Placinte taranesti cu dovleac

14 septembrie 2018Diva in Bucatarie

Placinte taranesti cu dovleac. Placinte cu dovleac

Placinte taranesti cu dovleac, acele placinte cu foi subtiri cu ou, ca la curtea boierilor, erau preferatele mele si ale fratelui meu cand eram mici.

Bunicile nu cumparau din comert foile de placinta. Nici nu le-ar fi trecut prin cap sa nu isi lase ele amprenta totala asupra bunataturilepregatite special pentru copii si nepoti.

Cand ne strangeam cu totii la masa era motiv de bucurie si sarbatoare. Ce bucurie mai mare putea fi decat aceea de a avea aproape nepotii neastamparati, chiar si pentru o vacanta scurta de o saptamana.

Si nu conta pentru bunica ca o dor genunchii, ca supararile o apasau, cand ramaneam noi acolo era sarbatoare in toata regula.

Placinta cu mere mancam adesea pregatita de mama, asa ca bunica ne facea cu dovleac. Il cara singura de la piata, in timp ce noi misunam printre picioarele ei.

Nu o ajutam sa care plasele grele, caci nu lasa pe nimeni sa o ajute, dar mai mult o incurcam alergand in jurul ei si jucand „leapsa”.

Prima tava de placinte cu dovleac disparea aproape instant. Eram ca niste termite.

Dar bunica era bucuroasa si ne certa doar pentru ca mancam repede, ca si cand ne-ar fi luat cineva portia din fata daca nu terminam in cateva minute. Ne spunea adesea „mai incet, ca nu se bat turcii la gura voastra”!

Stiu insa ca sufletul ei era plin de bucurie cand vedea cat de mult ne placea placinta ei.

Foile bunicii mele aduc cu foile subtiri din retetarele cofetariilor, doar ca acestea au ou.

Le facea si fara ou in perioada postului, pentru mama sau prietene venite in vizita, dar si atunci cand ramanea fara oua in frigider. Inlocuia oul cu apa (cu 50 ml). Si o facea la ochi. Nu folosea cantar.

Eu am scris reteta de placinta taraneasca cu dovleac cu cantitati exacte, dar credeti-ma ca bunica se descurca din ochi.

Punea 2 cani de faina, un ou si o cana de apa pana la 3/4. Dealtfel, multe din retetele  ei aveau cantitati de genul „o cana” , „10 linguri”, „un pahar de vin”.

Nu stiu inca ce masura era „paharul de vin” pentru ca nu tin minte sa fii avut un pahar cu picior decat pentru vinul spumant si pentru lichior. Din pacate caietul bunicii nu l-am mostenit eu.

Si, tot din pacate ,tot ce ar fi trebuit sa fie al meu de la bunica nu mai este.

Insa amintirile sunt nepretuite si valoareaza mai mult decat orice bun material. Nimeni nu imi va lua dragostea bunicii, amintirea zilelor in care ma simteam iubita pana la cer si inapoi.

Trecand peste sentimentalisme, va las reteta de placinta taraneasca cu dovleac cu convingerea ca o veti gasi si voi la fel de buna cum am gasit-o si eu.

Mai multe retete cu dovleac gasiti in aceasta postare.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

500 g faina

1/2 lingurita sare

1 ou mediu

200 ml apa calduta

1 lingura otet

40 ml ulei

aprox. 200-300 ml ulei pentru prelucrare-intins foi

Pentru umplutura:

1200 g dovleac ras

150 g zahar tos

70 ml ulei

1 plic zahar vanilinat (Bourbon)

1 lingurita rasa pudra de scortisoara

Cum se face reteta de placinte taranesti cu dovleac:

Pentru inceput pregatim umplutura. Are nevoie de timp de racire. Dovleacul ras il amestecam cu cele doua feluri de zahar si ulei apoi il calim in jur de 5 minute, la foc mic spre mediu, in uleiul incins.

Luam de pe foc, adaugam scortisoara si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Lasam dovleacul sa se raceasca.

In acest timp pregatim foile. Punem intr-un vas incapator faina, adaugam sarea, apoi oul batut.

Turnam apa calduta amestecata cu ulei si otet si incepem sa framantam aluatul. Cand acesta se leaga si devine neted il luam si il trantim de masa de cateva ori. Daca vreti va imaginati cum ati da cu cineva de pamant, ei bine puteti exersa cu acest aluat.

Punem pe fiecare bucata de aluat ulei, pe ambele parti, cat sa balteasca pe el, apoi întindem cu un sucitor sau o merdenea. Întindem intai o forma rotunda, lasam 10 minute sa se odihneasca, apoi continuam sa intindem cu sucitorul si mana pana obtinem o foita subtire.

Exista o tehnica speciala, ce vine cu experienta. Cu cat mai multe foi întindem, cu atat ne prindem cum putem trage cu o mana pusa sub aluat, usor, astfel incat sa nu il rupem.

Daca este nevoie mai punem ulei in timp ce facem acest lucru.

Presaram un sfert din cantitatea de dovleac calit pe fiecare aluat intins.

Rulam placinta si strângem la capete, apoi mutam cu grija in tava, cu partea in care am incheiar de rulat in jos.

Si, pentru ca exista riscul sa se rupa, le mutam in tava rotindu-le de pe plansa de lucru, direct pe hartia de copt.

Coacem placintele taranesti cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute sau pana acestea prind o culoare frumoasa aramie.

Le scoatem din cuptor când sunt gata si le ungem cu un cub de unt, apoi presaram zahar pudra. Nu-i nevoie de mult zahar. Doar asa, pe post de decor.

Va astet sa va abonati si la canalul meu de you tube.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre

Multumesc mult Andreea Bota pentru surpriza pe care mi-ai facut-o.

Multumesc, Mirela Suba pentru poza si impresii!

Multumesc, FLL INA pentru poze! Arata foarte bine!

Multumesc Mirela Suba pentru poze! Mirela a facut placinta cu mere si mi-a mai trimis pozem asa cum vedeti si mai sus.

placinte taranesti

Iata ce bine arata placinta facuta de

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Foarte bune, am adugat inca o lingurita de scortisoara, inca un ou la aluat si putina esenta de vanilie. A iesit foarte buna, imi aduce aminte de copilarie

  2. Multumesc mult este reteta care făcea si mama si care mi-a adus amintirile parca vad cum pregătea mama plăcintă de dovleac si mere erau preferat ele mele nici mama odată cu amintirile au venit si lacrimile scriu greu acest mesaj erau oameni simpli dar se descurcam mîine
    Multumesc mult pentru reteta să vă dea d -zeu sănătate

  3. Bună ziua. Am făcut și eu reteta, și nu știu dacă sunt doar eu, da la mijloc foile sunt crude. Din ce cauza? Am coptla temperatura de 160. Sa fie asta?

  4. Foile regulate in interiorul aluatului nu se for coace, parerea mea , daca rulam , nu ai in afara lasind umplutura la mijloc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *