 g zahar pudra

4 g suc lamaie

4 g apa

ornamente din zahar

PREPARARE:

Amestecam intr-un bol ingredientele solide si in altul pe cele lichide.

 

Turnam ingredientele lichide peste cele solide si mixam pana omogenizam compozitia. Umplem formele pentru briose tapetate cu hartiute speciale pana ajung la 3/4 din volumul acestora.

Ele vor creste mult si exista riscul sa curga din forma, sa se lipeasca de tava.

 

Coacem briosele cu lamaie in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 23-25 minute sau pana trec testul cu scobitoarea. Le scoatem apoi si le lasam sa se raceasca pe un gratar.

Cat timp se coc pregatim glazura amestecand zaharul praf cu sucul de lamaie si apa.

Am trecut cantitatile de apa si de suc lamaie in grame pentru ca am turnat lichidul imediat dupa ce am cantarit zaharul si mi-a ramas bolul pe cantar.

 

Decoram fiecare briosa cu glazura de zahar si le decoram cu diverse ornamente din zahar.

Au iesit pufoase, aromate si deliciose.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *