fbpx

RETETE RECENTE

GUACAMOLE – RETETA MEXICANA DE SOS DE AVOCADO

October 2, 2020 | CATEGORIA

Guacamole este un sos mexican si reprezinta cea mai populara reteta mexicana. Este un fel de piure din avocado la al carui gust contribuie ardeiul iute si sucul de lamaie verde. Cu foarte putine ingrediente obtii ceva foarte bun si sanatos in acelasi timp, caci avocado are doar grasimi bune pentru organism.

Este un sos cremos, proaspat si irezistibil. Guacamole este o reteta simpla,  sanatoasa, rapida si foarte usor de pregatit. In maxim 5 minute este gata. Poate fi mancat ca atare, cu nachos sau tortilla, dar cel mai adesea insoteste retete de quesadilla, retete de carne, tacos, etc.

Aveti nevoie doar de 6 ingrediente pentru a face guacamole gustos, fara chimicale, fara smantana, maioneza sau chimicale. Se folosesc doar ingrediente proaspete: avocado, ceapa, jalapeno (ardei iute), lamaie verde (limette), sare si coriandru (sau patrunjel pentru cei care nu suporta gustul de coriandru).

Avocado a fost cultivat prima ora in sudul Mexicului acum 10.000 ani conform Wikipedia. Aztecii il pregateau in acele vremuri doar din avocado.

Exista peste 400 de soiuri de avocado in toata lumea, dar Hass este cel mai cunoscut.

Avocado este identificat cu Mexicul, locul sau de origine si face parte din cultura acestei tari. Este considerat aurul verde al Mexicului, avand in vedere faptul ca cererea pe piata mondiala a crescut odata cu constientizarea ca acesta este un aliment foarte sanatos. O portie de guacamole este o excelenta sursa de fibre si vitamine.

Gastronomia mexicana se bazeaza pe ingrediente simple precum fasolea, porumbul si avocado si, nu lipsesc din meniul zilnic.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti retete mexicane, dati o cautare pe blog si veti decoperi retete de quesadilla, pui fajitas, carnitas de porc, Salsa de Gallo, quinoa in stil mexican. Chili con carne desi multi o considera mancare mexicana, eu am citit ca face parte din bucataria tex-mex si am gasit multe articole care sustin acest lucru.

Nu stiu cum de nu am publicat pana acum aceasta reteta desi o pregatesc de minim trei ori pe luna. Avocado face parte din meniul meu saptamanal, iar retetele in care il folosesc pe post de sos le gasiti deja publicate pe blog (quesadilla, pui fajitas,s.a) . Am pregatit o colectie de retete cu avocado, pe care o puteti vedea daca apasati aici. Veti gasi retete de paste, sandwich-uri, salate, pui fajitas, quesadilla, maioneza de avocado, smoothie si chiar deserturi.

Am retete in care guacamaole a fost folosit in rulouri, oua umplute, dar si o salata guacamole. Apasati pe titlurile retetelor si veti fi directionati la acestea.

Mai jos va las poza cu sosul guacamole pregatit in aceasta vara, in mini-vacanta de la Predeal.

Va las mai jos cateva sfaturi utile pentru a face cel mai bun sos guacamole – sos mexican din avocado:

  • 1. Alegeti avocado copt dar tare (cele mai bune sunt tipul ready-to-eat). NU cumparati avocado prea moi sau prea tari! Cele moi sunt deja stricate, iar cele prea tari au nevoie de mult timp pentru a putea fi folosite.
  • 2. Pentru o textura fina taiati ceapa, ardeiul iute (jalapeno) si coriandrul sau patrunjelul cat mai marunt. NU se foloseste ardei gras! Doar ardei iute!
  • 3. De la rosie folositi doar pulpa. Indepartati tot ce poate aduce umezeala sosului.
  • 4. NU folositi usturoi! Ii schimba gustul!  Retete autentice de site-urile mexicane nu prevad usturoi. Puteti citi aici si aici. Mexicanii spun ca aceasta reteta are culorile drapelului: verde-avocado, alb – ceapa si rosu de la rosie. Reteta de baza prevede doar avocado, ceapa, lamaie, sare si ardei iute.
  • 5. Folositi suc de lamaie verde (lime sau limetta), dar daca se intampla sa nu aveti o puteti folosi si pe cea clasica. Aceasta va impiedica oxidarea avocado. Eu pun 2 lingurite zeama lamaie verde (limette) la un avocado mic  si 3 sau 4 lingurite suc lamaie la un avocado mare. Adaugati treptat, in functie de gustul vostru. Ideea este sa adaugati suc pentru aciditate, dar nu trebuie sa predomine gustul de lamaie.
  • 6. Este posibil sa aveti nevoie de mai multa sare, asa ca nu ezitati sa gustati si sa adaugati cat credeti ca este necesar.
  • 7. Pregatiti guacamole inainte sa il mancati. Nu este operatiune complicata, nu necesita timp, nu aveti de ce sa il pastrati in frigider cu orele.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru guacamole- reteta mexicana de sos de avocado.

 

INGREDIENTE:

3 avocado – ready to eat – cautati soiul Hass in magazine

6 lingurite suc limette (lamaie verde)

1/2 ceapa mica

1 rosie mica bine coapta – se foloseste doar pulpa

1/2 ardei Jalapeno sau alt ardei iute

1/4 lingurita sare

PREPARARE:

Pentru inceput am taiat avocado in jumatate pe lungime, in jurul miezului. Am avuit avocadi care era ferm dar suficient de moale pentru a fi pasat. Am rasucit cele doua jumatati pana cand s-au desprins una de alta. Am indepartat Cu ajutorul unei linguri am scoz miezul, l-am pasat cu o furculita, apoi am adaugat sucul de lamaie verde si sare.

Am pus ardeiul iute, ceapa tocata foarte marunt si pulpa de rosii tocata marunt. Am avut grija ca pulpa de rosii sa nu contina lichid pentru a nu influenta cremozitatea si textura sosului guacamole.

La final am adaugat patrunjel verde  tocat. Este singurul ingredient care nu respecta reteta autentica, dar eu nu ma inteleg foarte bine cu coriandrul. Sincer mi se pare ca are gust de sapun. Il pot manca doar in retete cu sos curry.

Sper ca veti pregati si voi sos guacamole – reteta mexicana de sos de avocado.

Ar putea fi o idee chiar si pentru micul dejun.

Ungeti felii de paine cu guacamole si aranjati cateva felii de ou fiert peste el sau felii de rosii. Mie imi place cel mai mult cu ou posat.

Chiar daca nu va place avocado din prima eu sunt sigura ca la un moemnt dat o sa va indragostiti de el. La mine asa a fost.

 

Anda Mihaela mi-a trimis o poza cu guacamole pregatit dupa reteta de mai sus. Multumesc!

 

Va las si o reteta video de “icre de fasole” , perfecta pentru cei care iubesc fasolea, vegetarieni sau cei care tin post

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *