fbpx

RETETE RECENTE

CHILI CON CARNE

August 18, 2020 | CATEGORIA

Chili con carne este  o reteta gustoasa, picanta, simpla si foarte usor de pregatit. Chili con carne contine carne de vita, ardei iute (dar poate fi inlocuit de fulgi de ardei iute sau pudra de chili), rosii si fasole.

Reteta este un fel de tocanita  ce nu are nevoie de prezentari gourmet. Nu necesita nici tehnici speciale de gatire, doar ingrediente bune.

Reteta de fata este una pe care o revendica atat cei din nordul Mexicului cat si cei din Texas. Indiferent de emotiile celor implicati in originile acesteia, se pare ca nimeni nu este sigur cu adevarat asupra retetei. Intr-un articol pe care l-am citit in National geografic se pare ca denumirea de chili con carne provenea din Mexic, iar afirmatia se baza pe “Adevarata istorie a cuceririi noii Spanii”a lui Bernal Diaz del Castillo (1568), in care autorul descrie modul in care ramasitelor conchistadorilor fara noroc au fost macelarite de catre azteci si fierte cu ardei iute, rosii salbatice si oregano. In secolul XVII apare povestea unei calugarite numita Sora Maria din Agreda ce a fost dusa de catre ingeri la o manastire spaniola din vestul Texasului in timp ce era in transa. Ea a dus cuvantul lui Dumnezeu indienilor Jumano si a luat la schimb o reteta pentru chili facuta cu carne de vita, ceapa, rosii si ardei iute.

Dar, cei mai multi istorici alimentari considera ca chili este o reteta originara din Texas. Avand in vedere faptul ca mexicanii au declarat in 1959 ca chili con carne este “o mancare numita fals mexicana, vanduta in Statele Unite din Texas pana la New York”, pentru ca recent unele carti de bucate sa declare ce chili con carne este mancare traditionala a Mexicului, pentru cei care nu au rabdare sa caute mai multe despre originile retetei par o chestie destul de controversata, asa ca unii s-au grabit sa declare ce mancarea este mexicana. Mai multe detalii despre istoria si disputele acestei retete puteti citi in articolul scris de Smith H Allen : “Nimeni nu stie mai multe despre Chili decat mine”. Am inceput sa il citesc acum cativa ani, dar am revenit asupra articolului special pentru a fi sigura ca am inteles corect cand am citit ca reteta nu face parte din bucataria mexicana.

In ceea ce priveste ingredientele folosite in reteta de chili con carne exista de asemenea dispute. Pana in anii 1920 in toate retetele de chili con carne se folosea fasolea rosie, dar dupa 1940 unii au declarat ca fasolea si rosiile nu au ce cauta in aceasta reteta, incercand chiar printr-un proiect de lege sa se interzica folosirea lor.

Elementele comune al tuturor retetelor au fost carnea tocata si ardeiul iute. Carnea putea fi si de pasare, de vanat (in mod special iepure), porc, iar ardeii iuti puteau fi proaspeti, uscati sau sub forma de pudra. Dupa al doile arazboi mondial comercializarea pudrei de chili a luat o mare amploare, asa ca retetele din acea perioada aveau la baza noul produs la moda.

Pana la urma, in anul 2012 pentru campionatul mondial Chili Cook-off, juriul a admis fasolea si rosiile ca ingrediente in reteta, asa ca si reteta mea le va include.

Chili con carne este considerata mancarea care a dat nastere bucatariei Tex-Mex si cred ca pana la urma nu este o reteta mexicana pentru ca in restaurantele mexicane nu  se regaseste in meniuri  conform celor care au vizitat Mexicul in ultimii ani. Probabil ca multi vor fi dezamagiti de aceasta concluzie, dar va asigur ca nu conteaza absolut deloc pentru noi daca este sau nu o reteta mexicana. Cel mai important este gustul!

Daca aveti aceeasi curiozitate ca si mine, puteti sa cautati pe Trip Advisor cele mai bune restaurante din Mexic, accesati site-urile acestora si veti descoperi ca in meniurile acestora nu exista chili con carne.  Pana la urma ramane o reteta a bucatariei texane cu ingrediente pe care le intalniti si in bucataria mexicana. Iar mancarea aceasta este absolut delicioasa! Si se face foarte usor!

Chili con carne poate fi insotita de tortillas sau lipii mexicane, de nachos sau orez fiert.

Daca vreti sa vedeti cum se pregateste reteta delicioasa de chili con carne va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:

INGREDIENTE:

500 g carne tocata

1 ceapa medie tocata

5 linguri ulei

100 ml vin rosu

400 g pulpa de rosii pasata (poate fi din conserva sau de la rosii proaspete fara coji si seminte)

1 lingura pasta de rosii

2 catei mari de usturoi dati prin presa

1 bat de scortisoara

1 lingurita chimion macinat

1/2 lingurita paprika afumata

1/2 lingurita coriandru uscat

1 lingurita oregano uscat

1/2 lingurita sare

1 lingurita zahar

1/4 lingurita piper macinat

1 lingurita rasa fulgi de ardei iute sau 1 ardei iute mic tocat marunt (daca suportati foarte picant lasati si nervurile si semintele)

500 ml supa clara de vita sau pui

1/4 legatura patrunjel verde sau coriandru daca va place gustul

PREPARARE:

Am calit ceapa tocata marunt, apoi am adaugat carnea tocata si am calit-o pana si-a schimbat culoarea, amestecand destul de des. Am turnat vinul peste carne si am gatit pana acesta s-a evaporat complet, apoi am pus usturoiul dat prin presa.

Am adaugat condimentele si am mai calit putin. Miroase atat bine incat abia astept sa termin de gatit sa mananc chili con carne!

Am pus peste carnea calita sucul de rosii, pasta de rosii si zahar si amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am turnat supa (poate fi si apa) si am lasat sa fiarba la foc mic spre mediu, cu capac 35-45 minute, dar am amestecat din cand in cand, pentru a fi sigura ca nu se lipeste. Dupa acest interval de timp sosul s-a ingrosat, iar carnea era gatita perfect. Am pus boabele de fasole  neagra din conserva scurse, patrunjelul tocat, am amestecat si am oprit focul.

Iata si o portie de chili con carne pe care am pregatit-o acum ceva vreme. Atunci am mancat-o cu orez alaturi, iar chili a fost insotit de smantana, branza rasa si chives (ceapa verde toacata).

Chili con carne este foarte gustos si merita sa il incercati si voi.

Abia astept sa imi spuneti cat de mult va place!

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *