Gogosari cu conopida in otet
Gogosari cu conopida in otet

Gogosari cu conopida in otet este o conserva pentru iarna in care gogosarii raman crocanti si isi pastreaza culoarea si textura chiar si peste 2 ani.
Nu am facut gogosari umpluti cu conopida, in otet, in ultimii 5 ani. Poate chiar 6 sa fie si regret nespus ca in aceasta perioada i-am lasat la o parte. Dar am o singura camara si desi mi-am mutat o parte din conserve in mansarda, tot nu imi ajunge spatiul.
Anul acesta am pus doua borcane mai mici. Voi fi obligata sa renunt macar la un borcan de gogonele impanate cu usturoi, pentru ca nu voi avea loc sa pun toate muraturile.
Am mai pregatit:
- muraturi asortate in saramura,
- castraveti murati in saramura pentru iarna,
- gogosari opariti in otet cu zahar,
- borcan de varza pentru salate.
Daca vreti sa va inspirati va las aicilink catre toate muraturile puse in saramura si aici catre conservele in otet.
Anul acesta am reusit sa fac pentru prima oara reteta prietenei mele de salata de muraturi in sos de mustar, asa ca iata inca 3 borcane de muraturi si vor gasi locul in camara mea.
Aceasta reteta de gogosari cu conopida in otet a luat-o mama de la vecina noastra, mama prietenelor mele din copilarie Cristina si Mihaela.
Tot de la dansa, mama a aflat ca in loc de conopida gogosarii pot fi umpluti si cu struguri. Reteta in aceasta varianta (gogosari umpluti cu struguri) este deja pe blog.
Reteta de gogosari umpluti cu conopida este foarte simpla, fara conservanti. Am folosit doar otet, apa, zahar, hrean si cateva mirodenii.
Gogosarii trebuie sa fie sanatosi, tari si proaspeti. Conopida se spala si se aleg buchetele pe marimea gaurilor realizate in gogosari prin scoaterea cotoarelor. Se aleg buchetele albe, fara pete.
Acestea se introduc in gogosari cu grija, astfel incat sa nu il rupa nici pe margini, nici sa nu il strapunga cu codita taiata destul de mica. In cativa gogosari am ascuns si 2-3 boabe de struguri, apoi am pus buchetelele de conopida.
Borcanele trebuie sa fie bine spalate si sterilizate in cazul celor de sticla. Daca folositi borcane de plastic aveti grija sa fie foarte bine spalate si uscate, fara miros.
Nu recomand borcanele de plastic subtire pentru faptul ca marinata se toarna fierbinte, iar plasticul se strange in contactul cu lichidul fierbinte.
Doar daca nu aveti alta posibilitate, aveti in casa doar astfel de borcane, lasati marinata 10 minute la racit si o turnati peste gogosari. Nu cred ca au capace care sa se inchida foarte bine, asa cum sunt cele metalice, fapt pentru care insist sa folositi borcane de sticla.
Atunci cand alegeti gogosarii pentru a-i conserva intregi trebuie sa aveti in vedere marimea gatului borcanului in care ii veti pune.
Gogosarii mei erau uriasi, iar borcanele mari aveau gatul prea mic. Asa ca am folosit doua borcane mai mici, in care am reusit sa pun gogosarii umpluti cu conopida.
Pana la urma, este mai bine asa. Cand deschid un borcan stiu sigur ca se va termina rapid si nu trebuie sa imi fac griji ca nu va rezista dupa ce l-am deschis.
Trebuie sa va spun ca intre gogosari am pus buchetele de conopida, morcovi, felii de hrean. Ar fi fost pacat sa nu umplu golurile. Noi nu adaugam ardei iute la aceast tip de conserva, daca tineti neaparat o puteti face.
Cantitatea de lichid poate sa fie diferita de la caz la caz, in functie de cat de plin este borcanul, dar nu va fi o diferenta foarte mare (100-200ml).
Parerea mea este ca ar fi bine ca lichidul sa fie in cantitate putin mai mare, ca sa nu fie nevoie sa fierbeti marinata dupa ce ati apucat sa umpleti borcanul in proportie de 90%.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru gogosari cu conopida in otet si va urez spor la pus conserve pentru iarna.
Ingrediente gogosari cu conopida in otet :
(1 borcan 2 l si 1 borcan 1.3l)
1 kg gogosari
400 g conopida
1.5 l apa
600 ml otet
300 g zahar
70 g sare de muraturi
flori de marar uscat
frunze de telina
2 foi dafin
1.5 lingurite boabe de mustar
1 lingurita boabe de piper
2 buc. radacina de hrean
Optional: in borcan se pot pune morcovi, ardei iute, buchete de conopida printre gogosari
Cum se face reteta de gogosari cu conopida in otet :
In primul rand am pus la fiert apa cu otetul, sare, zaharul, cateva rondele de hrean si 1/2 lingurita boabe de mustar.
Am folosit gogosari frumosi, tari, proaspeti. I-am spalat, apoi le-am scos cotoarele si i-am scuturat bine pentru a scapa de toate semintele.
Am avut norocul sa nu gasesc nici macar un gogosar stricat in interior (cu urme de mucegai sau pete negre). Daca observati acest lucru, pe acestia nu ii veti folosi.
Am desfacut conopida in buchete mari, le-am spalat sub jet de apa, apoi am rupt buchete mai mici, in functie de marimea gaurilor si a interiorului acestora. In cativa gogosari am pus 2-3 boabe mari de strugure ce au avut rolul de a fixa conopida. Am pus pe fundul borcanelor frunze de telina, cate o frunza mica de dafin, rondele de hrean, boabe de piper si boabe de mustar, apoi am aranjat gogosarii in borcane, inghesuindu-i fara sa ii strivesc. Intre gogosari am pus rondele sau fasii de morcovi si buchetele de conopida. Dupa ce am umplut borcanele am pus iar frunza de telina, floare de marar si cate doua fasii de radacina de hrean. Puteti pune si 3 sau 4, caci dau gust bun si ajuta la conservare.
Am pus borcanele pe tava cuptorului, am turnat marinata de otet fierbinte si am sigilat imediat borcanele cu capace bune, care se inchid ermetic.
Am lasat o patura peste borcane pana a doua zi, cand le-am facut poze si le-am mutat in camara.
Voi reveni cu poze dupa ce s-au murat, dar va invit sa ii pregatiti si voi pana atunci.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Si totusi conopida ramane tare si fara prea mult gust la iarna oare nu trebuie putin fiarta, inainte de a o pune in gogosar?
nu trebuie gatita. Este bine daca ramane ferma!
Am procedat conform rețetei. După vreo 3 zile în cămară, a început fermentație în borcane, a dat apă afarâ din borcan. S-a tulburat tare soluția. Acum la 2 săptămâni văd că nu mai fermentează, începe limpezirea, dar s-a depus la fundul borcanului un strat alb. Fac această murătură de vreo 15 ani și nu am mai pățit așa ceva. Te rog trimite-mi o părere
Este normal. Conopida a fost cea care a produs asa multa agitatie. 🙂 Partea alba ramane pe fundul borcanului. Nu este o problema. Asa se intampla si la muraturile in saramura.
Mulțumesc mult pentru explicație. Într-adevăr acum s-a limpezit soluția în borcane
Cu drag!