fbpx

RETETE RECENTE

VARZA MURATA LA BORCAN – PENTRU SALATE

September 10, 2011 | CATEGORIA

 

Varza murata tocata la borcan pentru iarna- reteta de varza tocata murata in suc propriu – salata de varza rosie si varza alba murata rapid si usor – conserva 100% naturala, fara conservanti. 

Pentru a pregati varza murata tocata la borcan alegeti varza sanatoasa ce nu are frunze vestede sau patate.  Trebuie sa aspect proaspat si sanatos.

Dintre toate muraturile, varza murata este poate cea mai folosita la salate in timpul iernii. Se pare ca nu este doar gustoasa, dar este si foarte sanatoasa, avand toata gama de vitamine B, saruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu. De asemenea, varza acra are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.

Varza murata tocata la borcan poate fi folosita atat pentru salate, cat si pentru a face varza calita. Am cateva retete de varza calita pe care le-am pregatit cu varza murata la borcan, caci nu am avut rabdare sa astept sa se faca varza murata in butoi.  Daca nu aveti spatiu pentru butoi sdar vreti sa faceti sarmale la iarna dati click aici ca sa vedeti cum puteti obtine foi de varza murata pentru sarmale.

Puteti face si ciorba cu varza murata cu carne de vitel si afumatura. Iese atat de buna! Mai poate fi folosita pentru a insoti un hot-dog sau diverse sandwich-uri cu friptura ramasa de la gratar sau cuptor. Pentru a face o salata rapida si foarte gustoasa din

Eu am ales sa pun varza murata rosie si alba in acelasi borcan. Voi avea o varza murata gustoasa si frumos colorata.

Aceasta se taie fideluta, se amesteca cu sare si seminte de chimen. Metoda am preluat-o de la soacra mea si va asigur ca semintele de chimen dau gustul cel mai bun. Mai pun si hrean, ce asigura atat gust, cat si o conservare mai indelungata.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare varza murata tocata la borcan explicata pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

2 verze mari albe
1 varza mica rosie
1 radacina hrean
1 lingurita chimen
2 frunze dafin
1 creanga cu frunze telina
2 fire cimbru
1 floare marar uscata
boabe piper
1/4 lingurita boabe mustar
2 linguri sare grunjoasa neiodata

PREPARARE:

Taiem varza curatata de frunzele vestejite cu razatoarea tip fideluta, o frecam cu sare grunjoasa si o amestecam cu 1 lingurita de chimen. O lasam sa se moaie cam 45 -60 de minute.

Pe fundul unui borcan punem 1 frunza de dafin, 2 -3 rondele de hrean si cateva boabe de piper. Punem varza in borcane in straturi alternative din cea alba cu cea rosie, avand grija sa strecuram cimbrul intre intre aceste straturi, pe la mijlocul borcanului. Presam bine varza. Punem deasupra telina, hreanul, mararul uscat, boabele de mustar si cateva boabe de piper.

Daca varza a stat suficient cu sare nu mai are nevoie de apa in completare pentru ca lasa ea, daca aveti o varza mai uscata cumva si nu lasa suficienta apa, se completeaza in borcan pana trece peste varza cu o saramura la care respectam proportia 1 lingura cu varf de sare la un litru de apa fiarta si racita.

Ar fi bine sa fim cu ochii pe borcane in prima saptamana, caci este posibil sa fermenteze. Atunci vom scoate si turnam la loc saramura, de mai multe ori la rand, aproximativ 5 zile – vom repeta operatiunea zilnic.

Pofta buna!

Comentarii

  • Foarte buna,ne place tare mult!Pupici!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Flory! Te pup si iti doresc weekend placut!

  • Ador varza murata.
    Pupici

    • diva in bucatarie

      Bianca, si noua ne place! Te pup

  • varza murata imi place doar salata.n-am mai mancat de 6 ani.mama ce pofta mi-ai facut.pupicei

    • diva in bucatarie

      Sarah, daca as putea ti-as trimite… Pup

  • Lia

    Nu ai spus cand se infileteaza capacele la borcan?
    In prima saptamana se acopera cu o farfurioara pana termina cu fermentatul si apoi se pun capacele sau se pun de la bun inceput?
    Multumesc pt raspuns!

    • diva in bucatarie

      Punem capacul cand nu mai fermenteaza

    • Liliana

      Buna idee asta cu farfurioara! Multumesc! Eu puneam carpe!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *