fbpx

RETETE RECENTE

LAHMACUN – PIZZA TURCEASCA CU CARNE TOCATA

October 4, 2020 | CATEGORIA

Lahmacun, reteta simpla si gustoasa din bucataria turceasca este cunoscuta sub numele de pizza turceasca. Lahmacun are un blat subtire si crocant acoperit de carne tocata picanta. Aduce cu o lipie crocanta cu carne tocata picanta si suculenta, aluatul nefiind unul care creste cum este cel de pizza sau paine si nu contine branza absolut deloc.

In Turcia este intalnit la orice colt de strada dar si in restaurantele traditionale,  fiind unul din felurile de mancarurile preferate pentru pranz, gustare sau aperitiv. Originea perparatului se afla in zona de sud-est a Anatoliei. Se pare ca a fost conceputa de nomazi pentru a putea manca ceva rapid si gustos oriunde s-ar fi aflat. Reteta nu o intalnim doar in Turcia, ea fiind revendicata si de Armenia, Liban si Siria.

Pregatirea acestei retete turcesti nu este complicata deloc. Se face un alut pe care trebuie sa il lasati la dospit timp de o ora. Forma pe care o are acesta este rotunda, dar poate fi si ovala si se intinde astfel incat blatul sa fie subtire ca o coala de hartie. In acest timp pregatiti umplutura. Aceasta poate fi din carne de vita tocata sau carne de miel sau o combinatie de vita-miel.

Carnea tocata trebuie sa arate ca o pasta sa poata fi usor intinsa. I se adauga condimente picante, ceapa, usturoi si suc de rosii.

Pentru a obtine lahmacun perfect ar fi bine ca acesta sa fie copt intr-un cuptor pe lemne, dar se poate face si cuptorul din bucatarie preincalzit la temperatura foarte mare, in tava cuptorului, pe sina cea mai de jos, dar nu direct pe fundul cuptorului. Puteti coace insa pe o piatra speciala si atunci rezultatul final va semana foarte mult cu cel din cuptorul cu lemne.

Dupa ce va coace, cand mancati, puteti presara peste umplutura fierbinte cateva picaturi de suc de lamaie sau puteti sa adaugati o salata de patrunjel (piyaz) sau tabuleh, salata de ceapa cu sumac. Se recomanda asococierea lahmacun-ului cu ayran (o bautura rece din iaurt, a carei reteta o gasiti aici).

Daca va plac retetele turcesti la fel de mult cum imi plac si mie, va invit sa va inspirati din retetele pe care le-am pregatit special pentru blog:

Dati o cautare pe blog dupa numele retetei si daca incercati retetele veti avea parte de experiente super delicioase.

Sursa mea de inspiratie pentru reteta de lahmachun am gasit-o pe youtube si o puteti vedea si voi aici, intr-o prezentare apetisanta a uneia din cele mai celebre bloggerite din Turcia.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru lahmacun – pizza turceasca:

INGREDIENTE:

(pentru 6 buc)

300 g faina

4 g drojdie uscata

1/2 lingurita zahar

5 g sare

180-200 ml apa

Pentru umplutura de carne:

200 g carne de vita tocata

50 g grasime de miel

50 g sucuk – carnat picant sau un mezel picant (chorizo, pepperoni sau carnati unguresti picanti)

1 ceapa mare si o ceapa mica

2 catei usturoi

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita piper proaspat macinat

1/4 lingurita boia picanta

1/4 lingurita boia afumata

6 linguri suc rosii gros

1 legatura mica patrunjel tocata

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit aluatul pentru lahmacun. Am pus intr-un vas faina, drojdia, zaharul si am turnat apa usor calduta. am amestecat cu o lingura putin, cat sa se incorporeze drojdia, am adaugat sarea si am framantat aluatul in jur de 3 minute, pana a devenit neted si nu s-a mai lipit de maini. L-am lasat sa se odihneasca 10-15 minute. Nu are nevoie de timp de dospire, caci nu trebuie sa creasca.

In acest timp am pregatit umplutura si am pornit cuptorul la 250grade – daca se poate fara ventilatie (la cuptorul meu nu s epoate scoate ventilatia). Daca aveti pietre pentru copt le puneti pe fundul cuptorului si le lasati sa se incinga chiar inainte sa incepeti sa pregatiti aluatul. Am dat ceapa mare prin razatoare si am pus-o in castronul cu carne tocata de vita. Am adaugat usturoiul dat prin presa, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita piper proaspat macinat, 1/4 lingurita boia iute de ardei si 1/4 lingurita boia afumata. Cu un mixer vertical am pasat salamul picant cu o ceapa mica si putina grasime de oaie pana au devenit o pasta omogena. Le-am pus peste carnea de vita, am mai adaugat 6 linguri de suc de rosii foarte gros (sa nu fie apos!), am amestecat bine, iar la final am adaugat patrunjelul tocat marunt. Daca amestecul nu este suculent puteti pune 1 lingura iaurt sau 1 lingura apa.

Am cantarit aluatul si l-am impartit in 6. Am cantarit si cantitatea de carne si am impartit-o si pe aceasta in 6.

Am intins aluatul foarte subtire, apoi am pus carnea tocata peste aluat si am intins-o cu degetele cat mai uniform. Eu le-am pregatit pe toate inainte sa incep coacerea.

Am copt lahmacun in tava cuptorului, pusa pe sina de jos timp de 6 minute. In functie de puterea cuptorului din dotare timpul poate fi intre 5 si 10 minute, pana cand se rumeste foarte putin pe margine.

Daca aveti piatra de copt si puneti lahmacun-ul pe aceasta (cu hartie sub el) timpul de coacere scade foarte mult, la 2-3 minute.

Noi am mancat lahmacun stropit cu cateva picaturi de suc de lamaie si salata de patrunjel.

Sper ca v-am facut pofta si veti incerca si voi reteta de lahmacun.

Este foarte bun!

Multumesc Georgiana Dumitru pentru poza!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *