Foi de varza murata pentru sarmale la borcan

1 octombrie 2020Diva in Bucatarie

Foi de varza murata pentru sarmale la borcan. Foi de varza murata pentru sarmale la borcan reteta simpla. Reteta de varza murata in foi la borcan.

Foi de Varză murată la borcan

Foi de varza murata pentru sarmale la borcan reteta simpla. Reteta de varza murata in foi la borcan.

Reteta de varza murata rapid pentru sarmale, explicata pas cu pas in imagini.

Am preluat reteta de la soacra mea. De cand a ramas singura si nici noi nu mai mergem prea des la Brasov ea pune foi de varza in borcan in cantitate mai mica.

In acest mod poate gati de cateva ori sarmale (cu carne sau de post) in anotimpul rece.

Tot aceste foi de varza murata face si varza calita, varza a la Cluj sau salata de varza murata.

Tot de la soacra mea am invatat sa pun si varza tocata murata in suc propriu.

Apasati aici ca sa cititi reteta.

Pentru a pregati foi de varza murata pentru sarmale la borcan alegeti varza sanatoasa, indesata, cu frunze proaspete, subtiri, ce sunt vestede sau patate.

Alegeti varza cu aspect sanatos si proaspat. Noi cautam in piete varza de Buzau, care este cea mai buna pentru a fi murata.

Anul acesta nu am gasit nicaieri varza de Buzau si am incercat sa aleg varza cu foi subtiri si nervuri cat mai mici.

Aceasta reteta de foi de varza murata vine in ajutorul tuturor celor care stau prost cu spatiul de depozitare.

Este o solutie si pentru cei care nu doresc sa puna varza murata la butoi caci nu vor consuma foarte multa varza murata de-a lungul iernii.

In plus, scapati de pritocirea verzei din butoi care cere atentie si timp.

Daca vreti sa vedeti cum se pune varza murata la butoi apasati aici ca sa cititi reteta.

Anul acesta am ales sa pun si eu varza la borcan, pentru ca anul trecut nu am reusit sa consumam toata varza din butoi si mi-a parut rau sa arunc ce mi-a ramas.

Am fost atat de mult plecata in iarna ca nu am pucat sa pregatesc sarmale sau varza calita decat de 2-3 ori.

Suntem deja in perioada in care ati pus deja cateva muraturi in borcane. Varza se pune mai tarziu la murat -traditia spune ca se pune de Sf. Dumitru.

Muraturile in saramura sunt cele mai bune, iar eu pun castraveti, conopida si muraturi asorate in saramura, dar gogosarii aleg sa ii conserv opariti in otet cu zahar.

Sunt cei mai buni!

Pentru muraturi in saramura veti pune o lingura de sare neiodata grunjoasa (26-30g), speciala pentru muraturi, la 1 l de apa.

Pentru varza murata la borcan sau la butoi mama foloseste boabe de porumb ce aduc culoare galbena frumoasa, in timp ce soacra mea pune varza rosie pentru a colora varza in roz.

Pentru a asigura gust bun acestor foi de varza murata pentru sarmale la borcan am adaugat cimbru uscat, marar uscat, boabe de piper, seminte de mustar si hrean.

Hreanul asigura o buna conservare.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru foi de de varza murata pentru sarmale la borcan prezentat pas cu pas mai jos:

Ingrediente foi de varza murata pentru sarmale la borcan :

(1 borcan de 4 l)

2 verze – 5 kg

1 lingura sare

Boabe de porumb uscat

2 linguri cimbru uscat

2 linguri marar uscat

2 flori de marar uscate

1 radacina hrean

2 lingurite boabe de piper

2 lingurite seminte de mustar

Pentru saramura:

2 l apa

2 linguri sare pentru muraturi

Mod de preparare foi de varza murata pentru sarmale la borcan:

Am ales varza cu aspect sanatos, cu foi subtiri si nervuri mici.

