Sarmale cu orez si legume la slow cooker
Sarmale cu orez si legume

Sarmale cu orez si legume, reteta de post.
Sarmale de post cu ciuperci, morcovi si ardei, in foi de varza acra, pregatite la slow cooker. Aceste sarmalute au iesit fragede, foarte gustoase, aromate, chiar si fara carne. S
a nu uitam ca in bucataria greceasca, arabeasca si turceasca exista retete de sarmale cu orez.
Sarmalele mele de post sunt absolut senzationale.
Ceapa calita din sos, legumele folosite, patrunjelul si cimbrul sunt esentiale pentru acest rezultat mega gustos. Umplutura acestor sarmale se prepara foarte repede.
Eu am folosit ciuperci proaspete, dar daca folosim ciuperci conservate lucrurile vor merge si mai repede.
Eu am folosit pe post de legume ciuperci champignon, morcovi si ardei, dar putem pune si dovlecei, nuci, rosii uscate.
Mai am o reteta de sarmale de post cu orez si ciuperci, dar pregatite clasic. Pe acestea le-am facut in slow cooker-ul primit de la Heinner, cand am oferit ca premiu pentru abonatii canalului de You Tube Diva In Bucatarie un astfel de aparat.
Alte retete de mancare de post veti gasi aici. Multe retete cu legume, vegetariene/vegane, au facut ca perioadele in care nu mancam carne, sa fie o buna sursa de inspiratie.
Daca vreti sa folositi varza acra pregatita de voi, atunci puteti incerca sa puneti din timp varza la butoi folosind reteta mea.
Varza mea rezista foarte bine pana in luna aprilie, tare, crocanta. Pentru sarmale alegem foi subtiri, fara sa fie rupte sau gaurite. Din foile mari putem face 2 sau 3 sarmale.
Daca varza este cumparata si este prea sarata, inainte sa incepem asamblarea sarmalelor clatim bine foaie cu foaie sau le punem sa stea 10-20 minute in apa.
Daca folosim varza dulce o putem opari, dar adaugam in apa cu sare si suc de lamaie. Putem opari si varza intreaga, dar si frunzele acesteia desfacute.
Si atentie: folosim mult suc de lamaie! O sa se apropie la gust cu varza acra.
Cred ca toate gospodinele au pregatit in viata lor sarmale. Ce au in plus aceste sarmale? Urmariti reteta de mai jos si veti vedea doua secrete.
In plus, gatitul incet, la slow cooker, ne lasa timp pentru noi, fara sa stam sa pazim oala cu sarmale, fara grija ca le ardem, ca se lipsesc sau ca nu se fierb suficient.
Iata cum am pregatit eu sarmalele cu orez si legume si aflati 2 mici secrete ce fac ca aceste sarmale sa fie unele din cele mai gustoase.
INGREDIENTE:
(aprox 28-30 buc)
1 varza murata – aprox 2 kg
150 g orez
500 g ciuperci champignon
4 cepe de marime medie
100 ml ulei
3 morcovi tineri (subtiri)
200 g suc gros rosii
2 linguri bulion
1 lingurita boabe piper
1 lingura cimbru uscat
2 catei usturoi pisati
1 lingura cimbru proaspat
1/2 legatura patrunjel proaspat
20 g zahar
500-700 ml apa rece
PREPARARE:
Pregatim ingredientele la indemana pentru ca totul sa mearga foarte repede.
Incepem cu pregatirea umpluturii. Tocam ceapa marunt si o calim in 20 ml ulei. Luam din ceapa sotata 1 lingura varfuita si o punem separat.
Adaugam morcovul ras si ardeiul tocat marunt peste ceapa din tigaie, asezonam cu putina sare si piper si le sotam inca 2-3 minute, nu mai mult.
Tocam ciupercile in cuburi de marime medie spre mica (mai scad cand le gatim) si le calim in 30 ml ulei pana se evapora lichidul lasat de acestea.
Punem peste ciuperci ceapa cu legume si mai sotam pret de un minut, apoi luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Acesta este momentul in care adaugam usturoiul pisat, orezul, cimbrul. Usturoiul este acela care va evidentia gustul legumelor. Amestecam pana omogenizam compozitia.
Umplutura pentru sarmalele de post cu orez si legume este gata si miroase foarte bine!
Luam frunzele de varza clatite, indepartam cotorul si le taiem astfel incat sa obtinem fasii de marime relativ egala. Impachetam sarmalele ruland foaia peste umplutura si indesam capetele in interior sarmalelor.
Nervurile, cotoarele si restul de foi ramase vor fi tocate fideluta. Punem o parte din acestea pe fundul vasului. Presaram putin cimbru si bulion.
Aranjam sarmalele in doua randuri, unele peste altele, apoi le acoperim cu restul de varza. Presaram restul de cimbru, apoi turnam uleiul ramas.
Ca sa obtinem sarmale bune avem nevoie de grasime.
Pentru ca sarmalele noastre sa aiba un gust bun sosul final este cel care va inclina balanta spre acest lucru. In sucul gros de rosii punem ceapa pastrata si zaharul, amestecam si il turnam peste sarmale.
Completam cu apa cat sa ajunga imediat deasupra sarmalelor. Nu avem nevoie de mai multa, caci nu se va evapora.
Punem capacul si setam paratul pe gatiyt incet (slow) timp de 6 ore si 30 minute.
Nu am rezistat mirosului si gustului si am mancat imediat 3 sarmale. Apoi inca 3.
Sper ca nu mai baterie la cantar. 😉
Va invit sa le pregatiti si voi. Sigur nu veti regreta!
Buna seara! Acum am descoperit acest site și după ce am văzut cu siguranță rămân FAN @divainbucatarie
Felicitări pentru prezentare!
Multumesc!