Am scobit cotoarele celor doua verze cat mai adanc, am indeparat frunzele vestejite si le-am spalat.

Am pus la fiert 2 l de apa cu 2 linguri varfuite de sare neiodata si am lasat sa dea in clocot.

Am lasat saramura sa se raceasca pana cand am preagtit varza.

Am ales o oala mare, in care sa intre verzele. Am pus apa si o lingura de sare (de bucatarie) si am pus oala pe foc.

Cand a ajuns la punctul de fierbere am pus varza in oala si am oparit-o intorcand-o dupa 2, maxim 3 minute.

Pentru a intoarce varza am folosit o spumiera si o lingura de lemn. Prima oara am oparit-o cu partea cotorului scobit.

Am scos varza din apa si am lasat-o sa se raceasca putin, pana cand am putut sa desprind frunzele usor de pe marginea cotorului.

Cele de sus s-au depsrins usor, dar am folosit si cutitul pentru ca prin rupere exista riscul sa le stric forma.

Cat timp s-a racit usor am pus pe fundul borcanului spalat foarte bine in prealabil cateva boabe de porumb, boabe de piper, seminte de mustar, cimbru uscat si marar uscat.

Am luat fiecare frunza de varza si am indeparat nervurile mai groase de la baza, apoi le-am pliat in jumatate.

Frunzele mari le-am taiat in jumatate, iar pe cele mici le-am lasat intregi.

Am grupat cate 4  jumatati de frunze mari iar frunzele mai mici netaiate le-am pus cate 2 intregi langa alte 3 jumatati de foi mari.

Le-am indoit in jumatate. Din ambele tipuri de pachete obtin numar egal de sarmale.

Am socotit ca fiecare pachet reprezinta 2 portii de sarmale, asa ca imi va fi usor sa stiu cate pachete scot din borcan cand vreau sa fac sarmale.

Am asezat pachetele de foi de varza in borcan, indesandu-le cat de mult se poate.

Intre straturi am pus din cand in cand alte boabe de porumb, boabe de piper, seminte de mustar, cimbru uscat si marar uscat.

Dupa ce am aranjat pachete de foi de varza am tocat o parte din nervuri si frunzele mici pe care le-am pus peste foile de varza din borcan.

Am pus si la final mirodeniile de dau gust bun frunzelor de varza murata si hrean ce va mentine varza tare.

Am turnat saramura care era doar usor calduta in acest moment.

Am pus o farfuriara peste borcan (nu se infileteaza cu capac in acest moment), iar borcanul l-am pus intr-un castron mare (sau un lighean foarte curat!).

A doua zi incepe fermentarea si va iesi saramura din borcan. Va da pe dinafara.

Am completat in fiecare zi nivelul de saramura din borcan.

O puteti pune pe cea care a iesit din borcan sau faceti alta daca vasul in care a iesit saramura nu este curat sau locul in care tineti borcanul nu este unul ferit de praf si insecte.

Dupa aproximativ 12 zile fermentatia s-a oprit, saramura mirosea usor a muraturi, asa ca am putut pune capacul.

Borcanul meu de varza arata foarte bine dupa o luna. Probabil luna aceasta voi pregati deja prima varza calita cu carnati si kaizer din acest sezon.

Daca apasati aicidescoperiti mai multe retete de varza calita pregatite de mine.

L-am pus in camara, astfel incat sa stea in loc ferit de lumina. Daca aveti beci se va pastra perfect!

Sper ca reteta aceasta o sa va fie de folos si voua si veti pregati foi de varza murata pentru sarmale la borcan.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Va las mai jos o reteta de salata de muraturi in care am folosit si varza. Este tare buna!

Va invit sa va abonati la canalul meu si sa apasati clopotelul, ca sa stiti cand public retete noi.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Nu știam de aceasta metoda de varza pt sarmale așa că în această vară în luna iulie am pus o varza într-un borcan pt proba.
    Am respectat procedura iar după o lună am avut foi de sarmale….mi sa părut simplu și gustoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *